Körömgomba kezelése terhesség alatt

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Terhesség alatt és szülés után sok körömgomba ellenes szer nem szedhető. Mit tehetnek a leendő és a fiatal anyukák a betegséggel szemben?

A körömgomba egy makacs megbetegedés, ami ráadásul nem szép látvány és a körmök szerepét is korlátozza. A rendkívül súlyos esetekben nagy hatású gyógyszeres kezelést kell alkalmazni, ez az, ami gyógyulást hozhat. Ám mit tehet az, aki állapotos? Számos gombaellenes tabletta nem szedhetők, mivel nem kívánt hatásuk lehet a még meg nem született gyermekre. A körömgomba továbbterjedésének megakadályozására a várandósoknak és a kismamáknak más szert kell alkalmazniuk.

Hogyan alakul ki a körömgomba?

Az évek óta fennálló, lábujj közti gombás fertőzést okozó gombák megbetegíthetik a körömlemezt is. A köröm ilyenkor megvastagodott, alatta sárgás szarutömeg halmozódik fel, töredezetté válik. A fertőzésre trauma, köröm alatti vérzés, keringési zavar, cukorbetegség is hajlamosít. Hogyan alakul ki a körömgomba?>>

A megbetegedett körömrészt orvosi felügyelettel, gépi pedikűrrel le kell csiszoltatni vagy maratni. Ennek során a gomba által megtámadott körömrészt mechanikusan eltávolítják. Ezáltal a korábban csúnya körmök kinézete is javulni fog. Félelemre semmi ok: Az eljárás fájdalommentes.

Ma már nem javasolják körömgomba fertőzés esetén az egész köröm fájdalmas sebészi eltávolítását, mivel eközben megsérülhet a körömágy, és ez maradandó károsodást okozhat a köröm növekedésében.

Kérjen tanácsot orvosától!

Sajnos a köröm mechanikai eltávolításával a gombafertőzés nem szüntethető meg teljesen, mivel a gomba beférkőzött a körömágyba is, ami a köröm alatt található. Csak gyógyszeres kezeléssel lehet tenni ellene, mivel más módon nem lehet hozzáférni. Az orvosi gombaellenes körömlakk oldat felvitele helyi módszer a körömgomba kezelésére.

Az oldatot egy ecset segítségével kell felvinni a körömre. A képződő lakkréteg lezárja a körmöt, így szinte azonnal megállítja a gomba terjedését és megakadályozza a fertőzés továbbadását más valakinek. Másrészt a lakkrétegből felszabadulnak a hatóanyagok, melyek a körmön át egészen a körömágyig jutnak, és elpusztítják a gombát.

A kezelőorvos felelőssége annak eldöntése, hogy helyi gombaellenes szer alkalmazható-e a terhesség alatt vagy után.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: Lifeline.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Tovább A körömgomba tünetei, okai és kezelése

Bővebben A körömgombához hasonló tüneteket produkáló betegségek

Cikkajánló

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Milyen kapcsolatban állnak? Hogyan alakul ki a méhnyakrák?

Hüvelygomba Hüvelygomba

Milyen tünetekről ismerhető fel? Mi okozhatja? Hogyan kezelhető?

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - 2022.09.12. 19:33
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász - 2023.01.29. 11:33
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész, Dr. Sarkadi Adrien, infektológus - 2021.11.08. 03:03
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022.11.11. 20:33
WEBBeteg - Dr. Gócs Nelli, Magyar Zsuzsa - 2022.07.08. 04:03
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.