Életveszélyes gombelemek: 26 vizsgált elem közül 16 nem felelt meg az előírásoknak

Szerző: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Sajnos nem ritka eset, hogy a háztartásokban gyakran fellelhető gombelemek balesetet vagy akár halálesetet eredményeznek. Formájuk miatt a gyermekek könnyen összetévesztik a cukorkával, mérete miatt észrevétlenül is a szájukba vehetik, azonban a szervezetbe kerülve életveszélyes szövődményeket vagy fulladást is okozhatnak. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az októberben hatályba lépett szabályozás miatt vizsgálatot indított a forgalomban lévő elemek ellenőrzése céljából.

Elsősegély mérgezések esetén

Mindig fel kell, hogy merüljön a mérgezés gyanúja, ha a beteg eszméletlen állapotban van. Mivel nem tudhatjuk, milyen káros anyaggal állunk szemben, minden esetben fontos a mentők értesítése. Elsősegély mérgezések esetén >>

A 3 voltos gyermekgyilkosként is emlegetett gombelemekre vonatkozóan 2015. október 2-tól új szabályozás lépett életbe, amely szerint az emberi egészség és a környezet megóvása érdekében tilos a 0,0005 tömegszázaléknál nagyobb higanyt tartalmazó elemek és akkumulátorok forgalomba hozatala.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 26-féle gombelem higanytartalmát vizsgálta, amely során 16 esetben a higanytartalom meghaladta a vonatkozó határértéket.

A galvánelemek jelen vannak mindennapi életünkben. Hulladékként nehézfém (ólom-kadmium-higany) tartalmuk miatt elsősorban környezetvédelmi okokból fokozott figyelmet igényelnek.

A higany rendkívül mérgező anyag. Az elem sérülése okán, párolgása folytán légzéssel, vagy akár bőrrel érintkezve is bekerülhet a szervezetbe. Jellemzője, hogy a szervezetből nem ürül ki, hanem ott felhalmozódik, és nagyon kis mennyiségben is idegrendszeri, emésztőszervi problémákat okozhat, továbbá károsíthatja az immunrendszert, a tüdőt, a vesét, a bőrt vagy akár a szemet is.

Nagyon fontos tehát a higany tartalmú galvánelem hulladékok begyűjtése és azok biztonságos tárolása.

Figyeljen oda a vásárlás során!

Azok a gombelemek, amiket a szabályozás életbe lépése előtt már forgalomba hoztak és higanytartalmuk nem haladja meg a 2 tömegszázalékot, a készletek kimerüléséig forgalmazhatóak a szigorú jelölési szabályoknak való megfelelés mellett.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában 26-féle gombelem vizsgálatára került sor. 16 esetben a higanytartalom meghaladta a vonatkozó határértéket. További két esetben a vizsgálat még folyamatban van annak tisztázása érdekében, hogy mikor történt a termékek forgalomba hozatala. Mivel eltérő szabályozás vonatkozik a fentiekben említett időpont előtti és utáni forgalomba hozott termékekre vonatkozóan, a jogsértés megállapítására csak ennek ismeretében kerülhet sor.

A fogyasztóvédelmi hatóság nem megfelelő termékek forgalomból történő kivonása iránt megteszi a szükséges intézkedéseket.

A vizsgált termékek listája itt található >>
Tekintse meg a vizsgálatról készült videót >>

(Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Veszélyesek lehetnek az autóban...

Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti...

Májrepedés (májruptura)

Májrupturának a máj állományában bekövetkező repedést nevezzük. Mi okozhatja? Mik a tünetei? Hogyan kezelhető?

"Ezt próbáld ki, tuti nem lesz...

Néhány diák nyugtatóktól lett rosszul az iskolában - sajnos egyre gyakrabban fordul elő a híradásokban a kisgyerekek begyógyszerezéséről szóló...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.