• Fruktóz malabszorpció

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr Nő/Úr Fruktóz malabszorpció-t állapítottak meg nálam a közelmúltban. 38 éves vagyok és eddig soha nem volt próblémám a gyümölcsök evésével. Kb 6 hónapja kezdődtek a próblémáim. Azt szeretném kétdezni ezen betegségnek mi lehet az oka, hogy kialakult nálam és ha csak most alakult ki és nem vele született betegség ez miért nem gyógyíthazó? A családban semmilyen intoerancia próbléma nincsen. Lehetséges hogy emiatt piros pozsgás az orrom és a hasam teljes felülete vagy más miatt lehetnek ezek a tünetek? Segítségét előre köszönöm Üdvözlette: László

        Dr. Plósz János válasza a fruktóz felszívódási zavar témában

        A fruktóz felszívódásának zavarát a fruktóz transzportját végző fehérje csökkent mennyisége, aktivitásának csökkenése illetve a vékonybélben bakteriális túlnövekedés okozhatja. Ezen tényezők létrejöhetnek másodlagosan, pl. gyomor-bélhurut lezajlása után. A fruktóz malabsorptio okozhat bőrtüneteket: körömtöredezettség, száraz bőr, de piros kiütésekről illetve bőrpírról nem tudsok, véleményem szerint e mögött más betegség állhat. A probléma megoldása a fruktózbevitel csökkentése, Xylosolv tabletta használata valamint az esetlegesen fennálló vékonybél bakteriális kontamináció kezelése lehet.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2014. augusztus 18., 14:01; Megválaszolva: 2014. augusztus 18., 20:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: