Fruktóz érzékenység diéta+ PCOS és IR?

Jó napot kívánok! Néhány hete, diagnosztizálták nálam a fruktóz érzékenységet, másfél év szenvedés után. 130at fújtam a kilégzéses teszten, azóta is rosszul vagyok. Nem tudok semmilyen rostos vagy fruktózos ételt megenni anélkül, hogy hatalmasra puffadnék és ilyenkor tele leszek gázzal, másnap pedig agyag szerű székletem van. Emellett PCOS-el és enyhe IR-el is diagnosztizáltak, de ezeknek a diétája jelenleg összeegyeztethetetlen a fruktózéval! Semmilyen zöldséget nem bírok enni, se teljes kiőrlésű pékárukat. Jelenleg 0-ás diétán vagyok, így egyáltalán nem puffadok és nincsenek fájdalamim, de már egy marék rukkolától kezdődik az egész előlről. A kérdésem, hogy a fruktóz intolerancia képes elmúlni? Másfél éve vannak a tünetek, előtte nem volt bajom a gyümölcscukorral... A szigorú diéta segíthet? Ez nagyon sokat árt a hormonjaimnak? Kétségbe vagyok esve, félek, hogy már nem leszek képes egészségesen étkezni, pedig a hormonbetegség miatt muszáj lenne... Mit tanácsol számomra? Meg tud ez javulni? Előre is köszönöm!

Irinyi-Barta Tünde válasza fruktóz felszívódási zavar témában

Kedves Kérdező! Étrendi fruktózintolerancia esetén a vékonybélben nem képes a fruktóz felszívódni, így továbbhaladva a tápcsatornában, az ott lévő jótékony baktériumok erjesztik meg, gázok szabadulnak fel, és kellemetlen tüneteket okoznak. E betegségben gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, műtéti eljárás sem jöhet szóba, sajnos kizárólag a diéta hozhat eredményt. Hogy ez a későbbiekben fog-e enyhülni, az csak tapasztalás útján fog kiderülni, de általában nem sok javulás várható. Azt tanácsolom, hogy személyesen keressen fel egy dietetikust, aki egy alapos anamnézis felvétele után, a leletek és más betegségek tekintetében segít összeállítani egy kiindulási étrendet, és utóköveti a tünetek alakulását, az étrend toleranciáját.

Minden jót kívánok:

Irinyi-Barta Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2021. július 29., 16:28; Megválaszolva: 2021. augusztus 04., 10:38
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Fruktóz malabszorpció
Tisztelt Dr Nő/Úr Fruktóz malabszorpció-t állapítottak meg nálam a közelmúltban. 38 éves vagyok és eddig soha nem volt próblémám a gyümölcsök...
Végbélfájdalom daganat műtét után
Vérvétel kiértékelése
Lactulose vizsgálat
Kissé magas amiláz érték
Tisztelt Doktor Úr! A „szokásos” prosztata kontrollnál a vérképemben az amiláz értéke 135 (labor referencia 28-100) és a foszfát 0,70...