Mennyi ideig normális, hogy tüneteim vannak, ha fruktózérzékenységem van?

Kedves Doktornő! Fruktóz malabszorpcióm van 3 éve, 51 ppm-es értékkel. Már kis mennyiségtől (1-2 gramm) is súlyos tüneteim vannak. Korábban meg bírtam enni picit nagyobb, mennyiséget, most már szinte semennyit és a tüneteim is egyre súlyosabbak. 2 napja megittam egy fél pohár szőlőlevet. Másnap reggeltől nagyon rosszul vagyok, hasmenésem van, görcsöl, morog a belem, ég, szúr az egész belem lent is, fent is, gyomor tájékon is nagyon ég, szúr, enyhe puffadás is van, oldalt néha szúr, mintha levegő lenne bennem, már a torkomban is gombócot érzek, nehezebb levegőt venni. Van sok ételallergiám, viszont most nem ettem semmi allergént, csak a fruktóz volt. Tegnap vettem be széntablettát, ma gyulladáscsökkentőt (máskor ezektől el szokott múlni), picit enyhült, de utána ugyanúgy visszatértek a tünetek. Már 2 teljes napja rosszul vagyok, mozogni nehezen tudok, inkább csak fekszek. Már nem tudom mit egyek, sok mindenben van minimális fruktóz., Mennyi ideig normális, hogy megmaradnak a tünetek? Köszönöm a választ!

Irinyi-Barta Tünde válasza Fruktóz témában

Kedves Kérdező! A tünetek időtartama egyéni, amely nagyban függ többek között az elfogyasztott fruktoz, mennyiségétől. Sajnos a szőlő fruktóztartalma igen magas, első helyen áll a banán és alma társaságában, emiatt okozhat ekkora fájdalmakat. Javaslom, hogy tüneteivel mihamarabb forduljon kezelőorvosához, aki összeállít egy egyénre szabott étrendet a többi ételallergiát is figyelembe véve. Ha eddig még nem próbálta, és igazoltan fruktóz malabszorpcióban (és nem fruktóz intoleranciában szenved), segíthet a xilóz-izomeráz tartalmú tabletta, amely a vékonybélben fejti ki fruktózból glükóz átalakító hatását, ezáltal csökkenhetnek a panaszok, könnyebben tartható az étrend. Jó egészséget kívánok: Irinyi-Barta Tünde

Megválaszolva: 2020. február 08.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Lekvár fruktózzal édesítve
Tisztelt Szakorvosnő! Az lenne a kérdésem, hogy kettes típusú cukorbetegség esetén fogyasztható házi készítésű eperlekvár, amelyben 1 kg eperhez (amelynek ha...
Gyulladáscsökkentők
Tisztelt Doktor úr A kisfiamtól elkaptam egy vírusfertőzést, ami miatt nagyon fáj a torkom és lázam is volt, ma reggel még hőemelkedéssel keltem. A...
Meddig szedjem a probiokiumot és...
Jó estét. Vékonybél diszbakterózist állapitottak meg jelenleg, régen is ez volt 5 éven keresztül. Normix kúrát kaptam és Itopridet 2évig jól elvoltam, most...
Véres Széklet?
Tisztelt Dr. Úr! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy mostanában párszor volt véres székletem. Az első véres székletem 4éve volt egyszer, akkor nem...
Sibo, fogyás
Tisztelt dr. Plósz János! írtam már korábban Önnek. 4 éve nagyon sok protonpumpagátlót szedtem, utána kezdődött napi 8-10 vizes hasmenés folyamatos fogyás a...
Dyspepsia, reflux
Tisztelt Doktorúr! A 8-án írt levelemhez még annyi kérdést feltennék, illetve azt mondta nekem, a Noacidot közvetlen étkezés előtt kell bevenni. Nos, én...