Mennyi ideig normális, hogy tüneteim vannak, ha fruktózérzékenységem van?

Kedves Doktornő! Fruktóz malabszorpcióm van 3 éve, 51 ppm-es értékkel. Már kis mennyiségtől (1-2 gramm) is súlyos tüneteim vannak. Korábban meg bírtam enni picit nagyobb mennyiséget, most már szinte semennyit és a tüneteim is egyre súlyosabbak. 2 napja megittam egy fél pohár szőlőlevet. Másnap reggeltől nagyon rosszul vagyok, hasmenésem van, görcsöl, morog a belem, ég, szúr az egész belem lent is, fent is, gyomor tájékon is nagyon ég, szúr, enyhe puffadás is van, oldalt néha szúr, mintha levegő lenne bennem, már a torkomban is gombócot érzek, nehezebb levegőt venni. Van sok ételallergiám, viszont most nem ettem semmi allergént, csak a fruktóz volt. Tegnap vettem be széntablettát, ma gyulladáscsökkentőt (máskor ezektől el szokott múlni) , picit enyhült, de utána ugyanúgy visszatértek a tünetek. Már 2 teljes napja rosszul vagyok, mozogni nehezen tudok, inkább csak fekszek. Már nem tudom mit egyek, sok mindenben van minimális fruktóz. Mennyi ideig normális, hogy megmaradnak a tünetek? Köszönöm a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

Irinyi-Barta Tünde válasza Fruktóz témában

Kedves Kérdező! A tünetek időtartama egyéni, amely nagyban függ többek között az elfogyasztott fruktoz mennyiségétől. Sajnos a szőlő fruktóztartalma igen magas, első helyen áll a banán és alma társaságában, emiatt okozhat ekkora fájdalmakat. Javaslom, hogy tüneteivel mihamarabb forduljon kezelőorvosához, aki összeállít egy egyénre szabott étrendet a többi ételallergiát is figyelembe véve. Ha eddig még nem próbálta, és igazoltan fruktóz malabszorpcióban (és nem fruktóz intoleranciában szenved) , segíthet a xilóz-izomeráz tartalmú tabletta, amely a vékonybélben fejti ki fruktózból glükóz átalakító hatását, ezáltal csökkenhetnek a panaszok, könnyebben tartható az étrend.

Jó egészséget kívánok: Irinyi-Barta Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2020. február 05., 18:53; Megválaszolva: 2020. február 08., 21:28
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok
Pfizer vakcina akut gyomorhurutra...
Betegségről