Felszívódási zavar vagy sem?

Tisztelt Doktor Úr! Könnyen lehet, hogy nincs komoly bajom, de ha megnyugtat, annak örülni fogok. Sajnos hipochonderként imádok agonizálni. Azt tudom többek között öntől, hogy mivel a vékonybeleim mérsékeltelten meteoristikusak uh alapján vélhetően SIBO-m vagy intoleranciám van, de még nem mentem kilégzési tesztre. Ugye a panaszaim évek óta fenállnak. Viszont, ami most érdekel az kicsit más. Bizonyára butaság az egész. Az érdekelne egyszer, hogy ha a laborleleten a folsavam vagy a B12 szintem mondjuk az alsó határnál max 10%-al alacsonyabb, az, mennyire probléma? Utal-e önmagában felszívódási zavarra? Vérszegény a vérkép alapján nem vagyok, gondolom az már önmagában jó. Az biztos, hogy olykor tapasztalok paresztéziát egy évtizede legalább, de az nyílván simán lehet a szorongásom, pláne az SM miatt. Vagy lehet mindössze annyi az oka a nem túl magas értékeknek, hogy nem eszem olyanokat, amiben sok B12 lenne? Tudom, hogy a májban, más belsőségekben rengeteg van, de azok fogyasztásától sajnos undorodom. Húst azt fogyasztok és tejterméket. Egyébként sokszor vitamin szedés nélkül is a referencia tartományban van az érték. Meglehet, hogy csak azon múlik az egész, hogy mit eszem és elég kicsit több sajtot enni mondjuk? Szedhetnék Milgammát vagy Folsavat, de nem tudom szükséges-e. A másik kérdésem zsírfelszívódásra vonatkozik. Ezzel kapcsolatban megemlítem, hogy a trigliceridem mindig normális. Félévente készül labor. Ha nincs palaszürke, bűzös széklet, akkor nincs is probléma vélhetően a felszívódással? Fogyás nem jellemző, talán egy év alatt egy kilót leadtam (80 körül vagyok, 193 centihez). Azt olvastam öntől is, hogy a lebegő széklet nem problematikus alapvetően. 90 százalékban olyan. Netán ebben szerepe lehet a meteoristikus vékonybélnek is? Vagy igazából teljesen normális? Az is normális netán, ha szokottnál több zsíros étel elfogyasztása (kolbász, egy kevés szalonna) a széklet világosabb, netán sárgás - fehéres részek vannak benne? Ez utóbbi mondjuk ritka, de gondolom ilyen lehet akár valami zsírdarabka a kolbászból is. Ha valóban gond lenne az a trigliceriden is látszódna? Fogynék? Hasmenésem lenne? Esetleg annyi van, hogy, ami távozik az pár napig szakadozottabb és több kisebb darabból áll, de semmi esetre sem kásaszerű, pláne nem vízszerű. Köszönöm a válaszát. Minden jót kívánok!

Dr. Plósz János válasza folsav-B12 témában

A folsav és a B12 vitamin is vízoldékony, így ha alacsonyabb értéket észlelünk, érdemes lehet pótolni (A Milgamma+folsav kombináció erre teljesen jó, a vízoldékonyság miatt túladagolni nem lehet, a neurológiai alapbetegség miatt pedig még extra jótékony hatás is lehetséges). A lebegő széklet a megfelelő rost-tartalomra utal, kifejezetten jó jel. Zsíremésztés zavara esetén a nagy, mennyiségű szürkésfehér, bűzös széklet, a folyadék felszínén úszkáló zsírcseppek és megtartott étvágy melletti fogyás jellemző. Szóval szerintem nincs gondja ezzel, érdemes rendszeresen, naponta többször kis mennyiségű zsiradékot is fogyasztani az étkezések során (epeelválasztást, epehólyag-működést rendben tartani, esszenciális zsírsavakat, zsíroldékony vitaminokat biztosítani).

Megválaszolva: 2023. április 19.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Véres Széklet?
Tisztelt Dr. Úr! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy mostanában párszor volt véres székletem. Az első véres székletem 4éve volt egyszer, akkor nem...
Sibo, fogyás
Tisztelt dr. Plósz János! írtam már korábban Önnek. 4 éve nagyon sok protonpumpagátlót szedtem, utána kezdődött napi 8-10 vizes hasmenés folyamatos fogyás a...
Dyspepsia, reflux
Tisztelt Doktorúr! A 8-án írt levelemhez még annyi kérdést feltennék, illetve azt mondta nekem, a Noacidot közvetlen étkezés előtt kell bevenni. Nos, én...
Nyelőcső probléma, szorítás
Tisztelt Dr úr! 4 hónapja egy reflux műtét +rekeszizom rekonstrukción estem át, voltak klasszikus refluxos tüneteim, amik elmultak (gyomorégés ,...
Gyomor probléma?
Tisztelt Doktor Úr! A napokban írtam önnek felhasi problémákkal kapcsoaltban. Az óta csináltattam egy Natív hasi MR-t A történet röviden több évve vannak...
Milyen magnézium kiegészítőt érdemes...
Kedves Doktor Úr! Hosszú ideje magnéziumhiányt jelez a vérképem. Gondolom az is belejátszik, hogy a kalcium meg kicsit magas szokott lenni, kivizsgáltak...