Emésztési problémák

Jó napot kívánok! 182cm és 55kg vagyok, nem tudok hízni. Volt egy prosztatagyulladásom még 3 éve, amire 3 hétig szedtem antibiotikumot, azután jelentkeztek a tünetek és a mai napig tart. Volt már vastagbél tükrözésem amire Dyspepsia volt eredményként ráírva, jártam már belgyógyásznál az alábbi tünetekkel: a bal bordaív alatti enyhe néha fellépő szúró érzés, egyszeri hirtelen jelentkező híg széklet általában délelőtt vagy reggel, alhasi enyhe görcs, ritkábban étvágytalanság, hányinger, hasmenésem nincs viszont van amikor pépes az állaga, illetve ritkán van hogy pár napig nincs székletem, viszont a szellentéseim nagyon bűzösek, mintha nem tudnám megemészteni amit megeszek.... Az utóbbi fél évben hullik a hajam, illetve viszket a fejbőröm és a bőröm száraz, voltam vérvételen, ahol a GPT (ALAT) szám volt 71, de a többi érték mind rendben volt, van egy vesekövem, ami 3mm, hiszen voltam a tükrözés előtt ultrahangon is, illetve aki csinálta a tükrözést, ő is megvizsgált és megnyomkodott mindenhol. Arra szeretnék választ kapni, hogy mitől nem hízok és felszívódik-e a táplálék rendesen vagy mi okozhatja a fenti tüneteket? Gluténérzékenységem nincs, régebben amikor kezdődtek a tünetek akkor voltam ilyen alap ételallergia vizsgálaton, de nem vagyok allergiás semmire.

Dr. Plósz János válasza felszívódási zavar témában

A coeliakia (glutén-érzékenység) nem étel-allergia, hanem egy autoimmun betegség, speciális autoantitestek vizsgálatával lehet igazolni (vérvételből). Ha mégis coeliakia lenne a diagnózis, az magyarázhatná a felszívódási zavart, széklet-eltéréseket, testsúly-eltérést. A korábban szedett antibiotikum károsíthatta a bélflórát, mely nem feltétlenül állt helyre, emiatt érdemes lehet tartósabban probiotikumot használni. A felszívódási zavar igazolására széklet-emésztettségi vizsgálat, illetve gyomortükrözés során a vékonybélből vett minta szövettani vizsgálata alkalmas.

Kérdés: 2022. március 18., 10:44; Megválaszolva: 2022. március 18., 21:36
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Felszívódási zavar
Tisztelt Dr. Plósz János! 19 éves korom óta súlyos epés refluxom volt 2020.-ig, ami semmilyen PPI-re nem javult. 2020.03.hóban néhány hét alatt 10...
Sárga nyálka széklet, érdemes...
Tisztelt doktorúr Nyálkás széklet miatt idén eddig volt teljes laborom (tökéletes, vérszegénységre, gyulladásra utaló jel nincs) , széklet vér...
Mit takar nagymamám Hasi ct és...
Tisztelt Weborvos! Tisztelt Dr.nő/Dr.úr! Szeretném megtudni, mit takar a 64 éves nagymamám Hasi CT lelete, illetve mellkas röntgene. Először is...
Köldöktől jobbra fájdalom
Focal nodular hyperplasia?
Tisztelt Doktor Ur! Kb. 3 eve ultrahang vizsgalat soran talaltak a majamban egy elvaltozast/gocot amit hmangiomanak lattak, ezt tovabbi vizsgalatok...