Felszívódási zavar

Tisztelt Dr. Plósz János! 19 éves korom óta súlyos epés refluxom volt 2020.-ig, ami semmilyen PPI-re nem javult. 2020.03.hóban néhány hét alatt 10 kg-t fogytam, erről a szintről a mai napig nem tudok visszahízni. Allergiára a tejfehérje jött ki. Amit utána teljesen elhagytam és azóta sem fogyasztok, mint rájöttem, hogy ez volt a súlyos refluxom oka (így az is megszűnt) , viszont puffadtam és felhasi fájdalmaim voltak. Sárga nagytömegű zsíros hasmenésem volt. (hasnyálmirigyelégtelenség, ami aztán rendeződött) .A székletem utána folyamatosan javult, mostanra (2021.10.hó) küllemre normális, formált. 2020.03.óta folyamtosan szedem a probiotikumot, illetve a vitaminokat. 2021.07.12. vérvétel: Hisztamin intolerancia (DAO) 7,6 U/mL * 10,0 - 100,0 Cöliákia szûrõteszt (tTGIgG+tTGIgA) TTG szûrés 16,4 U/mL * 0,0 - 15,0 tTG IgA 11,5 U/mL negatív: < 10 U/mL határérték: 10 - 20 U/mL pozitív: > 20 U/mL tTG IgG 2,6 U/mL negatív: < 10 U/mL határérték: 10 - 20 U/mL pozitív: > 20 U/mL pajzsmirigyem és kalprotektin jó: TSH 2,350 mIU/L 0,550 - 4,780 Széklet kalprotektin, kvantitatív 17,6 ug/g 0,0 - 50,0 negatív: < 50.0 ug/g gyengén pozitív: 50.0 - 200.0 ug/g pozitív: > 200.0 ug/g Gyomortükrözés: Vizsgálati anyag: 3379. duodenum - boholyszerkezet? . 3380. antrum Klinikai diagnózis: Érkezés dátuma: 2021-08-10 Indítás időpontja: 2021-08-10 Makroszkópos leírás: 3379. színes gtfnyi szövet. E/2. 3380. rizsszemnyi szövet. E/2 Mikroszkópos leírás: 3379/21 Minimális lymphoplasmocytas beszűrődést mutató patkóbél nyálkahártya szöveti képét látjuk. A kefeszegély megtartott, foveolaris metaplasia nincs. A suboptimális orientáció miatt a boholyszerkezet biztonsággal nem elemezhető. CD3 immunhisztokémiai reakcióval néhány intraepithelialis T-lymphocyta azonosítható. Speciális festéssel Helicobacter pylorira utaló kórokozót nem látunk. 3380/21 Minimális gócos lymphoplasmocytas beszűrődést mutató antrum nyálkahártya szöveti képe tűnik szembe. A mirigyek szabályosak, intestinalis metaplasia nincs. Speciális festéssel Helicobacter pylorira utaló kórokozót Nem látunk. BNO: K2190 SNOMED: Diagnózis / Vélemény: 3379/21 Minimális lymphoplasmocytas beszűrődést mutató patkóbél nyálkahártya. Helicobacter negatív. A suboptimális orientáció miatt a boholyszerkezet nem elemezhető. A CD3 immunhisztokémiai reakció alapján coeliakia nem valószínű. 3380/21 Minimális gócos lymphoplasmocytas beszűrődést mutató antrum nyálkahártya. Helicobacter negatív. Az első gyomortükrözésnél nem nézték meg a vékonybelemet, a másodiknál (amit bemásoltam) viszont nem elemezhető a minta. 2021.08.06.-a óta teljes gluténmentes és (nagyjából hisztaminszegény) diétát folytatok. Ezt követően néhány nap után a felhasi fájdalmaim teljesen megszűntek. A székletem a másfél év alatt folyamatosan javult, mára már normális színű és formált, nem zsíros, mondhatni normálisnak látom. A problémám az, hogy egyáltalán nem sikerül visszahíznom (se nem fogyok tovább, se nem tudok hízni, az izom eltűnt rólam) . 1) Az lenne a kérdésem, hogy mennyi idő kell általánosságban, hogy beinduljon a hízás? hány hónap alatt gyógyul meg a vékonybél? akár eltarthat innentől még egy évig is? 2) Ön szerint érdemes glutamint szedni a vékonybél regenerálására, ha igen, milyen dózisban? (neten olvastam)? ártalmas lehet a szervezetre? mit tehetnék még? Segítségét nagyon köszönöm! Tisztelettel!

Dr. Plósz János válasza felszívódási zavar témában

A testsúly emelkedéséhez pozitív energiaegyensúly szükséges. A szövettani leírás alapján felszívódási zavar nincs, szóval ha a bevitt és felszívódott tápanyag-mennyiség tartósan meghaladja az elhasználtat, akkor emelkedni fog a testsúly. Érdemes bő fehérje- és zsírbevitelre törekedni. A glutamin segíthet, erre gyógyszertári készítmény is létezik: Kabi Glutamine, napi 2-3 tasak dózisban (2-3x4.65g).

Kérdés: 2021. október 01., 09:56; Megválaszolva: 2021. október 01., 20:17
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emésztési problémák
Jó napot kívánok! 182cm és 55kg vagyok, nem tudok hízni. Volt egy prosztatagyulladásom még 3 éve, amire 3 hétig szedtem antibiotikumot, azután...
Sárga nyálka széklet, érdemes...
Tisztelt doktorúr Nyálkás széklet miatt idén eddig volt teljes laborom (tökéletes, vérszegénységre, gyulladásra utaló jel nincs) , széklet vér...
Mit takar nagymamám Hasi ct és...
Tisztelt Weborvos! Tisztelt Dr.nő/Dr.úr! Szeretném megtudni, mit takar a 64 éves nagymamám Hasi CT lelete, illetve mellkas röntgene. Először is...
Köldöktől jobbra fájdalom
Focal nodular hyperplasia?
Tisztelt Doktor Ur! Kb. 3 eve ultrahang vizsgalat soran talaltak a majamban egy elvaltozast/gocot amit hmangiomanak lattak, ezt tovabbi vizsgalatok...