Pfizer-vakcina: az indiai variáns ellen kevesebb antitest termelődik

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Új adatok arra engednek következtetni, hogy azoknál a személyeknél, akiket a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltottak be, kevesebb antitest termelődött a SARS-CoV-2 indiai variánsa ellen, mint más törzsek esetében.

A 250 egészséges személy vérmintája alapján készített elemzésből arra is lehet következtetni, hogy ezen antitestek szintje az életkor előrehaladtával alacsonyabb, és az idő előrehaladtával folyamatosan csökken. A kutatók úgy vélik, hogy ez még erőteljesebb bizonyítékul szolgál a kiszolgáltatottabbak ősszel történő emlékeztető oltása mellett.

A Francis Crick Intézetből és az Országos Egészségügyi Kutató Intézet (National Institute for Health Research, NIHR) UCLH Orvosbiológiai Kutatóközpontjából (UCLH Biomedical Research Centre) származó adatok szintén támogatták azokat a jelenlegi terveket, amelyek szerint csökkenteni szükséges a vakcinadózisok beadása között eltelt időtartamot.

Megállapították, hogy a Pfizer vakcina egyetlen dózisát követően az oltottaknál kisebb valószínűséggel termelődött olyan mértékű ellenanyagszint az indiai (Delta néven is ismert) variáns ellen, mint amit a brit (jelenleg Alpha néven is ismert) változat esetében tapasztaltak.

A tudósok azonban úgy vélik, hogy az antitest-szintek önmagukban nem vetítik előre a vakcina hatékonyságát, és prospektív vizsgálatok elvégzésére is szükség van. A szakértők szerint az alacsonyabb ellenanyagszintek továbbra is védelmet nyújthatnak a vírussal szemben.

A második dózis mielőbbi beadását javasolják

Az első adatok arra utalnak, hogy a brit variánshoz képest az indiai variáns - amit jelenleg az Egyesült Királyságban a domináns vírustörzsnek tartanak - a kórházi kezelés szükségességének megnövekedett kockázatával járhat.

A brit közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) június 2-ig rendelkezésre álló adatai szerint összesen 12 431 esetben erősítették meg az indiai változat előfordulását az Egyesült Királyságban, ami 79%-os növekedést jelent az előző heti 6 959 esethez képest.

Vizsgálatunkat úgy terveztük, hogy az lekövesse a pandémia változásait, és ezáltal gyorsan tudjunk evidenciával szolgálni a változó kockázatokat és a védelmet illetően” - mondta Dr. Emma Wall, az UCLH fertőző betegségekkel foglalkozó tanácsadója és a Legacy-vizsgálat vezető klinikai kutatója. „A legfontosabb dolog annak szavatolása, hogy a védőoltás által nyújtott védelem továbbra is elég jelentős marad ahhoz, hogy a lehető legtöbb ember esetében megelőzhető legyen a kórházi kezelés.

Dr Wall kifejtette, hogy a kórházi kezelés szükségességének lehető legalacsonyabb szinten tartására a legjobb módszer az, ha a védőoltások második dózisa mielőbb beadásra kerül és a legyengült immunrendszerű személyek számára emlékeztető oltást biztosítanak.

Ez a tanulmány az ezidáig közzétett legnagyobb olyan tanulmány, ami a vakcina által indukált antitestek neutralizáló képességét vizsgálja a legújabb COVID-variánsokkal szemben egészséges felnőtteknél.

Eleanor Riley, az Edinburgh-i Egyetem immunológus és infektológus professzora úgy vélekedett, hogy „ezek az adatok nem képesek megmutatni, hogy az oltás kevésbé lesz-e hatékony a súlyos lefolyású megbetegedés, a kórházi kezelés és a halálozás megelőzését illetően; meg kell várnunk az ezekre a kimenetelekre vonatkozó tényleges adatokat.

Indiai variáns

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító; Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Forrás: Pfizer jab recipients have lower antibodies... (Sky News)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Újonnan igazolt, atipikus tünetek...

A WHO július 23-án nemzetközileg is jelentős, globális egészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett a majomhimlővel kapcsolatban. Ennek oka többek...

Megtalálták a rejtélyes gyermekkori...

Fény derült a gyerekeknél nemrégiben tömegesen jelentkezett "titokzatos" hepatitiszjárvány valószínű magyarázatára - legalábbis így gondolják...

A Pfizer ráerősítő oltása 9-10...

Az izraeli kórházak adatai alapján úgy látszik, hogy a Pfizer COVID-19 elleni vakcinájának harmadik dózisa hatására több antitest termelődik, és...

Kell a harmadik oltás. De mikor?

A harmadik emlékeztető oltás az eddigi tudományos eredmények alapján segít optimalizálni a vakcinák által nyújtott védelmet. Lássuk, melyik...

A Pfizer-vakcina által termelt...

Egy új tanulmány szerint 7 hónap elteltével drasztikusan lecsökkenhet az antitestek szintje azoknál a személyeknél, akiket a Pfizer-BioNTech által...

Még mindig van mit megtudnunk a delta...

Milyen a delta-variáns okozta betegség jellemző lefolyása és hogyan hat a szervezetre? Mennyire védenek a vakcinák az új vírusmutációval való...

A Pfizer vakcina biztonságos az...

Az mRNS technológiára alapozott COVID-19 elleni Pfizer-BioNTech-vakcina alkalmazása biztonságos azoknál a rákbetegeknél, akik immunellenőrzőpont...

A Pfizer-BioNTech-vakcina a brazil...

Laboratóriumi vizsgálatok szerint a Pfizer-BioNTech COVID-19 elleni vakcinája fertőzőképtelenné teszi a brazil vírusvariánst.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.