Hólyagféreg a májban - Mennyire veszélyes?

Dr. Boros Miklós
Szerző: WEBBeteg - Dr. Boros Miklós sebész

Nagymamámnál hólyagférget állapítottak meg a máján. Lehetséges a műtéti beavatkozás vagy gyógyszeres kezelés szükséges? Milyen veszély áll fenn? A gyógyszeres kezelés mennyire hatásos? Ragályos-e ez a betegség? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A hólyagféreg kezelését nagyban befolyásolja a beteg általános állapota, a májban lévő elváltozások száma és elhelyezkedése. Gyenge fizikum vagy kis méret esetén a gyógyszeres kezelés a választandó eljárás, a nagyobb cystákat általában sebészileg távolítják el. A gyógyszeres kezelés célja az echinococcus elpusztítása, így a cysta nem nő tovább.

A veszély az lehet, hogy megreped a cysta, emiatt legyen óvatos, ne érje trauma lehetőség szerint. Mérete miatt nyomja a környező májrészeket, bár a laboreredmény ezt jelezné, ha súlyos lenne.

A hólyagférgesség

A hólyagférgesség vagy echinococcosis Magyarországon talán a legnagyobb problémát okozó féregfertőzés. Kórokozója leggyakrabban az Echinococcus granulosus, mely 3-6 mm hosszú, főként kutyákban él. Bővebben a hólyagférgességről

A leszívás nem javasolt ilyen típusú elváltozásoknál. A fala úgyis bent marad, ezért visszatelődik, az ilyen típusú cysták esetén magas a szövődmények előfordulása.

A hólyagférget az ember egy közti gazda állattól kapja el. Emberről emberre nem fertőz, de a házkörüli állatokat ilyen irányba ki kell vizsgálni.

Célszerű májkímélően étkezni (zsíros-fűszeres ételek kerülése elsősorban).

Férgek által okozott leggyakoribb betegségek Magyarországon

Üdvözlettel: Dr. Boros Miklós, sebész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Szokatlan tünetek is jelezhetik a Lyme...

A Lyme-kór fertőzött kullancsok által terjesztett betegség. Sok esetben - de nem mindig! - a csípés helyén kokárdaszerű piros bőrtünet jelenik meg...

Paraziták, amik rajtunk és bennünk...

Cikkünkben néhány jól ismert és több kevésbé ismert parazitát ismertetünk, amelyek közt vannak külső (ektoparazita) és belső élősködők...

Hólyagférgesség

A hólyagférgesség vagy echinococcosis Magyarországon talán a legnagyobb problémát okozó féregfertőzés.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.