Hólyagféreg a májban - Mennyire veszélyes?

Dr. Boros Miklós
szerző: Dr. Boros Miklós, sebész - WEBBeteg
megjelent:

Nagymamámnál hólyagférget állapítottak meg a máján. Lehetséges a műtéti beavatkozás vagy gyógyszeres kezelés szükséges? Milyen veszély áll fenn? A gyógyszeres kezelés mennyire hatásos? Ragályos-e ez a betegség? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A hólyagféreg kezelését nagyban befolyásolja a beteg általános állapota, a májban lévő elváltozások száma és elhelyezkedése. Gyenge fizikum vagy kis méret esetén a gyógyszeres kezelés a választandó eljárás, a nagyobb cystákat általában sebészileg távolítják el. A gyógyszeres kezelés célja az echinococcus elpusztítása, így a cysta nem nő tovább.

A veszély az lehet, hogy megreped a cysta, emiatt legyen óvatos, ne érje trauma lehetőség szerint. Mérete miatt nyomja a környező májrészeket, bár a laboreredmény ezt jelezné, ha súlyos lenne.

Az echinococcosis (hólyagférgesség)

A hólyagférgesség vagy echinococcosis Magyarországon talán a legnagyobb problémát okozó féregfertőzés. Kórokozója leggyakrabban az Echinococcus granulosus, mely 3-6 mm hosszú, főként kutyákban él. Bővebben az echinococcosisról (hólyagférgességről)

A leszívás nem javasolt ilyen típusú elváltozásoknál. A fala úgyis bent marad, ezért visszatelődik, az ilyen típusú cysták esetén magas a szövődmények előfordulása.

A hólyagférget az ember egy közti gazda állattól kapja el. Emberről emberre nem fertőz, de a házkörüli állatokat ilyen irányba ki kell vizsgálni.

Célszerű májkímélően étkezni (zsíros-fűszeres ételek kerülése elsősorban).

Férgek által okozott leggyakoribb betegségek Magyarországon

Üdvözlettel: Dr. Boros Miklós, sebész

Cikkajánló

Hólyagféreg-fertőzés (echinococcosis)

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Az echinococcosis Magyarországon talán a legnagyobb problémát okozó féregfertőzés. Az ember véletlenül fertőződik meg - leggyakrabban a kutya galandférgessége következtében - és egyfajta köztigazdaként szerepel.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.