Hólyagféreg a májban - Mennyire veszélyes?

Szerző: WEBBeteg

Nagymamámnál hólyagférget állapítottak meg a máján. Lehetséges a műtéti beavatkozás vagy gyógyszeres kezelés szükséges? Milyen veszély áll fenn? A gyógyszeres kezelés mennyire hatásos? Ragályos-e ez a betegség? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A hólyagférgesség

A hólyagférgesség vagy echinococcosis Magyarországon talán a legnagyobb problémát okozó féregfertőzés. Kórokozója leggyakrabban az Echinococcus granulosus, mely 3-6 mm hosszú, főként kutyákban él.
Bővebben a hólyagférgességről>>

A hólyagféreg kezelését nagyban befolyásolja a beteg általános állapota, a májban lévő elváltozások száma és elhelyezkedése. Gyenge fizikum vagy kis méret esetén a gyógyszeres kezelés a választandó eljárás, a nagyobb cystákat általában sebészileg távolítják el. A gyógyszeres kezelés célja az echinococcus elpusztítása, így a cysta nem nő tovább.

A veszély az lehet, hogy megreped a cysta, emiatt legyen óvatos, ne érje trauma lehetőség szerint. Mérete miatt nyomja a környező májrészeket, bár a laboreredmény ezt jelezné, ha súlyos lenne.

Férgek által okozott leggyakoribb betegségek Magyarországon

A leszívás nem javasolt ilyen típusú elváltozásoknál.

A fala úgyis bent marad, ezért visszatelődik és ilyen típusú cysták esetén magas a szövődmények előfordulása.

A hólyagférget az ember egy közti gazda állattól kapja el. Emberről emberre nem fertőz, de a házkörüli állatokat ilyen irányba ki kell vizsgálni.

Célszerű májkímélően étkezni (zsíros-fűszeres ételek kerülése elsősorban).

Üdvözlettel: Dr. Boros Miklós, sebész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Közel 60 embert fertőzött meg...

A kullancsok által terjesztett SFTS vírus régebb óta ismert a tudósok előtt. A kórokozó most ismét terjedni kezdett - adta hírül a hvg.hu.

Hólyagférgesség

A hólyagférgesség vagy echinococcosis Magyarországon talán a legnagyobb problémát okozó féregfertőzés.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.