Elhalt ikertestvér a testben? - Mi lehet Tallós Rita műtétjének hátterében?

WEBBeteg szerkesztőség
megjelent:

Tallós Rita a napokban ritka műtéten esett át: sajtóhírek szerint elhalt ikertestvérének haja kezdett növekedni testében, ezt a hajcsomót távolították el. A nem mindennapi jelenséggel a színésznő egy rutin nőgyógyászati szűrővizsgálaton szembesült.

A Hot! Magazinnak nyilatkozó színésznő - aki négy éven át szerepelt a Jóban Rosszban c. sorozatban - tünetmentesen ment el egy nőgyógyászati szűrésre, majd az ultrahangvizsgálat eredményét vizsgálva feltételezte kezelőorvosa, hogy - a lap szerint - elhalt ikertestvérének a haja kezdett növekedni benne. Tallós Rita azt nyilatkozta, hogy családjában számos ikerpár van, unokatestvérét pedig évekkel ezelőtt ugyanezen tünetekkel operálták.

Tallós Rita testéből két óra alatt távolították el a tömör, sötétbarna hajkupacot, amelyet még időben fedeztek fel: nem okozott panaszokat és nem érintett létfontosságú szerveket. A művésznő az eset kapcsán szeretné minden nő figyelmét felhívni arra, hogy fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

Mi lehet ez a rendellenesség?

A WEBBeteg orvos szakértője a sajtóhírek által közölt információk alapján úgy gondolja, hogy a színésznő a teratoma nevű rendellenesség egyik változatában szenvedhetett, amely leggyakrabban úgynevezett dermoid ciszta. A teratoma szó jelentése: szörny.

A teratoma nem más, mint egyfajta csírasejtekből álló tumor, mely az embrionális kor három alapszövetéből épül fel, és különböző szöveteket tartalmazhat (haj, zsír, izom, csont). Általában jóindulatú daganatról van szó, de ritkán lehet rosszindulatú is. Számos változata van, amelyek közül az egyik Tallós Rita esete.

Ez a fajta tumor nagyon változatos képet mutat mind érettségét, mind az őt tartalmazó szövetek milyenségét illetően. Ezek lehetnek ujjak, fogak, állkapocscsont vagy akár parányi koponya is, míg másoknál mindössze csak különböző szövetek egyvelegéből áll.

A teratoma nőknél leginkább a petefészekben, a férfiaknál a herékben, gyermekeknél pedig a farokcsonti részen található, ám előfordulhat a nyak vagy a hasüreg területén is.

Hogyan ismerhető fel a teratoma?

A magzati teratomát leginkább a terhesség alatt elvégzett ultrahangvizsgálattal lehet felismerni. A betegség ritka, a magzati teratoma 40 000-ből egyszer fordul elő.

A nem magzati teratoma tünetei a következők lehetnek:

  • Tapintható vagy látható duzzanat, csomó
  • A vér emelkedett AFP szintje
  • A vér emelkedett B-Hcg szintje
  • Farokcsonti teratoma esetén székrekedés, gyengeség, inkontinencia

Hogyan kezelendő a teratoma?

A teratoma kezelése leginkább a sebészeti eltávolításból áll. A műtét veszélyes, mivel gyakran létfontosságú szervek közvetlen közelében helyezkedik el a daganat, különösen a feji, nyaki teratoma esetén.

Ritkább esetekben a teratoma rosszindulatú karcinomává változhat, ezért a betegek nyomon követésének kiemelt fontossága van.

(WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Jóna Angelika)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.