Korán felismerhetőek a bélrák jelei

Szerző: Medipress

Kutatók felfedezték a DNS-teszthez szükséges molekuláris alapokat, melynek segítségével a bélrák jelei korán felismerhetőek.

Két meghatározott génnek az azonosítása révén megkülönböztethetőek a rákos növekmények a polipoktól- utóbbiak olyan jóindulatú szöveti kitüremkedések a bélen, melyek rosszindultúvá fajulhatnak. Nem minden polip rákosodik el, de minden bélrák polipból alakul ki.

A Cambridge tanulmányban, melynek részleteiről a BMJ Gut folyóiratban olvashatunk, 261 jóindulatú polipos illetve bélrákos beteg mintáit elemezték. A DNS metilációját vizsgálták, mely a sejtfejlődés egyik kulcslépése. A Cambridge-i Egyetem és a Cancer UK szervezet kutatóintézetének munkatársai szerint a DNS metiláció elengedhetetlen az élethez.

Táplálkozás és béldaganatok
Milyen hatással lehetnek a zsír és vörös húsok, a könnyen felszívódó szénhidrátok, a zöldségek és gyümölcsök a bélrendszeri daganatok kialakulására? Táplálkozási szokásaink, hogyan befolyásolják a bél daganatainak rizikóját?
Milyen ételeket együnk?

Első lépésként azonosítottuk a bélrákot jelző molekulákat. Ez a későbbielken olyan egyszerű DNS teszt kifejlesztését eredményezheti, melyet a megbetegedés korai stádiumában el lehet majd végezni - nyilatkozta Dr Ashraf Ibrahim kutató.

Egészséges sejtek esetén egy metinilcsoportnak nevezett gyök kötődik a DNS-hez, ami megakadályozza bizonyos gének aktiválódását, így a génszakaszról nem tudnak fehérjék termelődni. Ez a folyamat károsodhat a rákosan elfajult sejtekben. A DNS metiláció a védő hatású gének blokkolása révén hozzájárulhat a rák kialakulásához és terjedéséhez. Ezen molekuláris változások tanulmányozása egyszerűsítheti majd a diagnosztikát.

Azok a jelzőfolyamatok károsodhatnak a rákossá vált sejtekben, melyek szabályozzák, hogy a génekről termelődjenek-e fehérjék vagy sem. Több helyet is azonosítottunk, ahol ezek a jelzések sérülnek és bizonyítottuk ezek összefüggését a bélrák kialakulásával. A bélrákok többsége polypusokból alakul át, kutatásunk fő célja, hogy megértsük ennek molekuláris hátterét - mondták el a kutatók.

Dr Lesley Walker szerint, aki a Cancer Research UK szervezet vezetője, a kutatás segíthet olyan korai stádiumban felismerni a bélrákos eseteket, amikor azok még könnyen gyógyíthatóak.

Régóta folynak a kutatások, hogy a szűrőmódszereinket fejlesszük, és kezeléseinket javítani tudjuk, azonban még sokat kell tenni. Az ilyen jellegű kutatások igen fontosak, hogy a legjobb módszert megtaláljuk, mely segít a betegség követésében, kezelésében, aminek révén a betegeket túlélése meghosszabodik - közölte Dr Lesley Walker.

A kérdés jelentőségét emeli, hogy Angliában évente több, mint 38 ezer új megbetegedést ismernek fel.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Mesterséges intelligencia a...

Hogyan működik a mesterséges intelligencia a precíziós onkológiában? Kinek érhető el? Mikor válhat elterjedtté Magyarországon? Dr. Pajkos Gábor...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.