A fusobaktérium is lehet a bélrák okozója?

MTI
megjelent:

Fogágybetegségekkel és bőrfekélyekkel hozták eddig kapcsolatba azt a baktériumot, amelyről kutatók azt feltételezik, hogy a bélrák kialakulásával is összefüggésben lehet.

Két egymástól független kutatócsoport is kimutatta a fusobaktérium genetikai anyagának jelenlétét vastagbéltumorokban, ám az még nem tisztázott, hogy ez véletlenszerű, vagy ok-okozati kapcsolat állhat fenn - írta a BBC hírportálja.

Ha a baktérium felelőssé tehető a bélrák kialakulásáért, akkor elképzelhető, hogy antibiotikumokkal megelőzhetők vagy kezelhetők lesznek ezek a ráktípusok.

Fusobaktérium is okozhatja?

Bár a bélrákok kiváltó oka ismeretlen, vannak bizonyos tényezők, amelyek növelik kockázatát. Ilyen például a betegség családi halmozódása és az idősebb életkor. A szakértők szerint lehetséges, hogy ezután a fusobaktériummal való fertőzöttséget is ehhez a listához kell írni. Ezt a fertőzést korábban kapcsolatba hozták a fekélyes vastagbélgyulladással, amely maga is a bélrák kockázati tényezője.

A Genome Research című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányok egyikében Robert Holt, a kanadai Simon Fraser Egyetem kutatója azonosította a fusobaktérium RNS-ének nyomait béldaganatokban, a másik vizsgálatsorban pedig a bostoni Dana-Farber Rákintézet kutatói találták meg a baktérium DNS-darabkáit az elemzett mintákban. A két tanulmányban összesen több mint 100 egészséges és rákos mintát elemeztek.

Nincs a betegségre irányuló szűrési program

A kolorektális, vagyis vastag- és végbéldaganatok száma az utóbbi időben megsokszorozódott, így mára a második leggyakoribb daganatos halálokká vált. Hazánkban évente körülbelül 9000 új vastagbélrákos beteget regisztrálnak, és ugyanennyi idő alatt körülbelül 5000 beteg hal meg a betegség következtében.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.