Alkoholizmus téma

A száraz novemberről

WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus - 2020-11-12 18:05
Immár ötödik éve, hogy a Kék Pont Alapítvány meghirdeti a Száraz november elnevezésű kihívását, melyben arra buzdít, hogy ebben a hónapban egyáltalán ne fogyasszunk alkoholt. Célja, hogy a résztvevők felmérjék, milyen a viszonyuk az alkoholhoz: milyen élethelyzetekben kívánják, mennyire vált a napi rutin részévé, esetleg okoz-e kellemetlenségeket a nélkülözése. A kampány egyre nagyobb publicitást kap, évről évre egyre többen csatlakoznak hozzá.

Gyakori hiedelmek a pszichiátriában

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2019-04-01 04:33
Pszichiátria
A pszichiátria az orvostudományon belül sokak számára talán a legmisztikusabb terület, így itt találkozhatunk a legtöbb félreértéssel és tévhittel. Ezek közül veszünk sorra néhányat a pszichiátriai osztályon dolgozó orvos szemével.

Alkoholizmus - A terápia lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2018-09-14 09:41
Szenvedélybetegség
Az alkoholfogyasztás és következményes velejárói egyidősek az emberiséggel, és kimondható, egyik kulturális, technológiai korszak sem tudott tartós általános eredményeket elérni ellene.

Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter - 2018-08-07 13:01
Öngyilkosság
Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosság problémáját, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.

Alkoholizmus - Nem az akarat hiánya okozza

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró - 2017-01-09 00:11
Az alkoholizmus (és a többi függőség) kezelésében az elmúlt években, évtizedekben szemléletváltás történt. Debrecenben közel három éve alkalmazzák az úgynevezett Minnesota-modellt, amely szerint az alkoholizmus és a drogfüggőség egyaránt betegségnek számít.

Alkohol - Mikortól beszélünk szenvedélybetegségről?

Szántó Regina pszichológus - 2014-02-18 14:37
Az alkoholizmus hazánkban népbetegségnek számít. Okai között lehet a szorongástól, pánikbetegségtől, depressziótól való menekülés. A betegeknek ez egyfajta öngyógyítási kísérletük.

Alkoholista a családban - Hogyan segíthetünk rajta?

WEBBeteg - Nagy Rudolf - 2013-11-28 13:21
Édesanyám 65 éves zugivó (minden tünetet produkál, ami az ilyen típusú alkoholistára jellemző), ami súlyosbodik azzal, hogy mellé gyógyszereket is szed. Próbálunk rajta segíteni édesapámmal, testvéremmel, de mindhiába, lassan rámegy a családunk, és lassan ő is.
Egérkísérletek szerint a túlzott alkoholfogyasztás úgy "huzalozza át" az agyat, hogy később az érintett nehezebben dolgoz fel traumás eseményeket, ami megmagyarázhatja a kapcsolatot az alkoholizmus és a szorongásos zavarok között - derül ki amerikai kutatók tanulmányából, melyet a Nature Neuroscience című szakfolyóiratban tettek közzé.

Gyógyíthatatlan a kisagysorvadás? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus - 2011-11-03 16:03
Azt szeretném kérdezni, hogy mik a kisagysorvadás tünetei, mi a betegség lefolyása és gyógyítható-e. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Szeged környékén keresek alkohol elvonókúrával foglalkozó intézményt. Szeretnék kérdezni a testbe beültethető készítményről,hogyan működik? Milyen anyagi vonzata van az alkoholelvonó kezeléseknek?- Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Az alkohol káros hatásai - Kutatás

Medipress - 2011-02-28 11:23
Nyilvánvaló, hogy sokan vannak, akik a könnyebb elalvás miatt fogyasztanak rendszeresen alkoholt. Emiatt az az általánosan elterjedt nézet, hogy az alkohol segít az elalvásban, pedig jobb, ha tudjuk, hogy az éjszaka folyamán más kellemetlen hatásai is lehetnek az italnak.
Azok az alkoholisták, akik egy hányinger elleni gyógyszert szedtek, vissza tudták fogni alkoholfogyasztásukat. Az ondansetron nevű hatóanyag könnyen alkalmazható kezelés lehet az alkoholisták leszoktatásában.

Védőoltás alkoholizmus ellen

Medipress - 2011-01-09 09:08
Az alkohol anyagcseréjében szerepet játszó egyik enzim semlegesítés által váltja ki a hatását az a vakcina, amelynek kifejlesztésén chilei kutatók dolgoznak. Az oltást jövőre embereken is lehet majd tesztelni.
Az adatok szerint a felnőtt lakosság 4,6 százaléka tartozik a nagyivók közé. (Nagyivó az a férfi, aki a kérdezést megelőző héten több mint 14 egységnyi alkoholt fogyasztott, a nőknél ez több mint hét egységet jelent; egy ital/alkoholegység 1 korsó sörnek, 2 dl bornak vagy 0,5 cl röviditalnak felel meg.)

Al-Anon - "Magdi vagyok, alkoholbeteg hozzátartozója..."

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró - 2010-04-23 19:18
Itt senki nem kérdez semmit, esetleg egy keresztnevet. Itt egyforma a takarítónő és az ügyvéd, a családos és a szingli, egy dolog azonban nagyon erősen összeköti az Al-Anon csoportokat: a hozzátartozójuk, barátjuk, jó ismerősök alkoholbeteg.
A szakértők úgy vélekedtek: a nők esetében már kockázatosnak számít, ha naponta 12 grammnál több tiszta szeszt - azaz mintegy negyed liter sört - fogyasztanak. A férfiak esetében ugyan ez a határ 24 gramm, azaz fél liter sör fölött van.
Oroszországban az első számú halálok az alkohol, illetve az alkoholizmus, de a hivatalos statisztikák a tekintetben nem érnek sokat, az alkoholfogyasztással közvetve összefüggő haláleseteket ugyanis nem veszik figyelembe - mondták el szakértők Moszkvában.
Becslések szerint 800 ezer ember, a teljes népesség 0,6 százaléka számít alkoholistának Japánban. Bár ez még most is kisebb arány, mint az európai és az amerikai, a növekedés azonban felhívja a figyelmet a problémára.

Az Anonim Alkoholisták gyűlésén jártunk

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró - 2009-10-31 10:33
Ma Magyarországon szinte nincs olyan család, akit valamilyen formában ne érintene az alkoholizmus. Számtalan ember szenved ettől és a következményeitől, nem is beszélve az ittasan okozott balesetek áldozatairól.