Édesanyám alkoholista, hogyan segítsek rajta? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Édesanyám 45 éves és félek, hogy a nyugdíjkorhatárt sem éri meg, ugyanis naponta 5-6 sört iszik és a rövid italokat sem veti meg. Mit tegyek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A májrák tünetei
Mivel a májrák leggyakrabban májzsugor és hepatitis fertőzés következtében alakul ki, az ezen betegségek által okozott panaszok a vezető tünetek. Melyek a máj rosszindulatú daganatának főbb ismertetőjegyei? >>

A leírás alapján édesanyja alkoholizmusban szenved, ami egy komoly szenvedélybetegség. Nagy akaraterő és sok segítség kell hozzá, hogy le tudjon szokni az alkoholról.

Mivel az alkoholmegvonás után kellemetlen tünetek jelentkeznek, amelyek akár súlyosbbodhatnak is, ezért ezt az időszakot kórházban szokták átvészelni. Ugyanakkor a túl sok alkohol fogyasztása is okozhat kellemetlen panaszokat.

Emellett szervi károsodások is kialakulnak a krónikus alkohol fogyasztásnál. Az alkoholizmus további veszélye, hogy nem csupán az adott egyént, hanem családját, környezetét is érinti, ahogyan Önöknél is történt. Mindenképpen jelentkezni kellene pszichiáternél, aki meg tudja állapítani, hogy a terápia járóbetegként megoldható-e vagy szükséges a kórházi bennfekvés.

A kezelés magában foglalja az alkohol megvonását és az ezzel járó tünetek kezelését, ezután következik a rehabilitáció időszaka. Ez utóbbi magában foglal egyéni-és/vagy csoportos pszichoterápiát, önsegítő csoportokon való részvételt. Létezik az ún. Esperal beültetés, melyben található hatóanyag az alkohol lebontását gátolja, ezzel pedig igen kellemetlen tünetek kialakulásához vezet.

Ez lenne az alkoholbeteg számára a visszatartó erő, hogy ne igyon. Mivel azonban ennek komoly veszélyei is lehetnek, ezért csak az előbbiekben felsorolt kezelés és alapos megfontolás után alkalmazzák teljesen együttműködő betegeknél.

Amennyiben édesanyja nem fogadja el a segítséget és nem akar pszichiáterhez menni (az alkoholbetegekre jellemző a betegség tagadása), akkor érdemes lenne háziorvos segítségét kérni. Talán annak részletezése, hogy milyen szervi eltérések léphetnek fel (remélhetőleg még nincsenek) segíthet a probléma belátásában.

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk ellene? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.