Alkoholizmus

Kedves Bernadett! Tanácstalan vagyok kérem segítsen. Élettársam alkoholista, szeretnék segíteni neki de nem akarja.Ő hét közben Budapesten van mert ott dogozik, én Pécsett.Hétvégén találkozunk.Ha hét közben telefonon beszélünk az esti órákban szinte minden nap hallom a hangján, hogy sokat ivott.Nem szólok ezért, mert már nem akarok veszekedni vele.Hétvégén ha hazajön akkor reggel elmegy otthonról intézem a dolgaim jelszóval, majd egyszer csak hazaér, Van, hogy minden rendben vele, de van hogy látom már megint a kocsmából jön.Jelenleg az a helyzet, hogy megsértődött egy apró dolgon ezért összeszedte a ruháit és elment. A kocsmába természetesen mert ott őt megértik.Ez 5 napja volt azóta nem keresett.Ezt a 15 év alatt amióta együtt vagyunk kb: 1/2évente eljátsza.Úgy állítja be a dolgokat, hogy mindíg én, vagy a gyerekek, az anyukám a hibás és ő szegény szerencsétlen.Ekkor elpakol. 6 nap után visszakönyörgi magát, a szokásos megigérem nem igy lesz ezután.. Mondtam neki hogy tegyen valamit az alkohol ellen de semmi.Ő 57 éves, én 43 éves vagyok.Lassan úgy érzem az életem az alkohol problémáról szól mindíg ezen veszekszünk.Sajnálom őt, de úgy érzem az én életem is rámegy erre. Mit tegyek?

Kovácsics Bernadett válasza alkohol témában

Kedves 43 éves!

Nagyon rossz hírrel kell kezdenem - ha párja nem akar változtatni, Ön bármennyire is szeretné, nem fog működni! Az első lépés a változtatásban az, hogy az alkoholbeteg belátja, hogy addigi élete nem mehet tovább, valamit tennie kell. Ezt a döntést elhatározásnak kell követnie, majd a megfelelő lépéseknek - pl. orvosi segítség kérése, önsegítő csoporthoz csatlakozás, stb. - optimális esetben.

Az Ön párja nem érzékeli, hogy ez így nem mehet tovább, mert magas érzelmi intelligenciája miatt valahogy mindig eléri, hogy Ön visszafogadja, így mindig "megússza" a változtatás kényszerét.

A jó hír viszont az, 43 évesen Ön előtt az Élet, ha partnere nem változtat, Önnek még nagyon is sok esélye van rá. Nyilván megér egy komoly beszélgetést kapcsolatuk újragondolása - esetleges új feltételekkel, de ha ez nem vezet eredményre, érdemes lehet bátorságát összegyűjtenie, és alapvetően fordítania életén.

Ha ez mégis nehéznek tűnne - valójában az is - érdemes lenne meglátogatnia hasonló problémával küzdő hozzátartozók önsegítő csoportját, akik megosztják saját tapasztalataikat szenvedélybeteg partnerrel való együttélésükkel kapcsolatban, így levonhatja a következtetéseket, hogy mi várhat Önre, ha változtat, vagy ha nem. A csoport elérhetősége a következő honlapon található:

Nagyon sok erőt és bátorságot kívánok!

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
 Kovácsics Bernadett
Kovácsics Bernadett Szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakember
Kérdés: 2016. január 28., 12:37 ;Megválaszolva: 2016. január 29., 09:42
Kérdések és válaszok: Szenvedélybetegségek
Alkoholizmus
A szóban forgó alkoholista egy hete még megkért, hogy vigyem el kocsival a közértbe, mert már ivott sört és így nem vezethet. Néhány napja már nem...
Alkohol függőség, alkoholizmus? 16...
Tisztelt Válaszadó! Bár a családunk mindig is szerette és űzte a sportot. Ez általában igaz is. Az idősebbik sógornőmnek 4 fiú gyermeke van....
Delirium tremens
Tisztelt Doktornő, Édesapám (64 év) állapotáról szeretnék írni és megtudni, hogy vajon lesz-e javulás az állapotában. Jelenleg delírium...
Alkoholfüggőség
Hová lehet menni alkohol elvonókúrára? Budapesti lakos a lányom, szeretne egy benntlakásos helyre elmenni. S.O.S
Bentlakásos intézet alkohol...
Kedves Bernadett! Édesanyám 62 éves, alkohol függőséggel küzd, már 8 éve. Kapott pszichátriai kezelést, gyógyszereket de sajnos nem volt tartós...