• Vesemedence-gyulladásra utaló laboreredmények

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    A vesemedence-gyulladás (pyelonephritis) heveny kialakulása esetén tünetei lehetnek a láz, a hidegrázás, a vesetáji fájdalom, a genny- vagy vérvizelés, a hányinger, a hányás és az elesettség. Krónikus esetben lappangva a fenti tünetekkel is jelentkezhet, vagy enyhébb panaszokkal, esetleg teljesen panaszmentes állapotban is. Diagnózisa a vizelet vizsgálatán, hasi ultrahangon és vérvizsgálaton alapul.

    A vesemedence-gyulladás
    Vesemedence-gyulladásnak (pyelitis) nevezzük a vesemedence nyálkahártyájának fertőződését, amely súlyos, elhúzódó esetben a vese állományára is ráterjedhet (pyelonephritis).

    Tudjon meg többet a betegségről!

    A vizelet vizsgálata során a leadott mintában alapvetően a genny (fehérvérsejtek) jelenléte, vörösvértestek, illetve baktérium igazolható. Ha baktérium (vagy azok jelenlétére utaló nitrit) található a vizeletben, a labor baktériumtenyésztésre is mintát küld. Ebben az esetben nem csak a kórokozó azonosítható, de azok antibiotikumra való érzékenysége is meghatározható. Így célzott kezelés mellett lehet gyógyítani a vesemedence-gyulladást.

    A vér vizsgálata során észlelhetőek eltérések a vese funkciójában is. A vesefunkciót jellemző paraméterek:

    • Urea (karbamid): 3,6-7,2 mmol/l
    • Kreatinin: 50-103 umol/l
    • GFR (glomeruláris filtrációs ráta) > 90 ml/perc/1,73 m2

    Ezek a normál laborértékek a helyi laboratórium referenciatartományától függhetnek!

    Hirdetés

    A vese funkciójában nem mindig észlelhető eltérés vesemedence-gyulladás esetén, de a gyulladásos paraméterek alapvetően mindig emelkedettek. A vérképben a magas fehérvérsejtszám és a magas neutrofil granulocyta arány jelzi a gyulladást. Az általános gyulladási paraméterek a

    • CRP (C reaktív protein) < 5 mg/l
    • PCT (prokalcitonin) < 0,5 ng/l
    • We (vörösvértest-süllyedés) < 20 mm/óra

    Súlyos esetben, amikor a vesemedence-gyulladás magas lázzal jár, a baktériumok a keringésben is megjelennek, ezek kimutatása is lehetséges vérvétellel. Hemokultúra vételével konkrétan azonosítható a kórokozó, és meghatározható a baktérium érzékenységük is.

    Laboreredmények Más laborértékekre is kíváncsi? Használja a WEBBeteg laboreredmény-keresőjét!

    Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2017.03.30 17:25, Megjelenés: 2017.03.30 17:25
   • Cikkajánló

    Anyatejes táplálás

    Anyatejes táplálás

    Dr. Lesznyák Judit

    A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál.

    Koronavírus - megyénként

    Koronavírus - megyénként

    koronavirus.gov.hu

    Közzétették a koronavírus-fertőzés hazai alakulását megyékre bontva.

    A vese betegségére utaló jelek

    A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei (prerenális ok), a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei (postrenális ok).

    Mit kell tudni a vesetágulatról?

    Mit jelent az, hogy vesetágulat? Mi okozhatja? Mik lehetnek a tünetei? Milyen stádiumai vannak a betegségnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen szövődmények léphetnek fel? Milyen kezelési lehetőségek vannak? Cikkünkből kiderül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.