Sportolási lehetőségek patkóvesével - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

A sportorvosunk nem ajánlja a fiaim számára sem a focit, sem a birkózást, mert patkóveséjük van. Úszáson, futáson, biciklizésen kívül milyen sportágat javasol, amelyet versenyszerűen űzhetnek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A patkóvese önmagában nem kizáró ok. A patkóvese a hasüreg mögött, közvetlenül a gerinc előtt és mellett van, az összes többi hasi szerv - főleg a belek - előtte helyezkedik el. Ennek értelmében a patkóvese sérülését megelőzi a belek sérülése, vagyis ilyen alapon senkinek sem szabadna balesetveszélyes sporttevékenységet folytatnia.

Mi a patkóvese?

Gyermekkorban a vese ritkább rendellenességei közé tartozik a patkóvese, ami valójában anatómiai eltérés, de ez többnyire nem jár súlyos következményekkel. A patkóveséről részletesen

Általában nem is a patkóvese a legfontosabb szempont, hanem a vesék pontos anatómiai elhelyezkedése, hogy lejjebb vagy előrébb vannak-e. Többnyire azonban az sem szokott problémát okozni, ha az átlagosnál sérülékenyebb helyen találhatóak.

Hacsak nincsenek a vesék nagyon elől, alul, a köldök alatt, előtt, akkor lényegében egyik sportágtól sem tilthatóak el a gyermekei. Válogatott labdarúgó játékosok között is akad például olyan, aki veseátültetésen esett át. A statisztikák szerint a kerékpár hirtelen beforduló kormánya okozza a legtöbb hasi sérülést a gyerekeknél, és nem a foci vagy a küzdősportok.

Mit sportoljon a gyerek?

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. A testi és lelki egészségünkre gyakorolt kedvező hatása mellett, nevelési szerepe sem elhanyagolható, továbbá programot teremthet az egész család számára. Az egészséges életmód szemléletének kialakítását már egészen kisgyermekkorban tanácsos elkezdeni, ugyanis ha már gyerekkorban természetes, hogy rendszeresen sportolunk, a mozgásban gazdag életmód életünk részévé fog válni. Mit sportoljon a gyerek?

(WEBBeteg - Dr. Máttyus István, gyermek nefrológus)

Cikkajánló

A vese betegségére utaló jelek

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Vesebetegség
A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei, a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei.
Vaspótlás
Vaspótlás

Válasszuk a számunkra legmegfelelőbb formát! (x)

A migrén tünetei
A migrén tünetei

Mikor beszélhetünk migrénről?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.