• Az IC (Interstitialis cystitis) tünete a gyakori vizelési inger

    Szerző: WEBBeteg

    Az IC (Interstitialis cystitis) gyakori vizelési ingerrel járó betegség komoly befolyást gyakorol a páciens életminőségére, életének egész felépítésére. Hatásai az élet minden területén érzékelhetők: otthon, a munkahelyen, fizikai tevékenységek során, társas kapcsolatokban, valamint a lelki és szexuális életben.

    Milyen okai lehetnek a vizelettartási zavaroknak?


    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak.
    Vizelettartási zavarokról >>

    A gyakori hirtelen vizelési inger gátolhatja a munkavégzést, az utazást, a baráti látogatásokat, de még egy egyszerű bevásárlást is. Amikor a beteg kilép otthonából, minden gondolata egy kérdés körül forog: "Hol találom meg a következő vécét?" Ez olyannyira rögeszméjévé válik, hogy minden esetben, elővigyázatosságból tervet készít az útvonalán található illemhelyek hálózatáról, amit a betegek sokszor "vécétérkép"-ként emlegetnek. Sokan, ha nem biztosak benne, hogy képesek útközben illemhelyet találni, elbizonytalanodnak, félnek elhagyni otthonukat, ezért inkább nem mennek sehova. Számos olyan beteg van, aki szinte soha nem mozdul ki otthonról.

    Hirdetés

    Szociális elszigeteltség

    Mit mutat a vizelet?


    A vizeletet a vese képezi, saját apró erein átszűrve a rajta átfolyó vért. A vizelet vizsgálatával tehát mind a vesebetegségekről, mind a szervezet egész működéséről sok információ nyerhető.
    Mit mutat a vizelet? >>

    Az IC társas kapcsolatokra gyakorolt kedvezőtlen hatásait nem szabad alábecsülni, mert a beteget a normálistól teljesen eltérő életstílusra kényszeríti. A túl sűrű vizelési kényszer megnehezíti számára a színházba vagy moziba járást, de még a parkba sem tud zavartalanul sétálgatni. Felhagy a baráti találkozókkal, előbb–utóbb már a családját sem látogatja. Társas kapcsolatai elenyésznek, és a beteg jogosan érzi úgy, hogy elszigetelődött a külvilágtól.

    Néhány foglalkozást lehetetlen IC-vel  végezni

    A gyakori vizelési kényszer megnehezíti a folyamatos munkavégzést, és előfordulhat, hogy a beteg kénytelen olyan munkahelyet keresni, ahol lehetősége van rendszeresen elérni a mosdót. Néhány munkakört lehetetlen ellátni úgy, hogy valaki folyton a vécére rohangál. Mivel a betegség korlátozza a beteget a munkájában és karrierjében, ezért akár jelentős anyagi veszteséget is okozhat.

    Az alvásmegvonás fizikai és pszichés következményei

    A helyzetet tovább rontja, hogy fájdalom és a rendszeres, sürgető vizelési kényszer miatt, a beteg nem alszik eleget, ezért feszült és kimerült lesz. Néhány betegnek akár 40-60- alkalommal is ki kell mennie egy nap alatt, és éjszakánként 20 percenként felébred. Az alvásmegvonás miatt romlik a beteg fizikai és a pszichés állapota, ami bizonyos munkák elvégzését nemcsak lehetetlenné, de még veszélyessé is tehet.

    Az IC családi életre és társas kapcsolatokra gyakorolt hatásai

    Hogyan kezelhető a vizelet inkontinencia?


    A vizelet inkontinencia kezelési módja függ az inkontinencia típusától, a súlyosságtól és a kialakulás hátterében álló állapottól/betegségtől. Gyakran különböző kezelési módok kombinációjára van szükség.
    Vizelet inkontinencia kezelése >>

    A betegség sok szempontból gyakorol hatást a családi életre. Zavarja a partnerkapcsolatot, megnehezíti a szülői feladatok ellátását, hiszen az állandó hólyagfeszülés miatt a beteg nem tud úgy szerepelni, mint egy egészséges partner, vagy szülő. Fáradt és ingerlékeny lesz a kialvatlanságtól, a fájdalomtól és az állandó fürdőszoba látogatásoktól. Bűnösnek érzi magát, mert nem tud megfelelni partnerének, és képtelen ellátni családját. Kétségbeesetten minél több dolgot akar véghezvinni a következő megjósolhatatlan hólyagfeszülésig, így tulajdonképpen izgatottságával önmaga idézi elő a vizelési ingert.

    Más betegek folyamatos, szüntelen fájdalomtól szenvednek, ami fáradttá, és kimerültté teszi őket.

    A családtagok kívülről nem vesznek észre semmi rosszat, ezért nem nagyon értik ezt a betegséget, sokszor egyszerűen idegesítőnek tartják, bosszúsak miatta. A betegség kezelése során, a család részéről nagyon nagy megértésre van szükség. Amennyiben lehetőség van rá, érdemes tanácsadáson részt venni, ahol segítenek a családtagokkal megértetni a problémát, és tanácsokat adnak a betegnek, hogyan elégítse ki családja szükségleteit a lehető legkevesebb stresszel.

    Szexuális kapcsolatok IC problémával

    Az IC betegség nagyon súlyos következményekkel jár a szexuális életben, mert a közösülés fájdalmassá válhat a női és a férfi betegek számára egyaránt.

    Néhány női beteg a húgycső, a húgyhólyag és a vagina túlzott fájdalma miatt, teljesen képtelen lesz a szexuális életre, a férfiaknak pedig az ejakuláció okozhat intenzív fájdalmat.

    A szexualitás az ember életének része, ezért a betegség nemi életre gyakorolt negatív hatása súlyosan rontja a paciens életminőségét. A beteget mélyen aggasztja, hogy az intimitás eltűnése előbb-utóbb párkapcsolatának felbomlását eredményezheti.

    A betegek nem szívesen beszélnek orvosukkal erről az intim és kellemetlen témáról, ezért lényeges, hogy partnerük megértő legyen. Fontos, hogy a beteg képes legyen megbeszélni a problémát párjával, és közösen próbálják megoldani, amennyiben szükséges terapeuta segítségével. Megfelelő kezeléssel a nők szexuális fájdalma orvosolható, azonban a férfiak esetében néhány fájdalomcsillapító alkalmazása erekciós zavarokat okozhat.

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2011.03.20 23:07, Megjelenés: 2011.03.20 23:07
   • Cikkajánló

    Alváshiány

    Alváshiány

    Cs. K., fordító

    Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    A fájdalmas hólyag szindróma kezelése

    Sajnos nem létezik általános kezelés az interstitialis cystitis - más néven fájdalmas hólyag szindróma - panaszainak és tüneteinek megszüntetésére, ráadásul a kezelések mindenkire másképp hatnak, így előfordulhat, hogy számos kezelést és terápiás módszert kell kipróbálnia, mire megtalálja az Ön számára legmegfelelőbb kombinációt.

    Fájdalmas hólyag szindróma - Tünetek, okok és kivizsgálás

    Az interstitialis cystitis - más néven fájdalmas hólyag szindróma - egy olyan krónikus állapot, melyet a kellemetlen hólyagnyomás, hólyagfájdalom és az enyhétől az erősig terjedő medencei fájdalom kombinációja jellemez.

    Azoospermia - Amikor nincs hímivarsejt az ondómintában

    Mi okozhat azoospermiát? Mik a rizikófaktorok? Milyen jelek utalnak rá? Miből veheti észre a páciens, hogy nála fennáll ez az állapot? Milyen vizsgálatokkal mutatható ki? Milyen következményei lehetnek? Hogyan lehet kezelni?

    A vizelési inger

    Hogyan képződik a vizelet? Miért fontos, hogy ez a folyamat rendben történjen, zavartalanul? Milyen hormonok befolyásolják? Milyen vizeletürítési gyakoriság tekinthető normálisnak, mi kórosnak és mi okozhatja, ha kóros? Mit jelenthet, ha valakinek éjszaka is ki kell mennie?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Egymillió migrénes
    Volt már valaha olyan mértékű fejfájásod, hogy nem tudtál dolgozni?
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások