Nanorészecskék: károsítják a tüdőt

MTI
megjelent:

Kínai kutatók leírták azt a mechanizmust, amellyel az orvoslásban, főként a diagnosztikában és rákterápiában használt nanorészecskék károsítják a tüdőt.

A nanorészecskéket - amelyek nagysága a milliméter egymilliomod része - egyre szélesebb körben alkalmazzák arra, hogy megfelelő hatóanyagokat juttassanak célba velük az emberi szervezetben.

A nanomedicina kedvelt vegyületei a dendrimerek, a viszonylag könnyen előállítható polimerek. Ezek a poliamidoaminok (PAMAM-ok) gömb formájú, elágazó falombozat alakját veszik fel, amikor létrejönnek. Pár nanométeres molekuláris üregeikben szállítják a célsejtekhez például a rákgyógyászatban használt hatóanyagokat.

Az utóbbi években azonban növekvő aggodalmat jelentett, hogy a vegyületnek toxikus hatása lehet, amely főként a tüdőt károsítja. Kínai tudósok most közzétett tanulmányukban feltárták, hogyan fejti ki ártalmas hatását a PAMAM. A Journal of Molecular Cell Biology (http://jmcb.oxfordjournals.org) című szaklapban közölt cikkük szerint a vegyület a tüdősejtek autofágiáját, "önfelfalását" váltja ki.

Csengju Csiang, a kínai akadémia Pekingben működő Orvostudományi Intézetének munkatársa vezetésével emberi tüdősejtekhez adtak laboratóriumi körülmények között PAMAM vegyületeket, és azt tapasztalták, hogy azok a sejtek pusztulását okozták. Ezt követően egérkísérletekben az autofágiát gátló szert fecskendeztek az állatokba, mielőtt nanorészecskéknek tették ki őket. Megállapították, hogy ettől jelentősen csökkent a tüdőkárosodás, és javult a rágcsálók túlélési aránya.

A tudósok remélik, hogy olyan hatékony szereket állíthatnak majd elő, amelyek a rákgyógyszereket szállító molekulák káros hatását csökkentik, így a nanorészecskéket alkalmazó módszer a jövőben is az orvoslás eszköztárában maradhat.

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.