• Nanorészecskék: károsítják a tüdőt

    Szerző: MTI

    Kínai kutatók leírták azt a mechanizmust, amellyel az orvoslásban, főként a diagnosztikában és rákterápiában használt nanorészecskék károsítják a tüdőt.

    A nanorészecskéket - amelyek nagysága a milliméter egymilliomod része - egyre szélesebb körben alkalmazzák arra, hogy megfelelő hatóanyagokat juttassanak célba velük az emberi szervezetben.

    Hirdetés

    A nanomedicina kedvelt vegyületei a dendrimerek, a viszonylag könnyen előállítható polimerek. Ezek a poliamidoaminok (PAMAM-ok) gömb formájú, elágazó falombozat alakját veszik fel, amikor létrejönnek. Pár nanométeres molekuláris üregeikben szállítják a célsejtekhez például a rákgyógyászatban használt hatóanyagokat.

    Az utóbbi években azonban növekvő aggodalmat jelentett, hogy a vegyületnek toxikus hatása lehet, amely főként a tüdőt károsítja. Kínai tudósok most közzétett tanulmányukban feltárták, hogyan fejti ki ártalmas hatását a PAMAM. A Journal of Molecular Cell Biology (http://jmcb.oxfordjournals.org) című szaklapban közölt cikkük szerint a vegyület a tüdősejtek autofágiáját, "önfelfalását" váltja ki.

    Csengju Csiang, a kínai akadémia Pekingben működő Orvostudományi Intézetének munkatársa vezetésével emberi tüdősejtekhez adtak laboratóriumi körülmények között PAMAM vegyületeket, és azt tapasztalták, hogy azok a sejtek pusztulását okozták. Ezt követően egérkísérletekben az autofágiát gátló szert fecskendeztek az állatokba, mielőtt nanorészecskéknek tették ki őket. Megállapították, hogy ettől jelentősen csökkent a tüdőkárosodás, és javult a rágcsálók túlélési aránya.

    A tudósok remélik, hogy olyan hatékony szereket állíthatnak majd elő, amelyek a rákgyógyszereket szállító molekulák káros hatását csökkentik, így a nanorészecskéket alkalmazó módszer a jövőben is az orvoslás eszköztárában maradhat.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.06.16 19:27, Megjelenés: 2009.06.16 19:27
   • Cikkajánló

    Limfocita

    Limfocita

    Dr. Borsi-Lieber Katalin

    Mennyi a normál értéke? Mi okozhat ennél alacsonyabb vagy magasabb értéket?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Tüdőáttétek tünetei és felismerésük

    Tüdőáttét (tüdőmetasztázis (metastasis)) kifejezésen azokat a rosszindulatú daganatokat értjük, amiknek a keletkezési helye nem a tüdőben van, hanem más szervből-szövetből indulnak ki, de a daganat nyirokutakon vagy véráramban történő terjedésével másodlagos daganatgócokat (áttéteket) alakítanak ki a tüdőben.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

    Az asztma diagnosztizálása

    Gyakori tüdőgyógyászati kórképek áttekintésével vesszük számba azokat a kivizsgálási metódusokat, melyeket a tüdőgyógyászok leggyakrabban alkalmaznak.

    Hasznos tanácsok COPD, asztma és alvási apnoe ellen

    A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak van kiemelkedő szerepe. Mit tegyünk egészségünk megőrzésének és a betegségek leküzdésének érdekében?

    A tüdő hallgatózása

    A tüdők feletti hallgatózás felvilágosítást ad a tüdő légtartalmáról, a tüdő állapotáról és a hörgőkben lévő váladékról. A tüdők felett fonendoszkóppal vizsgálódva a levegő be- és kiáramlásakor keletkező rezgések által létrehozott légzési hang hallható.

    Jövő májusig még lehetnek kötelező tüdőszűrések

    Jövőre várhatóan megszűnik a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés a tbc-s megbetegedések kimutatására, ettől függetlenül lesznek célzott vizsgálatok. Hazánkban a régiót tekintve viszonylag kevés az új tbc-s megbetegedés, ezért is várható változás a rendszerben, bár vannak olyan megyék, ahol több új beteget regisztráltak, mint a korábbi években.

    A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kivizsgálása

    A krónikus obstruktív légúti betegséget (COPD) lassan és fokozatosan súlyosbodó funkciózavar (jellemzi, amely túlnyomóan nem visszafordítható, de hörgőtágítók vagy más kezelés hatására mérséklődhet a szűkület. A légúti szűkület a tüdőszövetet károsító gázok és részecskék hatására kialakuló, kóros gyulladásos reakciójának a következménye.

    Vizsgáltassa ki a tüdejét, ha hamar elfárad a hangja!

    A hang elfáradása gyakori azok körében, akik foglalkozásukból adódóan - főként színészek, énekesek, call centerben dolgozók és tanárok - sokat beszélnek napközben. Egy kutatás szerint a panaszok megjelenésében nemcsak a hangszalagok túlzott igénybevétele, hanem a tüdő nem megfelelő működése is közrejátszhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Füstmentes jövő?
    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
    Hogy lesz így párom?
    Az első lépés sokszor a legnehezebb: önmagunk elfogadása a betegségünkkel.
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások