• Nanorészecskék: károsítják a tüdőt

    Szerző: MTI

    Kínai kutatók leírták azt a mechanizmust, amellyel az orvoslásban, főként a diagnosztikában és rákterápiában használt nanorészecskék károsítják a tüdőt.

    A nanorészecskéket - amelyek nagysága a milliméter egymilliomod része - egyre szélesebb körben alkalmazzák arra, hogy megfelelő hatóanyagokat juttassanak célba velük az emberi szervezetben.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A nanomedicina kedvelt vegyületei a dendrimerek, a viszonylag könnyen előállítható polimerek. Ezek a poliamidoaminok (PAMAM-ok) gömb formájú, elágazó falombozat alakját veszik fel, amikor létrejönnek. Pár nanométeres molekuláris üregeikben szállítják a célsejtekhez például a rákgyógyászatban használt hatóanyagokat.

    Az utóbbi években azonban növekvő aggodalmat jelentett, hogy a vegyületnek toxikus hatása lehet, amely főként a tüdőt károsítja. Kínai tudósok most közzétett tanulmányukban feltárták, hogyan fejti ki ártalmas hatását a PAMAM. A Journal of Molecular Cell Biology (http://jmcb.oxfordjournals.org) című szaklapban közölt cikkük szerint a vegyület a tüdősejtek autofágiáját, "önfelfalását" váltja ki.

    Csengju Csiang, a kínai akadémia Pekingben működő Orvostudományi Intézetének munkatársa vezetésével emberi tüdősejtekhez adtak laboratóriumi körülmények között PAMAM vegyületeket, és azt tapasztalták, hogy azok a sejtek pusztulását okozták. Ezt követően egérkísérletekben az autofágiát gátló szert fecskendeztek az állatokba, mielőtt nanorészecskéknek tették ki őket. Megállapították, hogy ettől jelentősen csökkent a tüdőkárosodás, és javult a rágcsálók túlélési aránya.

    A tudósok remélik, hogy olyan hatékony szereket állíthatnak majd elő, amelyek a rákgyógyszereket szállító molekulák káros hatását csökkentik, így a nanorészecskéket alkalmazó módszer a jövőben is az orvoslás eszköztárában maradhat.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.06.16 19:27
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az asztma és tünetei

    A legtöbb asztmás roham előtt bevezető, figyelmeztető tünetek alakulnak ki. Ezeknek a felismerése és a tünetek korai kezelése megelőzheti a roham teljes kifejlődését, illetve a további állapotromlást is megakadályozhatja.

    Tüdőrák: a leggyakoribb daganatos megbetegedés

    Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.

    Életmódtanácsok tüdőrákkal küzdő betegeknek

    A tüdő rosszindulatú daganatában szenvedő betegek életminőségét és gyógyulási esélyeit jelentősen befolyásolhatja a gyógyszeres-sebészeti és sugárkezelésen kívül a betegek kezelések alatti és utáni életmódja.

    Asztmás roham gyermekkorban - Figyeljen a kezdeti tünetekre!

    A fenntartó gyógyszeres kezelés előírás szerinti alkalmazásával jó eséllyel csökkenteni lehet az asztmás roham kialakulásának kockázatát. Vannak azonban olyan körülmények, ún. triggerek, amelyek rohamot provokálhatnak. Ez mindenkinél eltérő, lehet akár egy légúti betegség, ismert allergén, stresszesebb időszak, dohányfüstös, poros környezet, de asztmás rohamot provokálhat akár az időjárás hirtelen változása is.

    Két súlyos betegség, aminek fő oka a dohányzás

    A tüdőrák és a COPD a két legsúlyosabb légzésszervi betegség, tüdődaganatban évente nyolcezren halnak meg. A betegségek fő oka a dohányzás.

    Kivizsgálási módszerek a tüdőgyógyászatban III. – Tüdőrák

    A tüdőrák az esetek többségében tünetszegény, a korai stádiumban a betegek többségének nincsenek markáns tünetei. A kórtörténet alapos felvétele során utólagosan azonban kideríthető, hogy a szűréssel kiemelt betegek felében voltak olyan tünetek, amelyek alapján, ha a beteg orvoshoz fordult volna, a diagnózis korábban felállítható lett volna. A tüneteket a daganat helyi hatása, az áttétek, valamint a paraneoplasiás jelenségek váltják ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások