Koncerten a terhesség alatt - Milyen zajártalom éri a magzatot?

Dr. Deli Tamás
szerző: Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A feleségem állapotos, jelenleg a 6. hetében van. A nőgyógyásza azt mondta, hogy a koncertek veszélyesek lehetnek a magzat számára. Mi ezt nem tudtuk korábban, és eddig összesen 4 rockkoncerten voltunk. Milyen károsodást okozhat ez a magzatban? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Terhesség és zajterhelés

Tartósan (napi több órában, pl. munkahely miatt) 90-100 decibel feletti hangterhelés valószínűleg okozhat kárt a magzatnak, elsősorban a 2. trimeszter második felétől, sőt, akár halláskárosodást is. Hasonlóan problémás lehet a nagyobb intenzitású (125-150 decibel) hanghatás rövid ideig, de ehhez pl. egy éppen induló repülőgép hajtóműve mellé kellene állni.

A halláskárosodás lehetőségén túl esetleg fokozhatja jelen ismereteink szerint a vetélési, koraszülési kockázatot az extrém zaj, de szerencsére a magzatvíz és az anya teste jótékony tompító hatással bír.

Mindenesetre egy olyan korai terhességben, amit említ, specifikus hallórendszer még nincs, így legfeljebb vetélésben nyilvánulna meg a káros hatás, de ennek sem nagy az esélye, és ilyesmi nyilván Önökkel sem történt.

Elővigyázatosság

Tehát szerintem ne aggódjanak, viszont a terhesség alatt az igen nagy hangterheléssel járó helyzeteket érdemes kerülni, egy hangosabb koncert esetén a kismama semmiképpen ne a hangfal előtt hallgassa a zenét.

Rockkoncerten a hallgatóság meglehetősen aktív mozgásokra is képes, arra is figyeljenek, hogy felesége nehogy elessen, megüsse magát - szóval csak óvatosan mindennel!.

(WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvos jelölt)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.