Az alternatív szülőszobák is biztonságosak - Tanulmány

Medipress
megjelent:

A kórházban működő alternatív szülőszobák éppoly biztonságosak az egészséges kismamák és újszülöttjeik számára, mint a hagyományos kórházi szobák. Az édesanyáknak így sokkal jobb élmény marad a szülés, derül ki egy összefoglalóból.

Az alternatív szülőszobákban 18 százalékkal kevesebb érzéstelenítőre van szükség, 22 százalékkal kevesebb oxitocint használnak, és a negyedik hónapban 4 százalékkal több édesanya szoptatja még gyermekét. A császármetszések aránya 11 százalékkal kevesebb.

A baba fejlődése
9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

9 tanulmány 10 ezer kismamáját vizsgálták, akiknek véletlenszerű besorolással hagyományos illetve alternatív szülőszobában (ágynélküli szobák vagy otthoni körülményeket idéző szülőszobák) kellett szülniük. „A szülés körülményei nemcsak a kismamákra hatnak, hanem az egészségügyi személyzetre is” - derül ki a torontói Dr. Ellen Hodnett által vezetett kutatásból.

Az alternatív körülmények között dolgozó bábák jobban odafigyelnek a kismamák igényeire, bátorítják őket, hogy válasszák ki a számukra legkényelmesebb vajúdási formát. A kórházi szüléseknek ezzel szemben két egymásnak ellentmondó igényt kell kielégíteniük - természetesnek kell lenniük, miközben orvosi beavatkozásokkal csökkentik a szövődmények kockázatát. Jó lenne, ha változtatnánk a hozzáálláson, támogatnánk a természetes hüvelyi szülést.

Az összefoglaló a The Cochrane Library aktuális számában jelent meg. Ez az újság tudományos összehasonlításokat közöl egyes orvosi tevékenységek eredményességéről.

A kismamák annak ellenére jó véleménnyel voltak az alternatív szülőszobáról, hogy 50-66 százalékukat vajúdás közben hagyományos szülőszobába kellett áthelyezni. Ennek oka egyrészt az volt, hogy a szülés nem haladt kellő ütemben vagy mégis fájdalomcsillapítást szerettek volna. A nőknek már az is jó érzést okoz, hogy megpróbálkozhatnak az alternatív szüléssel. Ha szükség is van orvosi beavatkozásra, megvan a választás lehetősége, ami csökkenti a stresszt és a fájdalomérzetet. A nők többsége ma alternatív módon szeretne szülni, de szükség esetén az orvosi segítséget is igénybe kívánják venni. Sajnos azonban a kórházi gyakorlatot nagyon nehéz megváltoztatni.

Hodnett egy tanulságos ausztráliai esetet mesélt el. A személyzet elkezdte csökkenteni a szülés közbeni orvosi eszközök alkalmazását - mint például a folyamatos magzati szívhanghallgatást, mert akadályozta a nőket a szabad mozgásban, ráadásul megemelte a fölöslegesen elvégzett császármetszések számát is. A szülészeten nemrégiben átalakító munkálatok zajlottak, barátságos szülőszobákat alakítottak ki, nagy kádakkal, szép bútorokkal és egy hosszú, padlószőnyeggel borított folyósóval.

A CTG készülékeket ide helyezték, messze, ráadásul a szőnyegen nehéz volt őket húzni is. A folyamatos használat drámaian lecsökkent. Mindezt azért tették, mert fontos, hogy már a légkör is hangsúlyozza, hogy a szülés egy természetes, élettani folyamat

(Medipress)

Cikkajánló

A prosztata egészsége
A prosztata egészsége

Mikor gondoljon prosztatamegnagyobbodásra?

Kemoterápia
Kemoterápia

A bőr, a haj és a körmök gondozása.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csősz György és Dr. Szalóczy Péter, szülész-nőgyógyászok
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.