Növeli az autizmus valószínűségét a lombikprogram?

Medipress
megjelent:

Izraeli kutatók szerint ezzel az asszisztált reprodukcióval a meddőséget gyógyítjuk, ám növeljük az autista gyerekek számát.

Dr. Ditza Zachor vezeti az Autizmus Központot, amely az Assaf Harofeh Medical Centerben működik. Az általa végzett felmérésből az derül ki, hogy a 461 autista gyerek 10,5 százaléka fogant asszisztált reprodukciós technika segítségével.

Mesterséges megtermékenyítés eredményeként csak 3,5 százaléka szüleik a gyerekeknek Izraelben. A kettő között statisztikailag jelentős a különbség. Konkrét következtetést azonban nem vontak le. A betegség összefügg az alacsony születésszámmal, a koraszülöttséggel és az édesanya életkorával is. A későbbiekben az a cél, hogy ezektől függetlenítve is megvizsgálják az IVF technika (lombikban történő megterméeknyítés) hatását az autizmus gyakoriságára.

A magyarázat az imprinting, amely egy olyan biokémiai folyamat, amely a sejtosztódáskor befolyásolja, meghatározza, hogy mely gének jutnak érvényre az embrió fejlődése során. A fejlődési rendellenességeket az imprintingben bekövetkező változások okozzák, ezért a lombikprogram során alkalmazott technikák is felelősek lehetnek.

Dr Zachir ennek ellenére nem javasolja a meddő párok számára, hogy az autizmus elijessze őket az IVF-től, "hiszen ennek révén azért nagy többségben egészséges gyerekek születnek". Hozzáteszi, hogy a felmérésbe bevont édesanyák életkora az átlagnál magasabb volt, 32,6 év. Az autista gyerekek 4 százaléka koraszülöttként jött a világra, 5 százalékuk alacsony születési súllyal. Ezzel szemben az átlagpopulációban csak 1 százalék az alacsony születési súly előfordulása.

„A meddő párok számára a lombikprogram általában az utolsó lehetőség, hogy szülők lehessenek. Számukra fontos, hogy gyerekük autista lesz-e vagy sem” - nyilatkozta a doktornő. Bár a kockázta megnő, ez olyan kis mértékű, ami nem szabad, hogy a meddő párokat elijessze. a legtöbb lombikbaba ugyanis nem autista, és a legtöbb autista gyerek betegségéért sem az IVF technika felelős. Dr. Ditza Zachor, a Tel Avivi Egyetem Sackler Orvosi Karának orvosa a Philadelphiában megrendezett Meeting for Autism Research összejövetelén számolt be új eredményeiről.

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - T. Zs., fordító
WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Versys Clinics - Dr. Vereczkey Attila
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.