• "Nemrég szültem és betegesen féltékeny vagyok" - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Betegesen féltékeny lettem (pedig megbíztam a férjemben), sírógörcseim, rohamaim vannak, magányosnak érzem magam, és ami a legrosszabb, ideges vagyok és a gyerekeken vezetem le." Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

     

     Szülés utáni depresszió?


    Jelenleg 5 hónapos kislányommal vagyok otthon. Körülbelül 2 hete valami megváltozott bennem. Betegesen féltékeny lettem (pedig megbíztam a férjemben), sírógörcseim, rohamaim vannak, magányosnak érzem magam, és ami a legrosszabb, ideges vagyok és a gyerekeken vezetem le. Állandóan a férjemmel lennék, sokszor tehernek érzem a gyerekeime. A férjemet az állandó féltékenységemmel gyötröm. És van amikor ugy érzem, hogy nem akarok tovább élni elég volt.
    Nagyon kétségbe vagyok esve, hogy elveszitem a családom. Mi a baj? Mi történik velem? Elfordulhat hogy most jött ki a szülés utáni depresszió rajtam? Leszek még normális?

    Hirdetés

    Kedves Kérdező!

    Ahhoz, hogy értékelni lehessen a helyzetét, ill. állapotát, tudnom kéne, hány gyereke van, milyen korkülönbséggel születtek, tervezettek voltak-e, Ön dolgozott-e két gyerek között,korábbi terhessége(i) során volt-e hasonló érzése?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A családban volt-e bármilyen pszichés probléma? Egyébként milyen a férjével a kapcsolata, ill. erre milyen hatással voltak a gyerekek? A férjének milyen a hozzáállása? Szóval látja, sokféle kérdést kell megválaszolni ahhoz, hogy állapotáról nyilatkozzak.

    Általában véve azt mondom, hogy ha meg tudja fogalmazni vágyait/igényeit, és ezek más(ok) szemében is reálisnak tűnnek, akkor kérdés, van-e akadálya annak, hogy teljesüljenek azok? (Pl. sikerült-e már férjével kialakítani páros programot?)

    Amennyiben e levél nem vinné előbbre a problémáját (miután a választ Ön és férje is elolvasta), akkor nyugodtan forduljanak családterápiás szakemberhez.  

    (WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter)

    Legutóbb frissült: 2010.12.22 14:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Szülés utáni felépülés

    A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása, biztonságban tartása. Megkoronázván ezt a relatíve hosszú időtartamot érkezik el a szülés folyamata, mely gyakorlatilag emberfeletti erőt, energiát és a biológiai folyamatok tökéletes szinkronját megkövetelve teszi lehetővé, hogy az addig az anyaméh által óvott és nevelt magzat világra jöhessen.

    A szülés és a születés módjai

    A szülés egy természetes, több fázisból álló folyamat, amelyet a terhesség végén a megrepedt magzatburokból elfolyó magzatvíz, valamint a rendszeres méhösszehúzódások jeleznek.

    A szülés első jelei

    Tudja, melyek a szülés tipikus jelei? Értse meg a jeleket, változásokat, melyeken szervezete keresztülmegy, hogy felkészüljön a szülésre!

    Magzatmozgások - Mikor és mennyi a normális?

    Általában a várandósság 16-18. hete körül érzékelhetőek először a magzat mozgásai a kismama számára. Ezt a legtöbben az orvossal történő találkozó során úgy mondják el, hogy olyan érzés, mintha belülről megsimogatták volna a hasfalat. Vajon mit jelez és hogyan?

    Miért nem tudok lefogyni szülés után?

    Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy képtelen lesz visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát. Természetes, hogy egy kis idő kell ahhoz, hogy újra elérhessék a versenysúlyukat, ám ha hosszas diéta árán sem tud megszabadulni a feleslegtől, érdemes utánajárni annak, mi is okozhatja a túlsúlyt.

    A fogamzásgátlás kérdései szülést követően

    A szülést követően a nők általában fokozottan figyelnek a fogamzásgátlásra. Emellett ebben az időszakban egészségügyi okokból is igen fontos, hogy a nem kívánt terhességet megelőzzük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások