A túlsúly szülés utáni depresszióhoz vezet?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

Szív-érrendszeri megbetegedések fokozott hajlama, mozgásszervi panaszok, cukorbetegség, kóros anyagcsere-eltérések, magas vérzsírszint... Sorolhatnánk még azokat a betegségeket, panaszokat, amelyek közvetlenül vagy közvetve a túlsúlyhoz köthetők.

Amerikai kutatók most egy egészen más jellegű összefüggésre figyeltek fel: a túlsúly hajlamosabbá teszi a nőket a gyermekágyi (úgynevezett post partum) depresszió kialakulására. Ez az állapot – ami kimerültséggel, kedvetlenséggel, gyakori sírással, hangulatingadozással, alvászavarral, étvágytalansággal, súlyosabb esetben szorongással jár – a szülések 10-15 százalékában fordul elő.

Testtömegindex (BMI) értékek
A BMI (Body Mass Index) testtömegindex, melyet a kilogrammban kifejezett testtömeg és a méterben megadott testmagasság négyzetének hányadosaként számolhatunk ki. A kapott értékek alapján az alábbi kategóriákat különböztetjük meg: BMI < 18,5: kóros soványság;
BMI = 18,5-24,9: ideális testtömeg;
BMI = 25,0-29,9: túlsúly;
BMI = 30,0-34,9: elhízás;
BMI = 35,0-40,0: súlyos elhízás;
BMI > 40,0: igen súlyos fokú elhízás.

Hogy miért alakul ki, arról inkább csak feltételezések, mint pontos adatok állnak rendelkezésünkre. Kezdetben elsősorban a hormonális változásokat okolták a hangulat zavaráért, később egyértelművé vált, hogy a terhesség alatti, szülés körüli stressz (anyagi vagy munkahelyi problémák, párkapcsolati gondok) is nagymértékben befolyásolja az újdonsült anya hangulatát. Ha a szülő nő nagyon fiatal, esetleg a terhesség során egyedül marad, szintén nagyobb valószínűséggel válik depresszióssá a szülést követően.

Hajlamosító tényezőként tartják számon egyesek a terhesség alatti dohányzást, illetve a nehéz, komplikált szülést is. De hasonló hatást válthat ki a koraszülés, amikor az édesanya nem készült még fel teljesen a baba fogadására, vagy a nem kívánt terhességet követő szülés is.

A feltételezett kiváltó ok, vagy hajlamosító tényező listája tehát hosszú és ezt most egy vizsgálat eredményei szerint az elhízással egészíthetjük ki. Az amerikai szaklapban megjelent cikk tanúsága szerint ugyanis a terhességük alatt 30-asnál nagyobb BMI-vel rendelkező nőknél, illetve azoknál, akik a gyermekvárás alatt nagyobb súlyt szedtek fel, 8 héttel a szülést követően elvégzett célzott szűrés során kétszer olyan gyakran diagnosztizálták a post partum depressziót, mint a normál testsúlyú nők esetében.

A szülés fáradalmait pihenő, az éjszakázástól fáradt, újszülöttjéért aggódó édesanyákon nem egyszerű felismerni a kórt, éppen ezért gyakorta diagnosztizálatlan marad. Egyes amerikai orvosok gyakorlatát már megváltoztatta a fenti kutatás eredménye, ők a túlsúlyos betegeiket visszarendelik a szülést követő második héten, hogy felmérhessék állapotukat.

De nem csak a túlsúlyos anyáknál, hanem minden más, a fentiekben elmondottak szerint magasabb kockázatúnak tartott frissen szült nőnél fontos a hangulati változások nyomon követése és felmérése. Erre hazánkban egy széles körben elterjedt teszt („Edinburgh Postnatalis Depresszió Skála”) áll az orvosok rendelkezésére. E mellett hasznos, ha már a terhesség során felmérik a kockázati tényezőket és tanácsokkal, odafigyeléssel teszik elkerülhetővé a szülést követő kellemetlenséget.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Orvos szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos; Family Practice News

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tegyünk a globális elhízás ellen!

„Obesity calls for actions”, vagyis Akciókat követel az elhízás! mottóval rendezte meg októberben a 8. Közép-európai Elhízástudományi...

Hogyan függ össze a túlsúly a...

A túlsúly mint probléma ritkán jár egyedül. Aki túl sok kalóriát visz be és nem mozog, nagy valószínűséggel társbetegségeket is beenged az...

Ha már nassol, figyeljen oda arra...

Sokan a napi három főétkezés között éhségüket nassolással, édességekkel csillapítják, ahelyett, hogy egészséges ételeket tartalmazó...

Elhízás és koronavírus:...

Az elhízás előfordulása a világ országaiban szoros összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedéssel és halálozással a World Obesity adatai szerint.

A falánkság mint betegség -...

A Prader-Willi-szindrómaként emlegetett betegség egy az egész szervezetet érintő öröklődő kórkép. A pontos kialakulása még nem ismert, de azt...

Hat ritkán emlegetett ok az elhízás...

Az elhízás nem egyenlő azzal az egyszerű képlettel, hogy sok evés és kevés mozgás, bár a genetikai faktorok mellett ez a két fő rizikótényező a...

Túlsúly: Vízzel megőrizhető a...

Elegendő mennyiségű víz fogyasztása segít fitten tartani a szervezetet, és megelőzni a fölösleges kilók lerakódását, az elhízást.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.