• Terhesség - A méhösszehúzódások fajtái, jellemzői

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász

    Nehéz elképzelni, hogy mit várhatunk a szülési fájdalomtól és a méhösszehúzódásoktól, különösen, ha az első terhességről van szó. A kismamák gyakran aggódnak amiatt, hogy vajon fel fogják-e ismerni a szülési fájdalmat, illetve hogy amit éreznek, az vajon nem a koraszülést jelző összehúzódás-e.

    Noha a méhösszehúzódások sokfélék, a szülés minden egyes szakaszának megvannak a maga tünetei, melyekről többet megtudhat cikkünkből.

    A szülési fájások típusai

    A szülés hosszúsága és a szülési fájdalom mértéke egyénenként és terhességenként is jelentősen változó. Azonban, ha tudja, hogy mit várhat a különböző típusú összehúzódásoktól, felkészültebben várhatja a szülést.

    Braxton-Hicks-összehúzódások

    A gyakran csak jóslófájásokként emlegetett szabálytalan méhösszehúzódások nem a szülés megindulását jelzik. A Braxton-Hicks-összehúzódások legfontosabb jellemzői:

    • olyan méhösszehúzódások, melyek intenzitása és gyakorisága nem nő
    • rendszertelen méhösszehúzódás
    • inkább kellemetlen, mint fájdalmas
    • az összehúzódások a lágyéki területen, a test elülső részén jelentkeznek, nem hátul
    • sétálás vagy lefekvés hatására az összehúzódások csillapodnak, alábbhagynak
    • már akár a 6. héten is jelentkezhetnek, de leginkább a második vagy harmadik trimeszterben jellemzőek

    Sok nő a harmadik trimeszterig nem is tapasztalja ezeket az összehúzódásokat.

    Hirdetés

    Prodromális összehúzódások

    A prodromális összehúzódások a szülés tényleges megindulását megelőző hetekben, napokban, órákban jelentkeznek. Ezek az összehúzódások gyakran erősebbek, szabályosabbak és hosszabbak, mint a Braxton-Hicks-összehúzódások, de nem a szülés tényleges kezdetét jelzik. Szakértők szerint ezeknek az összehúzódásoknak a célja, hogy a baba a megfelelő helyzetbe kerüljön a szüléshez.

    A prodromális összehúzódások tünetei a következők:

    • 24-36 óra múlva sincs változás a méhnyaknál
    • a lefekvés nem segít abban, hogy az összehúzódások megszűnjenek
    • erős összehúzódások, melyek azonban az idő múlásával sem válnak gyakoribbá, s tágulást sem okoznak

    Tágulás - A szülés korai szakasza

    A szülés korai szakaszában a cervix (méhnyak) 0-6 cm közötti tágulása történik. A teljes tágulás körülbelül 10 cm, ami általában elegendő a baba áthaladásához. A szülés korai szakaszára jellemző összehúzódások az alábbiakkal jellemezhetők:

    • tompa hátfájás
    • enyhe légzési nehézség az összehúzódások alatt
    • medencenyomás és a medence teltségének érzése
    • a fájdalom hátból sugárzik előre
    • nagyon erős összehúzódások, melyek legalább 45-60 másodpercig tartanak és körülbelül 5 perces időközönként jelentkeznek

    Ebben a szakaszban mielőbb a kórházba vagy szülőotthonba kell menni, vagy hívja a szülésznőt, ha otthonszülést tervez. Otthonszülésnél vajúdás közben nincs semmilyen információ a kisbaba jól- vagy rosszullétéről.

    Aktív szülési fázis

    Az aktív szülési fázisban az összehúzódások sokkal erősebbek és fájdalmasabbak, annak érdekében, hogy a baba mielőbb világra jöjjön. Ebben a szakaszban a cervix már legalább 6 cm-re tágult. Erre a szülési szakaszra az alábbiak jellemzőek:

    • az összehúzódások 5 percenként vagy annál gyakrabban jelentkeznek
    • az összehúzódások legalább egy percig tartanak
    • a kismama nem érzi úgy, hogy két összehúzódás között a méh ellazulna
    • jelentős fájdalom és nyomás a hátban, amit az okoz, hogy a baba lefelé mozog a szülőcsatornában
    • a kismama erős székelési ingert érezhet, valamint erős a nyomási inger is

    Hogyan birkózzon meg vele?

    A szülési fájdalommal való megbirkózást segíti:

    Testmozgás – Hacsak az orvos nem írja elő a fizikai aktivitás korlátozását, a terhesség alatti testmozgás segíti az állóképesség, a rugalmasság és az izomtónus kialakulását még a szülés előtt. A nagy intenzitású testmozgások helyett válassza a jógát vagy az úszást.

    Szülésfelkészítő tanfolyam – Sok kórház kínál szülésfelkészítő programot, ahol arra is megtanítják a leendő szülőket, hogyan relaxáljanak és enyhítsék a szülési fájdalmat. A legtöbb módszer a légzési technikára, figyelemelterelésre és a masszázsra összpontosít.

    Meditáció – A meditáció, a jóga és a relaxáció más formái mind segítik a kismamát a helyes légzésben és megfelelő koncentrációban az összehúzódások alatt.

    Figyelemelterelés – A nyugtató zene hallgatása, a számolás vagy más elterelő technikák is hasznosak lehetnek abban, hogy eltereljék a figyelmet a szülési fájdalomról.

    Aromaterápia – A nyugtató illatok (pl. levendula) belégzése elősegítheti a relaxációt és ösztönzi a mély légzést.

    Mindemellett még a szülés előtt beszéljen orvosával arról, milyen gyógyszeres fájdalomkezelési módszereket ajánl (pl. orális gyógyszerek vagy epidurális érzéstelenítés), mi azoknak az előnye és esetleges kockázata.

    Mikor kell orvoshoz fordulnia?

    Ha úgy érzi, hogy a méhösszehúzódásai a szülés megkezdését jelzik, az alábbiakat érdemes megfontolni:

    • Több órán át jegyezze fel az összehúzódások időtartamát, intenzitását és gyakoriságát
    • Próbáljon meg sétálni vagy lefeküdni, hogy megfigyelje, az összehúzódások csökkennek-e
    • Figyelje meg, hogy a hüvelyváladék tiszta, rózsaszín vagy véres-e
    • Hívja fel orvosát, ha elfolyt a magzatvíz, különösen, ha az zöldes vagy barnás színű
    • Amennyiben az összehúzódások különösen fájdalmasak, és aggódik a maga vagy a baba egészségéért, forduljon orvoshoz

    A méhösszehúzódások természetes úton segítik a baba előrehaladását a szülőcsatornában. Nagyon fájdalmasak lehetnek, de természetes technikákkal és gyógyszerekkel a fájdalom mértéke csökkenthető. Beszéljen orvosával, ha nem biztos benne, hogy mikor kell bemennie a kórházba! 

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; medicalnewstoday.com
    Lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász

    Módosítva: 2019.10.08 18:35, Megjelenés: 2019.10.08 18:35
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    WEBBeteg.hu

    Az Alkaloida szerint már gyártásra kész a hidroxi-klorokin-szulfátos gyógyszer.

    Herpesz

    Herpesz

    Szponzorált tartalom

    Hogyan terjed a herpesz? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

    Szülés - Fájdalomcsillapítási módszerek

    Minden nő másképp éli meg a szülést és a méhösszehúzódásokkal járó fájdalmakat. A szervezet által termelt fájdalomcsillapító és boldogsághormonok (endorfin), amelyek a szülés alatt szabadulnak fel, a szülő nő segítségére vannak. A szülési fájdalmak enyhítését segíti a helyes légzési technika, amit a kismamák már a szülés előtti felkészülés során elsajátítanak. Mindezek mellett is számos lehetőség áll rendelkezésre a fájdalmak csillapítására a gyógyszerektől kezdve a helyi érzéstelenítésen át a természetgyógyászati módszerekig és különféle technikákig. Van azonban olyan is, amit nem érdemes kipróbálni!

    Terhességi tünetek vetélés után

    Vetélés után elég nagy feladat lehet önmagában a vetélés tényével megbirkózni, de néha ezt a folyamatot megnehezítheti, hogy átmeneti ideig kisebb-nagyobb terhességre utaló jelek, tünetek még jelentkezhetnek. Néha kifejezetten megzavarhatják a pácienst is, ezért jó tudni, hogy a panaszok néhány hét alatt csökkenni szoktak.

    Panaszok terhesség idején: tudnivalók a haskeményedésről

    A has keményedésével járó jelenséget a méh simaizomzatának összehúzódása okozza, amely a terhesség bármely szakaszában létrejöhet. Rendkívül fontos a fogantatás utáni 40 terhességi hét alatt bekövetkező haskeményedést okozó méhösszehúzódások ismerete és helyes értékelése, így a kóros méhösszehúzódások időben felismerhetők és kezelhetők.

    Rectus diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    A leggyakoribb terhességi félelmek

    Minden kismama nagy várakozással tekint az előtte álló kilenc hónapra, ám még abban az esetben is, ha ez nem az első terhessége, minden várandósság új félelmeket és új meglepetéseket tartogat.

    Így készüljünk a baba érkezésére

    A várakozás utolsó heteit még kihasználhatjuk közös programok szervezésére, töltekezzünk fel, mert a szülést követő hetek minden örömük ellenére rengeteg energiát igényelnek majd tőlünk.

    A férfi, aki második gyermekét szülte - Fotóval

    Thomas Beatie, aki eredetileg nőnek született, megszülte második gyermekét. A gyermek természetes úton született meg, és még nem tudtak dönteni a kisfiú nevéről. A gyermeket a férfi felesége, Nancy fogja szoptatni, akárcsak az egy évvel ezelőtt született lányukat.

    Feleslegesen megindított szülések

    Aggodalomra ad okot egy 17000 várandós nő bevonásával végzett skót tanulmány eredménye, amely szerint több alkalommal "indokolatlan" szülésmegindítás (szülésindukció) állapítható meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.