Mi az a Braxton-Hicks-összehúzódás?

† Dr. Szalóczy Péter
szerző: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Minden izomszövetnek, így a méhizomnak is alapvető jellemzője az összehúzódó képesség. A terhesség ideje alatt körülbelül a 6. héttől már megfigyelhetőek kisebb összehúzódások, azonban ezek többnyire alig észrevehetőek. A jelentősebb izomtevékenység, például az úgynevezett Braxton-Hicks-összehúzódások a várandósság 30. hetétől válnak jellemzővé.

Hogyan ismerhetjük fel az izomösszehúzódások közötti különbségeket?

A méhizomzat működésének jellemzői

A méh többrétegű simaizomból álló üreges szerv, melynek simaizomrostjai a terhesség végére a nyugalmi, normál méret tízszeres hosszára és dupla szélességűre fejlődnek. A várandósság harmadik trimeszterében bonyolult kémiai és mikrobiológiai változások hoznak létre ritmusos összehúzódásokat a méhizomzatban, leginkább annak az izomban szegényebb, alsó szakaszának kinyújtásával, a méhszáj kitágításával. Mindezt azzal a céllal, hogy elősegítsék a méhben fejlődő gyermek megszületését.

Az izom nyugalmi állapotában a simaizom sejtfala, membránja bizonyos ionok számára átjárhatatlan, ilyenkor a kálium ionok belül, a nátrium ionok pedig kívül halmozódnak fel. Ez bizonyos feszültséget eredményez, amit akciós potenciálnak nevezünk. Ez a feszültség, igen bonyolult módon, ha különböző, de sokféle impulzus éri, idegi, kémiai, a sejtfal áteresztővé válik, kiegyenlítődik, így az izomsejt összehúzódik.

A méhizomzat összehúzódását főleg az agyalapi mirigy hátsó lebenye által termelt, a szervezetben mindig jelenlévő oxytocin nevű hormon hozza létre. Terhesség idején a méhizomzat egészen a várandósság utolsó szakaszáig nem érzékeny erre, de a szülési időpont közeledtével egyre inkább érzékennyé válik. Az oxytocin felelős a fájások kialakulásáért és kellő intenzitású fenntartásáért.

A méhizomzat összehúzódásakor a méh üregében a nyomás megemelkedik. Amíg a magzatburok áll, zárt folyadéktér van a méhben, melyben a nyomás a fizika törvényei szerint egyenletes, minden ponton egyforma és jól mérhető.

A méhben lévő nyomás jellemzői:

  • tónus: az összehúzódások között mért legalacsonyabb érték higanymilliméterben.
  • erősség: a nyomás legmagasabb értéke az összehúzódás tetőpontján.
  • gyakoriság (frekvencia): az összehúzódások száma tíz perc alatt.

Ezen jellemzők váltakozása figyelhető meg a terhesség és a szülés folyamata alatt is. A normális terhesség első 30 hetében a méh nyugalmi állapotban van, a méhizomzat aktivitása, apró tónusváltozása alig észlelhető. Ezek körülírt kis területre vonatkoznak, 1-4 higanymilliméter erősségűek, gyakoriságuk percenként átlag 1, a kismama számára gyakorlatilag észrevehetetlenek.

Mikor beszélünk Braxton-Hicks-összehúzódásról?

Vannak nagyobb összehúzódások, 10-20 higanymilliméteresek, amelyek már a méh nagyobb területének aktivitását jelentik. Ezeknek igen kis frekvenciájuk van, a terhesség 30. hete táján óránként észlelhetőek. Ilyen összehúzódásoknál tapintással már érzékelhető a méh megkeményedése, azonban ez fájdalomérzet nélkül történik. A szülési időponthoz közeledve gyakoriságuk és erősségük növekszik. Ezek szerzői néven az úgynevezett Braxton-Hicks féle összehúzódások.

A terhesség 36. hete után a nyomási és gyakorisági értékek emelkednek, egyre nagyobb területekre terjednek ki, és egyre ritmusosabbá válnak. Ebből alakult ki a népies elnevezésű jósló fájás fogalma. A megnövekedett izomaktivitás hatására az izmokban szegényebb alsó méhszakasz a nyakcsatornával kifejtődik, fellazul és nyílni kezd. Ez a méhizom aktivitás a legtöbb esetben fokozódik és éles határ nélkül átmegy a szülés folyamatába.

Mit lehet tenni a korai összehúzódások ellen?

Érdemes felkeresni a kezelőorvost, amennyiben a 37. hét előtt az összehúzódások gyakorisága nő, esetleg erőteljessé, fájdalmassá válnak, továbbá ha bármilyen új, korábban nem tapasztalt tünetet észlel (derékfájás, görcsök, vérzés). Az idő előtti tónus fokokozódás ellen a kezelőorvos a sárgatest hormont és méhtónust csökkentő gyógyszereket rendelhet el.

Tovább Terhesség és súlyos tévhitek

Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.