• Frontok indíthatják be a szülést

    Szerző: Debreceni Egyetem

    A hideg- és a melegfront is hozzájárulhat a szülés beindulásához, önmagában a kánikula miatt viszont nem születik több baba. A várandósoknak ugyanakkor plusz megterhelést jelent az extrém meleg, figyelmeztet a Debreceni Egyetem szakembere.

    Naponta átlagosan 10-12 szülés zajlik a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Az elmúlt, meleg nyári hetekben volt olyan nap, amikor 19, de olyan is, amikor mindössze 4 édesanya adott életet gyermekének.

    Bár a kánikula a várandós szervezetre is hatással van, a változó szülésszámok nem hozhatók összefüggésbe a kánikulával, az év más időszakában is vannak hasonló eltérések – mondja Póka Róbert klinikaigazgató. Az idei és az elmúlt évek adatai alapján, nyár közepén egy hónap alatt általában 250-280 kisbaba jött világra a Klinikai Központ szülészetén, ez a szám pedig nem mutat jelentős eltérést az év más időszakaihoz képest.

    Hirdetés

    Póka Róbert szerint a várandós szervezet működésére leginkább a légnyomás változása lehet hatással. Az általános tünetek – fejfájás, ingerlékenység, nyomottság, rossz közérzet, fáradékonyság, tompultság, kedvetlenség – mellett a méhtevékenység idő előtti fokozódása is gyakori jelenség.

    Az emelkedő légnyomás gyakran idéz elő tüneteket és fokozhatja a méh összehúzódását

    A légnyomás a hidegfront előtt álló területen alacsonyabb, a mögöttes területen pedig magasabb, melegfront esetén pedig épp fordítva. Összességében tehát az emelkedő légnyomás révén akár a hideg-, akár a melegfront érkezése is segítheti a szülés beindulását – magyarázza a szakember. Ez akár jótékony hatású is lehet, de kifejezetten hátrányos azoknál a várandósoknál, akiknek a magzata még nem elég fejlett.

    A frontokat elkerülni nem lehet, a kánikula közvetlen hatásai ellen viszont feltétlenül érdemes védekezniük a leendő anyukáknak. A várandós szervezetében a keringés és a só-víz háztartás labilisabb, ez pedig önmagában indokolja, hogy a kismama tekintettel legyen az extrém meleg okozta káros hatások megelőzésére. A legfontosabb teendő a közvetlen napsütés kivédése, napernyő, szalmakalap, napszemüveg, fényvédő-hidratáló krém használata – javasolja a professzor.

    Ez is érdekelheti A szülés első jelei

    Hőhullám esetében legfontosabb a bő folyadékfogyasztás

    Úgy hogy az az ásványi sók és fehérjék arányos növekedésével történjen. Ez legegyszerűbben az alacsonyabb szénhidrát tartalmú gyümölcsök bőséges fogyasztásával érhető el. A kismamáknak arra is figyelniük kell, hogy a várandósság alatt eleve 150 százalékot teljesít a szív-érrendszer, a megnövekedett párologtatás és izzadás miatti fokozott folyadékbevitel pedig a terhességi vizenyő fokozódását idézheti elő. A hőségben csökkenő étvágy ronthatja a fehérjehiányt, ami viszont tovább fokozza a vizenyőképződést és jellemző lehet a vérnyomás emelkedése is.

    Kánikulában fontos a fizikai aktivitás csökkentése, és bár a vízpart, az úszás természetesen az egészséges várandósságban is kellemes időtöltés lehet, de extrém hőségben Póka Róbert még így sem javasolja a szabadtéri tartózkodás. A szakember a klímeberedezések túlzott használatának veszélyeire is figyelmeztet: a kinti hőség és a túlságosan lehűtött helyiségek közötti közlekedés könnyen okozhat a várandósoknál felső légúti hurutot és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet is csökkentheti.

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2018.08.16 11:25, Megjelenés: 2018.08.16 10:30
   • Cikkajánló

    Ön kire bízná a látását?

    Ön kire bízná a látását?

    Szponzorált tartalom

    Mutatjuk, hogyan is érdemes klinikát választani a látás javításához. (x)

    A férfi intimtorna

    A férfi intimtorna

    Cs. K., fordító

    Bizonyítottan javulást eredményezhet számos kényes problémára.

    Fertőzések a terhesség alatt

    Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

    10 dolog, amivel segíthetjük, hogy egészséges terhességünk legyen a jövőben

    Amikor valaki elhatározza, hogy kisbabát szeretne, sokszor megfogalmazódik az a gondolat is, hogy vajon mit tehetnénk, hogy egészséges terhességünk és egészséges újszülöttünk legyen. Van néhány egyszerű dolog, amire könnyen odafigyelhetünk, és kevés odafigyeléssel is sokat tehetünk magunkért és a kisbabánkért is.

    Magzatmozgások - Mikor és mennyi a normális?

    Általában a várandósság 16-18. hete körül érzékelhetőek először a magzat mozgásai a kismama számára. Ezt a legtöbben az orvossal történő találkozó során úgy mondják el, hogy olyan érzés, mintha belülről megsimogatták volna a hasfalat.

    A fogamzásgátlás kérdései szülést követően

    A szülést követően a nők általában fokozottan figyelnek a fogamzásgátlásra. Emellett ebben az időszakban egészségügyi okokból is igen fontos, hogy a nem kívánt terhességet megelőzzük.

    Miért nem tudok lefogyni szülés után?

    Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy képtelen lesz visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát. Természetes, hogy egy kis idő kell ahhoz, hogy újra elérhessék a versenysúlyukat, ám ha hosszas diéta árán sem tud megszabadulni a feleslegtől, érdemes utánajárni annak, mi is okozhatja a túlsúlyt.

    Szülés utáni felépülés

    A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása, biztonságban tartása. Megkoronázván ezt a relatíve hosszú időtartamot érkezik el a szülés folyamata, mely gyakorlatilag emberfeletti erőt, energiát és a biológiai folyamatok tökéletes szinkronját megkövetelve teszi lehetővé, hogy az addig az anyaméh által óvott és nevelt magzat világra jöhessen.

    A szülés és a születés módjai

    A szülés egy természetes, több fázisból álló folyamat, amelyet a terhesség végén a megrepedt magzatburokból elfolyó magzatvíz, valamint a rendszeres méhösszehúzódások jeleznek.

    A szülés első jelei

    Tudja, melyek a szülés tipikus jelei? Értse meg a jeleket, változásokat, melyeken szervezete keresztülmegy, hogy felkészüljön a szülésre!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.