Szülés hipnózisban - Nyugodtabb, természetesebb szülés

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
Legutóbb frissítve: 2018.09.19

A gyógyszermentes eljárások közé tartozik a hypnosis, mely hatékonyabb, ha már a terhesség közepétől elkezdik a foglalkozásokat, a szülés során pedig szükség lehet a hypnotherapeuta folyamatos jelenlétére. A hypnobirthing relaxációs technika napjainkban ismét kedvelt a természetes szülés hívei között.

Nyugaton egyre népszerűbb az úgynevezett hypnobirthing, avagy a baba hipnózisban történő világra hozatala. Legutóbb épp Katalin hercegnő szülte ezzel a módszerrel harmadik gyermekét.

A nyugodt, mindenféle gyógyszeres beavatkozástól mentes, test és lélek összhangjára épülő technika egyre népszerűbb azok között, akik a természetes szülési élményt preferálják, mely nagyobb kontrollt biztosít a kismamának, és kevesebb fájdalommal jár, mint a jelenleg alkalmazott legtöbb szülési módszer.

Ez is érdeklheti! A szülés és a születés módjai

Hogyan működik?

A hírességek (pl. Jessica Alba) által is népszerűsített önhipnózis a szülés során már évszázadok óta jelen van – állítják a szakértők. Ennek ellenére csak az elmúlt évtizedekben kezdték tudatos programmá fejleszteni Hypnobirthing, Mongan-módszer vagy Leclaire Hipnoszülés néven.

A programok változatossága ellenére a filozófia ugyanaz maradt: a természetes módon a nők viszonylag könnyen szülnek, ám a szüléstől való félelem miatt a test görcsösen feszültté válik, ami fájdalmas, elhúzódó és rossz emlékű szülést eredményez.

Ez is érdeklheti! A leggyakoribb kismama-félelmek

„Sikerült a nőket meggyőzni arról, hogy a szülés félelmetes és kockázatos” - mondja Marie Mongan, a Hypnobirthing Mongan-módszer alapítója.

A szülés alatti félelem, aktiválja az elsődleges „üss vagy fuss” harci mechanizmusunkat, melynek során a stresszhormonok (catecholaminok) lassítják az emésztést, gyorsítják a szívverést, a vért a karokba és lábakba áramoltatják, azaz a méh véráramlása csökken, ami fájdalmat okoz és lassítja a szülési folyamatot.

Mongan szerint – aki hipnoterapeuta és hipnoaneszteziológus is – fizikailag lehetetlen, hogy a test egyszerre legyen relaxált és harci üzemmódban. Azonban ha a félelmet relaxált állapot váltja fel, teljesen más jellegű kémiai anyagok szabadulnak fel: a szülést elősegítő oxitocin és prosztaglandinok, valamint endorfinok, melyek ellazítják az izmokat és segítik a komfortérzet kialakulását.

Mit tanít a hipnoszülés?

A hipnoszülést választó kismama a felkészítő kurzusokon megtanulja a szüléshez szükséges légzési és vizualizációs technikákat. Megtanulja, hogyan érhető el a feszültség és félelemmentes, nyugodt, lazult állapot, és hogyan képzelje maga elé a könnyű szülést, a méhszáj tágulását, a baba komplikációmentes világrajövetelét.

Naponta olyan pozitív mondatokat ismételnek, mint pl. „Lazítok és a babám is ellazul” vagy „A baba mérete tökéletesen alkalmazkodik a testemhez” - és szülés közben a kulcsmondatokat a jelen lévő kispapa megismétli, ezekkel nyugtatva, ösztönözve az anyukát.

Az anyukák azt is megtanulják, hogyan zárják ki a zavaró tényezőket és a szülési nehézségekre vonatkozó utalásokat.

Ez is érdeklheti! 40 év felett veszélyesebb szülni?

Nyugodt megközelítés

Diana Weish szülész-nőgyógyász elmondása szerint betegeinek 5 százaléka választja a hipnoszülést, mely sokkal kíméletesebb, és hatékonyabb fájdalomkezelési módot biztosít, mint a hagyományos szülés. A hipnoszülés népszerűségének másik oka, hogy nem utasítja el az orvosi beavatkozást, ha arra szükség van. Mindemellett a megfigyelések szerint a hipnoszülést választó kismamák szülése sokkal rövidebb, mint a más módszerekkel szülő nőké, a hipnózisban szülőknél felére csökken a fájdalomcsillapítót és harmadára az epidurális érzéstelenítést kérők aránya.

Első a biztonság

A hipnoszülés elvei ellenére mindig fennáll annak a lehetősége, hogy a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy azt szeretnénk, és komplikáció lép fel. Természetesen mindig a baba és az anya biztonsága a legfontosabb, ezért a hipnoszülésre felkészítés során az otthonszülés helyett a kórházi szülést javasolják, ezzel garantálva a biztonságot abban az esetben, ha esetleg császármetszésre vagy intenzív neonatális ellátásra van szükség.

Vélemények a hipnoszülésről
  • A hypnozis jónéhány évszázados módszer, melyet a gyógyászatban is használnak, sikerrel.
  • Logikus, hogy a szülészetben is alkalmazzuk, eddig azonban alig néhány szakember élt ezzel a lehetőséggel világszerte. Nem terjedt el, amíg Marie Mongan módszere nem forradalmasította.
  • A Hipnoszülés sokkal több, mint technika: filozófia.

Amennyiben az utóbbi állitás igaz, ennek a filozófiának egszisztenciálisnak kell lennie és minél inkább az, annál sikeresebb az egyénre való hatása, így a szülési élmény örömtelisége is.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anorexia Anorexia

Hogyan vegyük észre időben a tüneteit?

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Útmutató a szüléssel, születéssel...

Sokan úgy képzelik, hogy a szüléshez elegendő egy anya, egy pocakban lévő baba, meg mondjuk egy orvos vagy bába, aztán a többi megy magától....

A terhességi akut zsírmáj

A terhességi akut zsírmáj egy ritka betegség, ami körülbelül 7000-20000 terhességből 1 esetben alakul ki, és életet fenyegető májelégtelenséghez...

Félelem a szüléstől: a tokofóbia...

A tokofóbiában szenvedő nők kórosan félnek a szüléstől, és emiatt gyakran szélsőséges fogamzásgátlási módszereket is alkalmazhatnak, hogy...

Félelem a szüléstől: a tokofóbia

A terhesség és a szülés jelentős események a nők életében. Bár többségében örömteli időszakról van szó, stressz és szorongás forrása is...

A szülés utáni depresszió tünetei...

A kismamáknak szóló magazinok arról szólnak, hogy micsoda boldogság a szülés és az újszülöttel együtt töltött idő. A gyermekvállalást az...

Felépülés a császármetszésből

Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtétet végeznek, mely már...

Szülés utáni felépülés

A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása...

Pszichoterápia: a gyógyító szavak

A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.