• Szülés hipnózisban - Nyugodtabb, természetesebb szülés

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

    A gyógyszermentes eljárások közé tartozik a hypnosis, mely hatékonyabb, ha már a terhesség közepétől elkezdik a foglalkozásokat, a szülés során pedig szükség lehet a hypnotherapeuta folyamatos jelenlétére. A hypnobirthing relaxációs technika napjainkban ismét kedvelt a természetes szülés hívei között.

    Nyugaton egyre népszerűbb az úgynevezett hypnobirthing, avagy a baba hipnózisban történő világra hozatala. Legutóbb épp Katalin hercegnő szülte ezzel a módszerrel harmadik gyermekét.

    A nyugodt, mindenféle gyógyszeres beavatkozástól mentes, test és lélek összhangjára épülő technika egyre népszerűbb azok között, akik a természetes szülési élményt preferálják, mely nagyobb kontrollt biztosít a kismamának, és kevesebb fájdalommal jár, mint a jelenleg alkalmazott legtöbb szülési módszer.

    Ez is érdeklheti! A szülés és a születés módjai

    Hirdetés

    Hogyan működik?

    A hírességek (pl. Jessica Alba) által is népszerűsített önhipnózis a szülés során már évszázadok óta jelen van – állítják a szakértők. Ennek ellenére csak az elmúlt évtizedekben kezdték tudatos programmá fejleszteni Hypnobirthing, Mongan-módszer vagy Leclaire Hipnoszülés néven.  

    A programok változatossága ellenére a filozófia ugyanaz maradt: a természetes módon a nők viszonylag könnyen szülnek, ám a szüléstől való félelem miatt a test görcsösen feszültté válik, ami fájdalmas, elhúzódó és rossz emlékű szülést eredményez.

    Ez is érdeklheti! A leggyakoribb kismama-félelmek

    „Sikerült a nőket meggyőzni arról, hogy a szülés félelmetes és kockázatos” -  mondja Marie Mongan, a Hypnobirthing Mongan-módszer alapítója.

    A szülés alatti félelem, aktiválja az elsődleges „üss vagy fuss” harci mechanizmusunkat, melynek során a stresszhormonok (catecholaminok) lassítják az emésztést, gyorsítják a szívverést, a vért a karokba és lábakba áramoltatják, azaz a méh véráramlása csökken, ami fájdalmat okoz és lassítja a szülési folyamatot.

    Mongan szerint – aki hipnoterapeuta és hipnoaneszteziológus is – fizikailag lehetetlen, hogy a test egyszerre legyen relaxált és harci üzemmódban. Azonban ha a félelmet relaxált állapot váltja fel, teljesen más jellegű kémiai anyagok szabadulnak fel: a szülést elősegítő oxitocin és prosztaglandinok, valamint endorfinok, melyek ellazítják az izmokat és segítik a komfortérzet kialakulását.

    Mit tanít a hipnoszülés?

    A hipnoszülést választó kismama a felkészítő kurzusokon megtanulja a szüléshez szükséges légzési és vizualizációs technikákat. Megtanulja, hogyan érhető el a feszültség és félelemmentes, nyugodt, lazult állapot, és hogyan képzelje maga elé a könnyű szülést, a méhszáj tágulását, a baba komplikációmentes világrajövetelét.

    Naponta olyan pozitív mondatokat ismételnek, mint pl. „Lazítok és a babám is ellazul” vagy „A baba mérete tökéletesen alkalmazkodik a testemhez” - és szülés közben a kulcsmondatokat a jelen lévő kispapa megismétli, ezekkel nyugtatva, ösztönözve az anyukát.

    Az anyukák azt is megtanulják, hogyan zárják ki a zavaró tényezőket és a szülési nehézségekre vonatkozó utalásokat.

    Ez is érdeklheti! 40 év felett veszélyesebb szülni?

    Nyugodt megközelítés

    Diana Weish szülész-nőgyógyász elmondása szerint betegeinek 5 százaléka választja a hipnoszülést, mely sokkal kíméletesebb, és hatékonyabb fájdalomkezelési módot biztosít, mint a hagyományos szülés. A hipnoszülés népszerűségének másik oka, hogy nem utasítja el az orvosi beavatkozást, ha arra szükség van. Mindemellett a megfigyelések szerint a hipnoszülést választó kismamák szülése sokkal rövidebb, mint a más módszerekkel szülő nőké, a hipnózisban szülőknél felére csökken a fájdalomcsillapítót és harmadára az epidurális érzéstelenítést kérők aránya.

    Első a biztonság

    A hipnoszülés elvei ellenére mindig fennáll annak a lehetősége, hogy a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy azt szeretnénk, és komplikáció lép fel. Természetesen mindig a baba és az anya biztonsága a legfontosabb, ezért a hipnoszülésre felkészítés során az otthonszülés helyett a kórházi szülést javasolják, ezzel garantálva a biztonságot abban az esetben, ha esetleg császármetszésre vagy intenzív neonatális ellátásra van szükség.

    Vélemények a hipnoszülésről
    • A hypnozis jónéhány évszázados módszer, melyet a gyógyászatban is használnak, sikerrel.
    • Logikus, hogy a szülészetben is alkalmazzuk, eddig azonban alig néhány szakember élt ezzel a lehetőséggel világszerte. Nem terjedt el, amíg Marie Mongan módszere nem forradalmasította.
    • A Hipnoszülés sokkal több, mint technika: filozófia.

    Amennyiben az utóbbi állitás igaz, ennek a filozófiának egszisztenciálisnak kell lennie és minél inkább az, annál sikeresebb az egyénre való hatása, így a szülési élmény örömtelisége is.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító
    Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

    Módosítva: 2018.09.19 13:01, Megjelenés: 2018.06.25 13:59
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Afta

    Afta

    Dr. Borsi-Lieber Katalin

    Mi okozza? Hogyan kezelhető? Hogyan előzhető meg a kiújulása?

    Memóriaromlás

    Memóriaromlás

    Dr. Kerekes Éva

    Mi okozhat memóriaromlást? Mit tehet, ha memóriaromlást tapasztal?

    A fogamzásgátlás kérdései szülést követően

    A szülést követően a nők általában fokozottan figyelnek a fogamzásgátlásra. Emellett ebben az időszakban egészségügyi okokból is igen fontos, hogy a nem kívánt terhességet megelőzzük.

    Magzatmozgások - Mikor és mennyi a normális?

    Általában a várandósság 16-18. hete körül érzékelhetőek először a magzat mozgásai a kismama számára. Ezt a legtöbben az orvossal történő találkozó során úgy mondják el, hogy olyan érzés, mintha belülről megsimogatták volna a hasfalat. Vajon mit jelez és hogyan?

    Miért nem tudok lefogyni szülés után?

    Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy képtelen lesz visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát. Természetes, hogy egy kis idő kell ahhoz, hogy újra elérhessék a versenysúlyukat, ám ha hosszas diéta árán sem tud megszabadulni a feleslegtől, érdemes utánajárni annak, mi is okozhatja a túlsúlyt.

    Szülés utáni felépülés

    A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása, biztonságban tartása. Megkoronázván ezt a relatíve hosszú időtartamot érkezik el a szülés folyamata, mely gyakorlatilag emberfeletti erőt, energiát és a biológiai folyamatok tökéletes szinkronját megkövetelve teszi lehetővé, hogy az addig az anyaméh által óvott és nevelt magzat világra jöhessen.

    A szülés és a születés módjai

    A szülés egy természetes, több fázisból álló folyamat, amelyet a terhesség végén a megrepedt magzatburokból elfolyó magzatvíz, valamint a rendszeres méhösszehúzódások jeleznek.

    A szülés első jelei

    Tudja, melyek a szülés tipikus jelei? Értse meg a jeleket, változásokat, melyeken szervezete keresztülmegy, hogy felkészüljön a szülésre!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.