A dohányzás májkárosodást okozhat a magzatoknál

MTI
megjelent:

Egy új kutatás szerint az anya terhesség alatti dohányzása különösen káros a méhében fejlődő magzat májára - írta a BBC News.

Mit tartalmaz a cigatetta?

A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin.

Cigaretta - 4000 kémiai vegyület egyetlen szálban

A kutatók őssejtek felhasználásával a cigarettában lévő vegyi anyagok hatását vizsgálták az embrió májszövetének kialakulására. Az Edinburgh-i Egyetem tudósai az Aberdeeni és a Glasgow-i Egyetem kutatóival együttműködve azt is felfedezték, hogy a cigarettában lévő vegyi anyagok a fiú és a lány magzatokra különböző módon hatnak.

A kísérletben az őssejtekből májszövetet hoztak létre, és azt a cigarettában lévő káros anyagoknak tették ki, köztük olyan specifikus anyagoknak, amelyekről tudták, hogy bejutnak a magzatba az anya dohányzásakor.

A tanulmány kimutatta, hogy a - cigarettában találhatóhoz hasonló - vegyianyag-koktél jobban károsította a magzat májszövetét, mint a koktél különálló komponensei.

Tanulmányozhatóvá vált a káros hatás

"Köztudott, hogy a cigarettafüst káros hatással van a magzatokra, de mindeddig nem volt a kezünkben megfelelő eszköz, hogy ezt részletesen tanulmányozhassuk. Ez az új megközelítés azt jelenti, hogy a megújuló szövetek segítségével megérthetjük a cigaretta sejtekre gyakorolt hatását az anyaméhben fejlődő magzatban" - mondta David Hay, az Edinburgh-i Egyetem regenerációs központjának tudósa.

A máj kiszűri a toxikus anyagokat a szervezetből. A cigarettafüsttel a szervezetbe jutó káros anyagok - mintegy 7000 vegyi anyag - károsíthatják a magzatot, és maradandó károsodást is okozhatnak.

A fiú magzatoknál a dohányfüst májzsugorodást okoz, a lány magzatoknál pedig a sejtanyagcserét károsítja a kutatók eredményei szerint.

A tanulmány az Archives of Toxicology folyóiratban jelent meg.

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.