A dohányzó kismama gyermeke szívbeteg lehet

MTI
megjelent:

Azoknak az anyáknak a gyerekeinél, akik várandósságuk első harmadában dohányoznak, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek bizonyos típusú szívrendellenességek - állapították meg amerikai kutatók.

A korai terhességük idején dohányzó nők magzatainál 32 százalékkal nagyobb kockázattal fordult elő a szívből a tüdőbe való véráramlás zavara, és 36 százalékkal nagyobb a szív felső kamrái közötti nyílás (kamrai sövényhiány) valószínűsége.

A dohányzó kismama gyermeke szívbeteg lehet

Adolfo Correa, az amerikai betegség-megelőzési központ (CDC) munkatársa csoportjával 2525 veleszületett szívhibával világra jött baba, valamint 3435 egészségesen született gyerek anyjára vonatkozó adatokat tekintette át és elemezte. Két olyan veleszületett fejlődési rendellenességre összpontosítottak, amelyekre vonatkozóan korábbi tanulmányok már felvetették, hogy megjelenésük összefügghet az anya dohányzásával is.

A felső szívkamrák közti nyílás körülbelül minden ezredik újszülöttnél fordul elő, a szív és a tüdő közti véráramlási zavar ennél is ritkábban, 0,6 ezrelékes gyakorisággal fordul elő az Egyesült Államokban.

Az anya részéről a várandósság második és harmadik trimeszterében történő dohányzás is veszélyt hordoz a magzatra nézve, de mint Correa elmondta, az első trimeszterben alakulnak ki a baba szervei, ekkor a legérzékenyebb a magzat a környezeti hatásokra, ezért fókuszáltak erre a szakaszra.

A kutatási eredményeket a Pediatrics című szakfolyóirat legutóbbi számában tették közzé.

A szülővé válás pszichológiája

Sokan nem is gondolnák, de a szülővé válás folyamata már egész kiskorban elkezdődik. Azzal, hogy a kislányok az anyukájuk, a fiúk az apukájuk szerepkörébe bújik - mégha csak a játék kedvéért is - már a szülővé válás útjára léptek. Szülőnek lenni nem könnyű dolog, de annál szebb és boldogabb érzés, mikor gyermekeink a szeretetünket viszonozzák, nincs. A szülővé válás pszichológiája>>

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.