Hogyan ne táplálkozzon egy kismama? Gyakori tévhitek

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

Amikor egy nő a gyermekét hordja a szíve alatt, csak arra tud gondolni, hogy egészségesen, szépen növekedjen a babája, és semmilyen tápanyagban ne szenvedjen hiányt fejlődésben lévő kicsi szervezete.

Ennek érdekében igyekszik mindent megtenni, odafigyel a táplálkozására, és arra, hogy mit vagy éppen mit nem eszik. Számtalan tévhit kering a köztudatban, amelyeket nem árt eloszlatni, ezáltal az aggódó kismamák életét kicsit megkönnyíteni.

Kettő helyett kell ennem – a legáltalánosabb tévhit

A kismamák szervezete felkészül a baba kihordására, és minden tartalékát erre a komoly feladatra összpontosítja. A napi energiaigény mindössze körülbelül 300 kalóriával emelkedik meg, amely megfelel például 0,5 liter tejnek. Tehát ami az ételek mennyiségét illeti, egyáltalán nincs szükség arra, hogy hatalmas adagokkal tömjük meg a pocakot, hiszen így nem csupán kellemetlen emésztési panaszok, hanem komolyabb problémák is jelentkezhetnek.

Az ételek minőségére ugyanakkor kiemelt figyelmet kell szentelni, kerüljük a félkész- és készételeket, cukrozott, sózott termékeket. Igyekezzünk mindent otthon elkészíteni, a zöldségekből és gyümölcsökből pedig lehetőleg az idényjellegűeket részesítsük előnyben.

Nincs szükségem vitaminkészítményekre a terhességem alatt – tévhit

"Megfelelően táplálkozok. Eddig nem volt semmilyen hiánytünetem sem." - mondják gyakran a kismamák. Amennyiben az anyuka kiegyensúlyozottan, vegyesen és rendszeresen táplálkozik, akkor is szükség lehet bizonyos vitaminok és ásványi anyagok kiegészítésére, hiszen vannak olyanok is (mint például a folsav), amelyeket nehezen lehet a kellő mennyiségben magunkhoz venni a mindennapi étkezések alkalmával.

Ez is érdekelheti Ezért fontos a folsav pótlása terhesség idején

A vitaminok és ásványi anyagok elengedhetetlenek a baba egészséges fejlődése érdekében, és számunkra ez legyen az elsődleges szempont. A kezelőorvosunkkal való étrendi és gyógyszeres egyeztetés feltétlenül szükséges, hiszen a túl sok vitaminnal épp úgy árthatunk, mint a hiányukkal.

Megeszem, amit megkívánok. Ezzel nem okozok rosszat a babának – részben tény, részben tévhit

Ha a várandós anyuka hirtelen megkíván valamit, amit enni szeretne, akkor azt nyugodtan megeheti, feltéve, ha az nem a túlzott nassolásról szól. A „kívánósság” hátterében álló okok egyelőre még nem tisztázottak. Óvakodjunk a szokatlan ételpárosításoktól, mint például ecetes céklát tejjel enni, hiszen émelygés, hasmenés, kiszáradás jelentkezhet, amely veszélyeztetné a magzatot.

Kerülöm az allergiát okozó ételeket azért, hogy a babám ne legyen később allergiás – tévhit

A terhes nő nyugodtan fogyaszthatja a tejet, a tojást, az epret, a lisztes ételeket, mogyorót stb. Ezek nem okoznak problémát a születendő gyermek szervezetének, sőt, elhagyásuk akár egyes tápanyagok hiányához is vezethet.

És végül egy fontos tény:

Kerülöm az alkoholt, hiszen ez árt a babámnak – tény

Az alkohol nagyon gyorsan felszívódik a tápcsatornából, ahonnan a véráramon, a méhlepényen majd a köldökzsinóron keresztül hamar a magzathoz jut, akiben akár nagy károkat is okozhat (mint például idegrendszeri fejlődési rendellenességek). Természetesen ünnepi alkalommal maximum 1 pohár jó minőségű bor még megengedett, de a rendszeres alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás és a drogok egyaránt szigorúan kerülendő.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.