• Hogyan ne táplálkozzon egy kismama? Gyakori tévhitek

    Irinyi-Barta Tünde
    Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

    Amikor egy nő a gyermekét hordja a szíve alatt, csak arra tud gondolni, hogy egészségesen, szépen növekedjen a babája, és semmilyen tápanyagban ne szenvedjen hiányt fejlődésben lévő kicsi szervezete.

    Ennek érdekében igyekszik mindent megtenni, odafigyel a táplálkozására, és arra, hogy mit vagy éppen mit nem eszik. Számtalan tévhit kering a köztudatban, amelyeket nem árt eloszlatni, ezáltal az aggódó kismamák életét kicsit megkönnyíteni.

    Kettő helyett kell ennem – a legáltalánosabb tévhit

    A kismamák szervezete felkészül a baba kihordására, és minden tartalékát erre a komoly feladatra összpontosítja. A napi energiaigény mindössze körülbelül 300 kalóriával emelkedik meg, amely megfelel például 0,5 liter tejnek. Tehát ami az ételek mennyiségét illeti, egyáltalán nincs szükség arra, hogy hatalmas adagokkal tömjük meg a pocakot, hiszen így nem csupán kellemetlen emésztési panaszok, hanem komolyabb problémák is jelentkezhetnek.

    Az ételek minőségére ugyanakkor kiemelt figyelmet kell szentelni, kerüljük a félkész- és készételeket, cukrozott, sózott termékeket. Igyekezzünk mindent otthon elkészíteni, a zöldségekből és gyümölcsökből pedig lehetőleg az idényjellegűeket részesítsük előnyben.

    Hirdetés

    Nincs szükségem vitaminkészítményekre a terhességem alatt – tévhit

    "Megfelelően táplálkozok. Eddig nem volt semmilyen hiánytünetem sem." - mondják gyakran a kismamák. Amennyiben az anyuka kiegyensúlyozottan, vegyesen és rendszeresen táplálkozik, akkor is szükség lehet bizonyos vitaminok és ásványi anyagok kiegészítésére, hiszen vannak olyanok is (mint például a folsav), amelyeket nehezen lehet a kellő mennyiségben magunkhoz venni a mindennapi étkezések alkalmával.

    Ez a cikk is érdekelheti Ezért fontos a folsav pótlása terhesség idején

    A vitaminok és ásványi anyagok elengedhetetlenek a baba egészséges fejlődése érdekében, és számunkra ez legyen az elsődleges szempont. A kezelőorvosunkkal való étrendi és gyógyszeres egyeztetés feltétlenül szükséges, hiszen a túl sok vitaminnal épp úgy árthatunk, mint a hiányukkal.

    Megeszem, amit megkívánok. Ezzel nem okozok rosszat a babának – részben tény, részben tévhit

    Ha a várandós anyuka hirtelen megkíván valamit, amit enni szeretne, akkor azt nyugodtan megeheti, feltéve, ha az nem a túlzott nassolásról szól. A „kívánósság” hátterében álló okok egyelőre még nem tisztázottak. Óvakodjunk a szokatlan ételpárosításoktól, mint például ecetes céklát tejjel enni, hiszen émelygés, hasmenés, kiszáradás jelentkezhet, amely veszélyeztetné a magzatot.

    Kerülöm az allergiát okozó ételeket azért, hogy a babám ne legyen később allergiás – tévhit

     

    A terhes nő nyugodtan fogyaszthatja a tejet, a tojást, az epret, a lisztes ételeket, mogyorót stb. Ezek nem okoznak problémát a születendő gyermek szervezetének, sőt, elhagyásuk akár egyes tápanyagok hiányához is vezethet.

    És végül egy fontos tény:

    Kerülöm az alkoholt, hiszen ez árt a babámnak – tény

    Az alkohol nagyon gyorsan felszívódik a tápcsatornából, ahonnan a véráramon, a méhlepényen majd a köldökzsinóron keresztül hamar a magzathoz jut, akiben akár nagy károkat is okozhat (mint például idegrendszeri fejlődési rendellenességek). Természetesen ünnepi alkalommal maximum 1 pohár jó minőségű bor még megengedett, de a rendszeres alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás és a drogok egyaránt szigorúan kerülendő.

    Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg 
    Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

    Módosítva: 2018.01.28 14:55, Megjelenés: 2018.01.28 14:55
   • Cikkajánló

    Új koronavírus

    Új koronavírus

    MTI

    Magyarországon nincs beteg, de minden kórház felkészült a betegek fogadására.

    Új típusú koronavírus

    Új típusú koronavírus

    MTI/Konzuli Szolgálat

    Nemzetközi szinten is magas az új típusú koronavírus veszélyessége.

    Terhességi tünetek vetélés után

    Vetélés után elég nagy feladat lehet önmagában a vetélés tényével megbirkózni, de néha ezt a folyamatot megnehezítheti, hogy átmeneti ideig kisebb-nagyobb terhességre utaló jelek, tünetek még jelentkezhetnek. Néha kifejezetten megzavarhatják a pácienst is, ezért jó tudni, hogy a panaszok néhány hét alatt csökkenni szoktak.

    Vetélés utáni komplikációk

    Minden nő életében nagyon nehéz időszak a vetélés utáni néhány hét, néhány hónap. Visszarázódni a mindennapi életbe, miközben igyekszik mindenki feldolgozni a történteket, nagy feladat lehet, mivel egy ilyen eseményre nem sokan vannak felkészülve.

    Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

    A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is.

    Étkezési tanácsok túlsúllyal küzdő kismamák részére

    Az anyaméhben fejlődő magzat minden szükséges tápanyagát az édesanya biztosítja számára, de ez nem azt jelenti, hogy kettő helyett kell táplálkozni, vagyis nem a mennyiséget kell növelni, hanem a minőségi táplálkozásra kell nagy figyelmet fordítani.

    A terhesgondozás menete hazánkban

    Az egyik legmaradandóbb élmény a leendő édesanya életében, amikor egy álmos reggelen végre megjelenik a pálcán az a bizonyos második csík. Az esetek döntő többségében ugyanis ez azt jelenti, hogy méhében új életet hordoz, és jó eséllyel kilenc hónap múlva egészséges újszülöttel gyarapszik a család.

    Mennyit igyanak a kismamák?

    A várandósság és a szoptatás ideje alatt megnövekedett folyadékigénnyel kell számolni.

    8 étkezési szabály kismamáknak

    A kismama táplálkozása nem csak a saját egészsége és jó közérzete miatt fontos, de a magzat fejlődése szempontjából is döntő jelentőségű.

    Kismamáknak járó jövedelempótlék: mire figyeljünk?

    Április elején januárig visszamenőlegesen, egy összegben, a márciusi ellátással együtt kapják meg a jövedelempótlékot mindazok a terhességi-gyermekágyi segélyben és gyermekgondozási díjban részesülő kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése. A nyilatkozatot legkésőbb május 31-ig kell elküldeni a folyósító szervhez.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.