Ajánlás kismamáknak - Több kolintartalmú étel

Szerző: MTI

Évtizedekkel később csökkentheti az utódnál a magas vérnyomás és a mentális problémák kockázatát, ha a várandós nő elegendő kolint fogyaszt, például tojás vagy sovány hús formájában - állapították meg amerikai kutatók.

A Cornell Egyetem szakemberei elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben a kolin pótlását ugyanúgy ajánlják a terhesség alatt, mint most a folsavét.

Eva Pressman kutatásvezető és csoportja 26, a harmadik trimeszterben járó állapotos nőnél tanulmányozta az úgynevezett epigenetikai markereket. A DNS-molekula környezetében, hozzá kapcsolódva kisebb molekulák találhatók, amelyek befolyásolják, hogy melyik gén, mikor van bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban. Ezek az epigenetikai tényezők igen fontos szerepet játszanak, mert kikapcsolhatnak védőgéneket vagy olyanokat, amelyek fehérjeterméke káros.

A vizsgálatba bevont állapotos nők étrendje vagy napi 480 milligramm, vagy 930 milligramm kolint tartalmazott. A kutatók úgy találták, hogy a nagyobb dózisú kolint fogyasztó nők epigenetikai mintázata eltért, a test hormonaktivitását szabályozó géneknek megváltozott az állapota.

Jelentősen csökkenthető a kortizonszint

Kiderült, hogy a kortizon stresszhormon termelődését szabályozó gének kikapcsolódtak, az újszülöttek vérében pedig 33 százalékkal kisebb volt a kortizonszint. A kortizon hormon vérszintje összefügg a stressz és a metabolikus szindróma kockázatával. Pressman úgy véli, hogy a szorongásban és depresszióban szenvedő várandós nőknek kórosan megemelkedett kortizonszintjük csökkentése érdekében megelőzésként érdemes lenne kolint szedniük.

Egyszer úgy írhatjuk majd elő a kolint a várandós nőknek, ahogyan most a folsavat. Olcsó, és az alkalmazott dózisban nincs érzékelhető mellékhatása - idézte a kutatót a The Daily Telegraph című brit napilap,

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 veszélyesebb a terhes...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben...

Tojás és koleszterin - Fél...

A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin - pontosabban a vér magas koleszterintartalma - bizonyítottan kulcsszerepet...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.