Peridurális érzéstelenítés a szülés során

Szülőklapja.hu
megjelent:

Egyes esetekben a szülészorvos is dönthet a peridurális érzéstelenítés mellett. Azoknál a nőknél, akiknek magas a vérnyomása vagy terhességi mérgezésben szenvednek, a peridurális érzéstelenítés megkönnyítheti a magzat és az anyai szervezet közötti kapcsolatot; megelőzi a szén-dioxid túlzott kilégzését.

A peridurális érzéstelenítést különösen javasolják a szívbetegeknek, illetve a légzési problémákkal küszködőknek. Hasznos azoknál is, akiknek a szemével van probléma, hogy elkerüljék a kitolási erőfeszítéseket, vagy akik érbetegségben szenvednek .

A szülés, születés módjai

A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó. Vannak kismamák, akik mindenképpen fájdalomcsillapítás nélkül szeretnék átélni a szülés élményét, mások előre egyeztetnek orvosukkal és ragaszkodnak a fájdalomcsillapításhoz.
A szülés, születés módjai

Alkalmazásával mellőzhető az altatásos érzéstelenítés egyes allergiás betegeknél, illetve azoknál, akiknél az altatásos érzéstelenítéshez szükséges cső bevezetése nehézkes vagy veszélyes. A peridurális érzéstelenítés fellazítja a tágulni nem tudó méhnyak rostjait, s módot ad olyan szerek alkalmazására, melyek növelik az összehúzódások intenzitását; ezek érzéstelenítés nélkül igen fájdalmasak lennének. A szülés művi megindítása esetén a peridurális érzéstelenítés igen hasznosan alkalmazható azonnal a szülés kezdetén. Javasolható sajátos pszichológiai helyzetekben, valamennyi leányanyánál, nem kívánt terhesség esetén és azoknál a nőknél, akik vaginizmusban szenvednek.

Főbb okok

Előre nem látott császármetszés:
Ha sürgősen kell dönteni a császármetszésről, s ha a páciens már peridurális érzéstelenítés hatása alatt áll, egyszerű egy erősebb adagot befecskendezni az előzőleg felhelyezett katéteren át. Ellenben nincs mindig idő a peridurális érzéstelenítés beállítására: ha a császármetszéshez végszükségben kell folyamodni, akkor altatásos érzéstelenítést alkalmaznak.

A cikk folytatását a szuloklapja.hu weboldalon olvashatja: Mikor szükséges a peridurális (epidurális, vagy spinális) érzéstelenítés?

(szuloklapja.hu)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.