Nézzünk más szemmel a pánikrohamokra! Hogyan hozhatunk ki belőlük valami pozitívat?

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Megjelent: 2022.08.26

A szorongás természetes érzelem, rólunk közöl valamit, nekünk. Hogyan szolgálhatja akár a fejlődésünket?

A 20 éve klinikai szakpszichológus dr. Rita Santos Pánik címen írta könyvét, amit írástudatlan nagyszüleinek ajánlott, akik keményen dolgoztak azért, hogy ő írástudó legyen. Ő az lett, és tanulmányaiban, majd működése során (praxisában) a szorongással összefüggő problémákra fókuszált. Az agyműködést funkcionális mágneses rezonancia (fMRI) vizsgálatok révén kutatta. Munkáját, figyelmi kontroll elméletét úttörőnek mondják értékelői! E legújabb munkájával azt kívánja elérni, hogy a téma iránt érdeklődőn túl leginkább a pánikrohamok által érintett egyén megértse önmagát, szorongását, és új kapcsolatot építsen ki ezzel a különös érzelemmel.

Fontosak az érzelmek, ám sok kárt is tudnak okozni egyesek életében” – vallja a kognitív viselkedésterápia (CBT) szakembere, felismerve, hogy milyen hatalmas erőt adhat az, ha kihívások elé állítjuk magunkat. „Amikor félünk, mintha harcban állna egymással irracionális, nehezen érthető, rémisztő érzelmeink világa és tudásunk (benne az ismeretek, tapasztalatok, a racionális döntéshozó elme.)” Dr. Santos felvilágosító munkájával azt szorgalmazza, hogy jobb kapcsolatot építsünk ki tudásunk és érzéseink között.

Az érzelmek hozzátartoznak emberi mivoltunkhoz. Bár egyes érzelmeket negatívnak látjuk, mindegyiknek, még a szorongásnak is van funkciója! A veszély előérzete is fontos, csak a túlzásba vitele jelent problémát. Kutatások szerint bizonyos mértékű szorongás segíthet a teljesítményen, mivel éber, kiélezett, körültekintő lesz tőle az ember. Tudatosítsuk, hogy a szorongás lehet kellemetlen, de nem veszélyes. Természetes érzelem, önmagunkról közöl valamit. Felkészít arra, hogy adott helyzetben, egy képzelt vagy valós fenyegetésre mi lesz a reakciónk.

Éjünk a jelenben!

Az előérzetes gondolatok nem tények, csak feltevések. Maradjunk mindig az ’itt és most’-ban. Ha olyasmin aggódunk előre, ami nem e pillanatban történik meg, azzal csak az életünkből veszünk el. Ha megpróbáljuk kontrollálni azt, hogy mi fog történni, úgy fogjuk érezni, épp a jelen pillanatot nem tudjuk irányítani. Most nincs veszély. Semmit se kell legyőzni, nincs ma megoldandó gond, ám ha már a jövőben élünk, még mielőtt bármi megtörténne, ijedtnek és tehetetlennek érezzük magunkat.

A megismert félelmet uralni lehet

Az a legjobb fegyver, ha elviseljük a bizonytalanságot, és bízunk saját adottságainkban, amelyekkel képesek vagyunk a küzdelemre, akármilyen ijesztőnek is tűnik a világ.

Létezik a pánikrohammal élőket támogató csoport. Egyesek gyógyszerek segítségével enyhítenek tüneteiken. Másoknál megoldás lehet a tudatos (úgynevezett self-care) életmód. Ezen öngondoskodás során a rendelkezésünkre álló lehetőségek közül a legjobbat választjuk ki. Mindemellett szem előtt kell tartani, hogy az egészségre káros szokások (alváshiány, stressz, dohányzás, alkohol, drog) növelhetik a pánikroham előfordulásának kockázatát. Ha figyelünk magunkra, az segíthet az elért eredmények megtartásában, hozzájárulhat a jövőbeli jóllétünkhöz.

A pánikrohamból lehetséges a felépülés, a kulcs az elfogadás – hangzik a szakember összegzése. A kis mértékű szorongás segít, védelmez, éberen tart. Bizonyos mértékű szorongásra az életben szükség van, ez az érzés ugyanis segít jobb döntéseket hozni, túlélni egyes veszélyes szituációkat. Viszont ha kiterjedtté válik, ha átveszi az uralmat az életünk fölött, a pánikroham cselekvésképtelenné tesz.

Azok körében, akik átéltek már pánikrohamot, olyan személy is akad, aki hasznosnak véli az ’élményt’, mert akár azt is érezheti, hogy ennek során sokat tanult önmagáról. Erőre tehet szert, mert megérti érzelmei működését. Megtanulja, hogy békén kell hagyni az érzelmeket, ha egészségesen meg akarja tapasztalni változásait.

További hasznos tanácsok

A kapcsolatunk magunkkal, életünkkel legyen jutalmazóbb, egészségesebb! Fontos tanács: fogadjuk el magunkat! Egyszerre csak 1 napra, 1 problémára összpontosítsunk! Az érzelmeket el kell fogadni - a szomorúság éppoly érvényes, jogos és releváns egészséges érzés, mint a boldogság! Mindkettőt szabad megélni! Nem érdemes törekedni a tökéletességre, mert ilyesmi nem lehetséges. Próbáljuk meg minden helyzetben a legjobbat nyújtani. Csináljunk olyat, ami felcsigáz. „Tanuljuk meg elfogadni mindazt, amit az élet nyújt – az akár jó, akár rossz. Tanuljunk belőle, és lépjünk tovább” – tanítja akár a pánikrohamok kezelésére is a fogékony olvasót az aktív pszichoterapeuta, dr. Rita Santos.

Tovább

WEBBeteg logó

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

A női változókor tünetei hosszan tartó kezelést igényelnek. (x)

Irritábilis bél szindróma Irritábilis bél szindróma

Mit tegyünk, ha a vizsgálatok alapján IBS-t állapít meg az orvos?

Hogyan kezeljük hiperaktív...

Az esetek túlnyomó többségében a hiperaktivitás megfelelő terápia mellett jól kezelhető és a tünetek az életkor előrehaladtával enyhülnek, de...

A negatív hírek egészségünket is...

A negatív hírek folyamatos olvasása komoly testi és lelki problémákhoz vezethet egy új tanulmány szerint.

Hogyan kezelhető a szorongás?

A szorongásos betegségben szenvedők nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, és tovább is tart a betegségük. A háttérben álló szorongás azonban...

Egészségszorongás: mi is ez, és...

Lehet, hogy a betegség, amitől tart, nem az a betegség, amiben szenved. Az egészségszorongással küzdő egyének megszállottan foglalkoznak azzal, hogy...

Citromfű - Mire használható ez a...

A citromfű, latinul Melissa officinalis sok helyen termesztett, évelő, de fagyérzékeny növény. A gyógyászatban levelét vagy föld feletti részét...

Közlekedési baleset - Nem csak a test...

Napjainkban egyre több közlekedési balesetről hallunk, azonban ezek kapcsán mindig csak a halálos áldozatokról emlékezünk meg, a túlélőkről senki...

A pánikrohamok kezelési lehetőségei

A pánikbetegség hátrányosan befolyásolhatja a beteg életének csaknem minden területét, ezért kezelésre szorul. A visszatérő rohamoktól való...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.