Sztentbeültetés a nyaki verőérbe: kevesebb szívroham

MTI
megjelent:

A beszűkült nyaki verőér miatti sztentbeültetés kevésbé hatékony a szélütés megelőzésében, mint a hagyományos műtét, ám kevesebb utána a szívroham - közölték hétfőn amerikai kutatók.

Az Archives of Neurology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány a kétféle kezelési eljárás eddigi legnagyobb és legátfogóbb összehasonlítása.

Az ereket belülről apró fémhálóval, sztenttel megtámasztó eljárás a műtéti megoldás népszerű alternatívája lett a nyaki artéria lerakódások, plakkok miatti beszűkülésénél. A most közzétett elemzés szerint a beavatkozást követő 30 napon belül a sztentbeültetés 65 százalékkal növelte a szélütés vagy halálozás kockázatát, a későbbi szélütés kockázata pedig 67 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor sztentbeültetés után 55 százalékkal kisebb volt a szívroham kockázata.

Amint Thomas Brott, a Mayo Klinika munkatársa megjegyezte, összességében mindkét terápia hatékony, és viszonylag alacsony a hozzájuk kapcsolható súlyosabb szövődmények aránya. Szerzőtársával, Louis Caplannal azonban hangsúlyozták, hogy a vérnyomás és a vérzsírok szintjének beállítása, vérrögképződést gátló szerek szedése, és természetesen az életmódváltás fontos az érelzáródások megelőzésében.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.