Már napi egy szénsavas üdítő is növeli a szívinfarktus kockázatát

Szerző: WEBBeteg - Cs.K. fordító

A szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztása azok egészségügyi veszélyeire figyelmeztető felhívások ellenére sajnos egyre gyakoribb. Egy most közzétett új tanulmány szerint jelentősen nő a szívroham kockázata azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak szénsavas üdítőt vagy más cukortartalmú folyadékot – mindez különösen igaz a férfiak esetében.

Dr. Walter Willet, a tanulmány társszerzőjének elmondása szerint, egy átlagos, 0.33 l –es dobozos üdítőben mintegy 10 teáskanálnyi cukor található! A többség pedig a fél literes kiszerelést választja, ami körülbelül 15-18 teáskanál cukor szervezetbe juttatását jelenti egyetlen ital elfogyasztásával! Ez túl nagy mennyiség túl rövid idő alatt!

Az üdítőfogyasztás veszélyei

Csak üdítőt ittam - mondják sokan, és csak kevesen vannak tudatában, hogy a cukros üdítők nem csak jelentős plusz kalóriát tartalmaznak, de hosszútávon is rossz hatással vannak az egészségre. Az üdítőfogyasztás veszélyei >>

A szervezet folyamatos kitétele nagy mennyiségű glükóznak és magas vércukorszintnek, ami nagy inzulin szekréciót eredményez, hosszú távon cukorbetegséghez és szívproblémákhoz vezet, állítják a szakértők.

A tanulmányhoz közel 43 000 férfi diétáját, testsúlyát, dohányzási-és testmozgási szokásait, valamint azok változását vizsgálták, 22 évig tartó követéses megfigyeléssel. A kutatók azt tapasztalták, hogy már azoknál is 20%-kal nőtt a szívroham kockázata, akik naponta csak egyetlen, 0.33l-es dobozos üdítőt fogyasztottak!

Nem csak az üdítők a felelősek!

Ugyanakkor szakértők felhívják rá a figyelmet, hogy a cukros üdítőital fogyasztás és a szívroham közötti kapcsolat nem jelenti azt, hogy csak a cukor a felelős a szívinfarktusért. Dr. Steven Nissen, a Cleveland Clinic kardiovaszkuláris gyógyszerészeti vezetője elmondása szerint a szívrohamért a cukros, szénsavas üdítőitalok mellett a hamburger-és sült krumpli, valamint egyéb gyorsételek fogyasztás is nagymértékben felelős, illetve a meglévő genetikai fogékonyság, a mozgásszegény életmód, és az ezek következtében kialakuló anyagcsere-változások is fontos szerepet játszanak a szívinfarktus bekövetkeztében.

Elmondása szerint nagyon valószínű, hogy azok, akik a cukros üdítőitalokat választják az egészségesebb folyadékok helyett, számos egyéb, a szívre egészségtelen szokást is folytatnak, amelyek tovább növelik a betegség kialakulásának kockázatát.

(WEBBeteg - CS.K., Forrás: cbsnews; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

27 százalékkal nő az infarktus...

Veszélyeket is rejt az a gondolat, hogy sokan a 60 év fölötti életszakaszt és különösen a nyugdíjas éveket kizárólag a pihenés időszakának...

A szívinfarktus tünetei

A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek...

Fiatalkori szívinfarktus

A szívinfarktus bár gyakrabban fordul elő idősebbeken, de sajnos a fiatalokat sem kíméli. Többnyire, alapvetően egy érfal károsodása, plakk melletti...

Melyik kávé árt az egészségnek?

Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a...

Hogyan állapítja meg orvosunk az...

A szívinfarktus során az emberek gyakran értékes perceket vesztegetnek el, mert nem ismerik fel a fontos tüneteket, vagy késlekednek segítséget hívni...

Élet szívinfarktus után

A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az...

Az E-vitamin segít megelőzni a...

Azonfelül, hogy az E-vitamint a szépség vitaminjának is nevezik, mert fontos szerepe van a bőr- és a hajápolásban, ennél lényegesen több jó hatása...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.