Már napi egy szénsavas üdítő is növeli a szívinfarktus kockázatát

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztása azok egészségügyi veszélyeire figyelmeztető felhívások ellenére sajnos egyre gyakoribb. Egy most közzétett új tanulmány szerint jelentősen nő a szívroham kockázata azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak szénsavas üdítőt vagy más cukortartalmú folyadékot – mindez különösen igaz a férfiak esetében.

Dr. Walter Willet, a tanulmány társszerzőjének elmondása szerint, egy átlagos, 0.33 l –es dobozos üdítőben mintegy 10 teáskanálnyi cukor található! A többség pedig a fél literes kiszerelést választja, ami körülbelül 15-18 teáskanál cukor szervezetbe juttatását jelenti egyetlen ital elfogyasztásával! Ez túl nagy mennyiség túl rövid idő alatt!

Az üdítőfogyasztás veszélyei

Csak üdítőt ittam - mondják sokan, és csak kevesen vannak tudatában, hogy a cukros üdítők nem csak jelentős plusz kalóriát tartalmaznak, de hosszútávon is rossz hatással vannak az egészségre. Az üdítőfogyasztás veszélyei

A szervezet folyamatos kitétele nagy mennyiségű glükóznak és magas vércukorszintnek, ami nagy inzulin szekréciót eredményez, hosszú távon cukorbetegséghez és szívproblémákhoz vezet, állítják a szakértők.

A tanulmányhoz közel 43 000 férfi diétáját, testsúlyát, dohányzási-és testmozgási szokásait, valamint azok változását vizsgálták, 22 évig tartó követéses megfigyeléssel. A kutatók azt tapasztalták, hogy már azoknál is 20%-kal nőtt a szívroham kockázata, akik naponta csak egyetlen, 0.33l-es dobozos üdítőt fogyasztottak!

Nem csak az üdítők a felelősek!

Ugyanakkor szakértők felhívják rá a figyelmet, hogy a cukros üdítőital fogyasztás és a szívroham közötti kapcsolat nem jelenti azt, hogy csak a cukor a felelős a szívinfarktusért. Dr. Steven Nissen, a Cleveland Clinic kardiovaszkuláris gyógyszerészeti vezetője elmondása szerint a szívrohamért a cukros, szénsavas üdítőitalok mellett a hamburger-és sült krumpli, valamint egyéb gyorsételek fogyasztás is nagymértékben felelős, illetve a meglévő genetikai fogékonyság, a mozgásszegény életmód, és az ezek következtében kialakuló anyagcsere-változások is fontos szerepet játszanak a szívinfarktus bekövetkeztében.

Elmondása szerint nagyon valószínű, hogy azok, akik a cukros üdítőitalokat választják az egészségesebb folyadékok helyett, számos egyéb, a szívre egészségtelen szokást is folytatnak, amelyek tovább növelik a betegség kialakulásának kockázatát.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: cbsnews
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.