Életmentő csokoládé?

Szerző: Medipress

A keserű csokoládé egyik összetevője segíthet a magas koleszterin szint szabályozásában. A Hull Egyetem vizsgálatai szerint a magas kakaó tartalmú csokoládé polifenolban (antioxidáns hatású vegyület) igen gazdag, ez csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Némely betegnél, akinek ilyen összetevőben gazdag csokoládét adtak, kis mértékben visszaesett a koleszterin szintje. 16 héten keresztül 12 önként jelentkezett 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciensnek egyforma mennyiségű, ugyanakkor polifenol tartalmában eltérő csokoládét adtak. Azok koleszterin-profilja, akik polifenol tartamú csokoládét kaptak, kismértékű javulást mutatott: a jó koleszterin szintje emelkedett, míg a teljes koleszterin csökkent. Steve Atkin, a vizsgálat vezetője és az eredményeket bemutató tanulmány első szerzője szerint ez segíthet a szívproblémák csökkentésében. „A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek több, magas kakaó tartalmú csokoládét kellene fogyasztaniuk a kiegyensúlyozott étrend és életstílus részeként.” - mondta a szakember.

A Diabetes UK cukorbetegséggel foglalkozó szervezet kutatói csak zöld lámpának nevezik a tanulmányt a még több csokoládé elfogyasztásához. Kihangsúlyozták, hogy még a legnagyobb kakaó tartalmú csokoládé táblák is magas zsír és cukor tartalmúak, és a végén több kárt okoznak, mint jót. Iain Frame, a Diabetes UK-tól hangot is adott bizalmatlanságának a csokoládé előnyeit illetően. „Az embereknek semmi esetre sem kellene olyan következtetéseket levonniuk a tanulmányból, miszerint egy kis adag fekete csokoládé csökkenteni fogja a koleszterin szintjüket – a tanulmányban mindössze csak 12 emberen vizsgálták a hatást. A magas kakaó tartalmú csokoládé apró egészségi előnyei a háttérbe szorulnak a zsír és cukortartalom káros hatásai mellett.” - fogalmazott Frame. „Továbbá, a tanulmány elgondolása is valamelyest megalapozatlan, mivel a résztvevőknek egy tábla étcsokoládé felét kellett csak elfogyasztaniuk minden nap 8 héten át.” - tette hozzá. Az eredmények a Diabetic Medicine folyóiratban jelentek meg.

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.