A hastáji zsírszövetnek előnyei is vannak?

MTI
megjelent:

A szívbetegség szempontjából az elhízás fokozott kockázatában kétségtelenül a kövérséggel járó társbetegségek játszanak is szerepet játszanak: a gyakori cukorbaj, magas vérnyomás, a "rossz" (LDL) koleszterin emelkedett vérszintje. Ezért volt meglepetés az utolsó évtizedben, hogy több vizsgálat tanúsága szerint a már szívbetegségben szenvedők között a túlsúlyosak halálozása kisebbnek bizonyult, mint azoké, akiknek testsúlya a normál határok között mozgott.

A túlsúly és a kövérség a koszorúérbetegség egyik fontos kockázati tényezője, de a már kialakult szívbetegség kezelése során a súlytöbblettel bajlódók gyógyulási esélyei jobbak, mint a soványabbaké. Kanadai kutatók vizsgálatának eredményeit az Európai Szívgyógyászok Társaságának tudományos folyóirata közölte.

Az elhízás okai

Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha Ön több kalóriát vesz fel, mint amennyit lead, akkor a szervezete zsír formájában tárolni fogja a felesleges kalóriákat.
Az elhízás okai >>

A túlsúly, kiváltképp a hastáji zsírszövettöbblet jelentősen növeli a koszorúérbetegségek esélyét. A pocak háromszorosára növeli az infarktus vagy a szélütés kockázatát. Még rosszabb, ha a kövérség mellett valaki keveset mozog, viszont dohányzik is: ez ötszörösére emeli a szív- és érrendszeri események bekövetkezésének valószinűségét.

A szívbetegség szempontjából az elhízás fokozott kockázatában kétségtelenül a kövérséggel járó társbetegségek játszanak is szerepet játszanak: a gyakori cukorbaj, magas vérnyomás, a "rossz" (LDL) koleszterin emelkedett vérszintje.

Ezért volt meglepetés az utolsó évtizedben, hogy több vizsgálat tanúsága szerint a már szívbetegségben szenvedők között a túlsúlyosak halálozása kisebbnek bizonyult, mint azoké, akiknek testsúlya a normál határok között mozgott.

Néha előny a kisebb túlsúly...

Antigone Oreopoulos vezetésével nemzetközi kutatócsoport vizsgálta ezt a kérdést Kanada egyik tartományában. Alberta területileg nagyobb, mint Franciaország és jelenleg csaknem négymillió lakosa van. Az ottani egészségügyi ellátásban működik az APPROACH elnevezésű nyilvántartás, amelybe mindenkinek az adatai belekerülnek, akinél bármilyen okból szívkatéteres vizsgálatot végeznek.

Ellenőrizze magát!
  • Testsúly kalkulátor
  • Az Ön energiaszükséglete
  • A szívkatéteres nyilvántartás öt évnyi anyaga 31.021, kórházban kezelt személy adatait - testsúly, más betegségek - tartalmazza. A munkacsoport ezen páciensek nyomonkövetéses vizsgálatát végezte három csoportra osztva őket: a csak gyógyszeres kezelésben részesülőkre, a koszorúértágításon átesettekre és a szívműtött betegekre.

    Az összehasonlítás alapját a testsúly jelentette. Már az első csoportban az derült ki, hogy a gyógyszerrel kezeltek közül legkisebb arányban a kissé túlsúlyos betegek haltak meg. A koszorúértágításra vagy áthidaló koszorúérműtétre kerülő betegek csoportjában még kifejezettebb volt azok túlélési esélye, akik a beavatkozás időszakában enyhén kövérek voltak. A kutatók szerint még további vizsgálatokra van szükség.

    (MTI)

    Cikkajánló

    Ízületi fájdalmak
    Ízületi fájdalmak

    Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

    Tavasz és fájdalom
    Tavasz és fájdalom

    Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
    WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
    Cikkértesítő
    Értesítés a témában születő új cikkekről.