• A hastáji zsírszövetnek előnyei is vannak?

    Szerző: MTI

    A szívbetegség szempontjából az elhízás fokozott kockázatában kétségtelenül a kövérséggel járó társbetegségek játszanak is szerepet játszanak: a gyakori cukorbaj, magas vérnyomás, a "rossz" (LDL) koleszterin emelkedett vérszintje. Ezért volt meglepetés az utolsó évtizedben, hogy több vizsgálat tanúsága szerint a már szívbetegségben szenvedők között a túlsúlyosak halálozása kisebbnek bizonyult, mint azoké, akiknek testsúlya a normál határok között mozgott.

    A túlsúly és a kövérség a koszorúérbetegség egyik fontos kockázati tényezője, de a már kialakult szívbetegség kezelése során a súlytöbblettel bajlódók gyógyulási esélyei jobbak, mint a soványabbaké. Kanadai kutatók vizsgálatának eredményeit az Európai Szívgyógyászok Társaságának tudományos folyóirata közölte.

    Hirdetés

    Az elhízás okai 

    Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha Ön több kalóriát vesz fel, mint amennyit lead, akkor a szervezete zsír formájában tárolni fogja a felesleges kalóriákat.
    Az elhízás okai >>

    A túlsúly, kiváltképp a hastáji zsírszövettöbblet jelentősen növeli a koszorúérbetegségek esélyét. A pocak háromszorosára növeli az infarktus vagy a szélütés kockázatát. Még rosszabb, ha a kövérség mellett valaki keveset mozog, viszont dohányzik is: ez ötszörösére emeli a szív- és érrendszeri események bekövetkezésének valószinűségét.

    A szívbetegség szempontjából az elhízás fokozott kockázatában kétségtelenül a kövérséggel járó társbetegségek játszanak is szerepet játszanak: a gyakori cukorbaj, magas vérnyomás, a "rossz" (LDL) koleszterin emelkedett vérszintje.

    Ezért volt meglepetés az utolsó évtizedben, hogy több vizsgálat tanúsága szerint a már szívbetegségben szenvedők között a túlsúlyosak halálozása kisebbnek bizonyult, mint azoké, akiknek testsúlya a normál határok között mozgott.

    Néha előny a kisebb túlsúly...

    Antigone Oreopoulos vezetésével nemzetközi kutatócsoport vizsgálta ezt a kérdést Kanada egyik tartományában. Alberta területileg nagyobb, mint Franciaország és jelenleg csaknem négymillió lakosa van. Az ottani egészségügyi ellátásban működik az APPROACH elnevezésű nyilvántartás, amelybe mindenkinek az adatai belekerülnek, akinél bármilyen okból szívkatéteres vizsgálatot végeznek.

     Ellenőrizze magát!

   •  Testsúly kalkulátor
   •  Az Ön energiaszükséglete
   • A szívkatéteres nyilvántartás öt évnyi anyaga 31.021, kórházban kezelt személy adatait - testsúly, más betegségek - tartalmazza. A munkacsoport ezen páciensek nyomonkövetéses vizsgálatát végezte három csoportra osztva őket: a csak gyógyszeres kezelésben részesülőkre, a koszorúértágításon átesettekre és a szívműtött betegekre.

    Az összehasonlítás alapját a testsúly jelentette. Már az első csoportban az derült ki, hogy a gyógyszerrel kezeltek közül legkisebb arányban a kissé túlsúlyos betegek haltak meg. A koszorúértágításra vagy áthidaló koszorúérműtétre kerülő betegek csoportjában még kifejezettebb volt azok túlélési esélye, akik a beavatkozás időszakában enyhén kövérek voltak. A kutatók szerint még további vizsgálatokra van szükség.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.12.22 10:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az elhízott 2-es típusú diabéteszes betegek kezelése

    Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz napjainkban az iparilag fejlett országok legjelentősebb népegészségügyi problémája, gyakoriságuk az elmúlt években járványszerűen emelkedett. A két betegség társulása igen gyakori. Az elhízottak jelentős részénél már észlelhető valamilyen metabolikus anyagcsere-eltérés, prediabétesz, diabétesz. A krónikus szövődmények, társbetegségek kialakulásának kockázata a két betegség társulása esetén összeadódik, tovább emelkedik.

    A szívburokgyulladás

    A szívet egy zsák veszi körül, ez a zsák a pericardium vagy más néven szívburok, amely két rétegből áll. Ennek a két rétegnek a gyulladása a szívburokgyulladás (pericarditis). Legjellemzőbb tünete a mellkasi fájdalom, amit azonban annak jellege alapján el lehet különíteni az infarktus okozta fájdalomtól.

    Infarktus elhanyagolt érszűkület miatt?

    A szív- és érrendszeri betegségek ma már szinte népbetegségnek számítanak, ám sokan még mindig nem veszik komolyan a figyelmeztető jeleket, későn fordulnak orvoshoz és az életmódjukon sem hajlandók változtatni.

    Megelőzhető az aranyér? - Az orvos válaszol

    Mivel lehet megelőzni az aranyér kialakulását? A családomban rajtam kívül mindenki küzd ezzel a problémával. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Nem alkoholos zsírmáj

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

    Az elhízást okozó fehérjék vizsgálata

    Az emberi test alakját az adja meg, hogy ha a zsírszövet döntően a csípőtájon rakódik le, az nőies, körteformát hoz létre, ha a hasi területen, almára emlékeztet, bár ha sok van belőle, ez a sörhas.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Árki Ildikó

    Dr. Árki Ildikó

    Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások