• Rendszeres alkoholfogyasztással a koszorúér-betegségek ellen?

    Szerző: MTI

    A rendszeres alkoholfogyasztás mintegy egyharmadával csökkenti a koszorúér-betegségek kockázatát a férfiaknál egy csütörtökön megjelent spanyol tanulmány szerint.

    A Heart című brit orvosi folyóirat online változatában ismertetett kutatásban több mint 41 ezer, 29 és 69 év közötti férfit és nőt (közöttük 15 630 férfit) kísértek figyelemmel átlagosan tíz éven át.

    Hirdetés

     Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról
    A magyar lakosság 10 százaléka absztinens, azaz nem fogyaszt alkoholt. 80 százalék szociális ivó, vagyis alkoholfogyasztása alkalomszerű, kultúrált. 10 százalék viszont bizonyíthatóan alkoholfüggő!Az alkoholfogyasztási szokásokról>>
    Az adott időszak alatt 609 infarktust és más koszorúér-betegséget jegyeztek fel, ebből 481-et férfiaknál, 128-at nőknél. Az alkoholt fogyasztó férfiaknál - a mérsékelt alkoholfogyasztóknál (napi 5-30 gramm alkohol), a nagyivóknál (napi 30-90 gramm), illetve a fokozottan nagyivóknál (napi több mint 90 gramm) egyaránt - kisebb volt a koszorúér-betegségek kockázata, mint az absztinenseknél. A túlságosan nagyivóknál a kockázat 10 százalékkal volt alacsonyabb, mint a nem ivóknál.

    A kockázat 35 százalékkal volt kisebb a kismennyiségű alkoholt (napi 0-5 gramm) fogyasztóknál, 54 százalékkal a mérsékelt ivóknál és mintegy felével a nagyivóknál. (Egy 4,9 százalékos alkoholtartalmú, 285 milliliteres pohár sör például 11 gramm, egy pohár 12 százalékos alkoholtartalmú bor pedig 17,06 gramm alkoholnak felel meg.)

    A tanulmányban a nők alkoholfogyasztásának hatása nem érte el a statisztikai jelentőség szintjét, valószínűleg azért nem, mert ebben a csoportban alacsony volt a koronáriás események száma. A tanulmányt az Európai Prospektív Rákkutatási Program (EPIC) keretében végezték el, amelyben 10 nyugat-európai ország félmillió felnőtt lakosa vesz részt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Spanyolország, a világ harmadik legnagyobb sör- és bortermelője 2003-ban a hatodik helyen állt az egy lakosra jutó alkoholfogyasztás tekintetében, egyidejűleg az egyik legalacsonyabb koronária-betegségek okozta halálozási arányszámmal büszkélkedhetett - hangsúlyozza a tanulmány.

    A szerzők - akik fontosnak tartották kiemelni, hogy egyáltalán nem kívánnak az alkoholfogyasztás mellett korteskedni - rámutattak a túlzott alkoholfogyasztás okozta kockázatokra is: a korai halálozásra, a májzsugorra, a daganatos és egyéb betegségekre.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint világszerte 2 milliárd ember fogyaszt rendszeresen alkoholt, és 1,8 millióan halnak meg emiatt évente (az összes halálozás 3,2 százaléka).

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.11.20 20:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Májkárosodás - Hogyan lehet megítélni a súlyosság fokát?

    A máj károsodása alatt a májsejtek pusztulását, működésének csökkenését értjük. Szerencsére a jó regenerációs kapacitás miatt, ha az ártalom időben megszűnik, a funkció tökéletesen rendeződik, az eltérés nyom nélkül gyógyulhat.

    Alkoholizmus - Mit tehetnek a hozzátartozók?

    Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és önveszélyessé válik. Ő maga nem ismeri be, hogy problémáit az ital okozza. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Az alkoholfogyasztás veszélyei

    A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.

    A koszorúérműtét (bypassműtét)

    A koszorúérműtét vagy bypassműtét komoly sebészeti eljárás, amely a legjobb életminőséget biztosítja a gyógyszerekkel már tovább nem kezelhető érelmeszesedés esetén. Hogy zajlik ez a beavatkozás? Mit érdemes tudni a betegeknek?

    Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?

    A szívkatéteres vizsgálatok során a test egy nagyobb erén keresztül vékony csöveket, katétereket vezetnek a szívbe. Mikor szükséges elvégezni ezt a beavatkozást?

    Kék Pont: elindult a Száraz november, az alkoholmentes hónap

    Elindult a Száraz november elnevezésű kampány, amelynek célja, hogy a résztvevők egy hónapig ne igyanak alkoholt - mondta Dávid Ferenc szociológus, a Kék Pont Alapítvány munkatársa az M1 aktuális csatornán pénteken.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.