A szívbetegség megelőzésének városa - Hogy csinálják?

MTI
megjelent:

A szív- és érrendszeri betegségek egészséges életmóddal jórészt megelőzhetők, de nagy segítséget jelent, ha ezt egy egész város összefogásával igyekeznek megvalósítani. A rendkívüli kezdeményezésről az Európai Szívgyógyászok Társaságának lapja számolt be.

Roberto Ferrari, az Európai Kardiológus Társaság elnöke által írt szerkesztőségi cikk ismerteti Ferrara városának egészségügyi terveit. A 134 000 lakosú, olasz egyetemi város központját kilenc kilométeres, középkori fal veszi körül. A fal tetején, árnyas fasor szegélyezi az utat, mely remek lehetőséget kínál a gyaloglásra, futásra vagy biciklizésre.

Olaszországban már korábban kitiltották a cigarettát a középületekből és az éttermekből egyaránt. Nemrég az Egészségügyi Világszervezet példaként idézte, hogy azóta a dohányosok aránya jelentősen csökkent, már csak 15 százalék. Ezzel épp a magyar statisztikát állították szembe, azt, hogy a magyar lakosság 30 százaléka rendszeresen dohányzik.

Ellenőrizze magát!
  • BMI - testtömeg kalkulátor
  • Kalóriatáblázat
  • Energiaszükséglet
  • Ferrarában a szívgyógyászok és a háziorvosok együtt igyekeznek terjeszteni az egészséges étkezésre vonatkozó ismereteket. Olaszhonban ez könnyebb, mint Magyarországon, mivel a mediterrán konyha a legegészségesebb gasztronómiai irányok közé tartozik. Az olívaolaj használata, a rendszeres halevés, mely az érelmeszesedés megelőzése, késleltetése szempontjából igen fontos, alapvető része ennek az étkezésnek.

    Roberto Ferrari kiemelte a környező vidék mezőgazdaságát, ahonnan jó minőségű zöldség, gyümölcs kerül az ott lakók asztalára. A hal is népszerű, mert a Po folyóból az ízes, de nem drága "kékhal" sokféle módon készítve különleges fogás.

    A pékségtől az egyetemig

    A város központjában lesz a Megelőzés Otthona, ahol bárki kaphat felvilágosítást diétáról, életmódról. Tíz éven keresztül évente végeznek vizsgálatokat, a társadalom minden rétegének bevonásával, a háziasszonyoktól a piaci eladókig annak tanulmányozására, hogy a koszorúér-betegség kockázata hol, milyen formában érvényesül.

    Már két szakácskönyvet adtak ki az egészséges étkezés terjesztése végett. A helyi sütödékben készül a "Szív kenyere", mely sótlan, de rostban és omega-3-zsírsavakban gazdag pékárú. Az egyetem weboldalt készített: "Szív a középpontban" címmel. Itt minden információ megtalálható a szívbetegség megelőzésére. A helyi tv 2010-től naponta egy órányi műsorral járul hozzá ehhez a mozgalomhoz.

    (MTI)

    Cikkajánló

    Alacsony vagyok
    Alacsony vagyok

    Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

    Magas trigliceridszint?
    Magas trigliceridszint?

    Hogyan csökkenthető étkezéssel?

    WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
    WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
    Cikkértesítő
    Értesítés a témában születő új cikkekről.