• A szívbetegség megelőzésének városa - Hogy csinálják?

    Szerző: MTI

    A szív- és érrendszeri betegségek egészséges életmóddal jórészt megelőzhetők, de nagy segítséget jelent, ha ezt egy egész város összefogásával igyekeznek megvalósítani. A rendkívüli kezdeményezésről az Európai Szívgyógyászok Társaságának lapja számolt be.

    Roberto Ferrari, az Európai Kardiológus Társaság elnöke által írt szerkesztőségi cikk ismerteti Ferrara városának egészségügyi terveit. A 134 000 lakosú, olasz egyetemi város központját kilenc kilométeres, középkori fal veszi körül. A fal tetején, árnyas fasor szegélyezi az utat, mely remek lehetőséget kínál a gyaloglásra, futásra vagy biciklizésre.

    Hirdetés

    Olaszországban már korábban kitiltották a cigarettát a középületekből és az éttermekből egyaránt. Nemrég az Egészségügyi Világszervezet példaként idézte, hogy azóta a dohányosok aránya jelentősen csökkent, már csak 15 százalék. Ezzel épp a magyar statisztikát állították szembe, azt, hogy a magyar lakosság 30 százaléka rendszeresen dohányzik.

     Ellenőrizze magát!

   •  BMI - testtömeg kalkulátor
   •  Kalóriatáblázat
   •  Energiaszükséglet
   • Ferrarában a szívgyógyászok és a háziorvosok együtt igyekeznek terjeszteni az egészséges étkezésre vonatkozó ismereteket. Olaszhonban ez könnyebb, mint Magyarországon, mivel a mediterrán konyha a legegészségesebb gasztronómiai irányok közé tartozik. Az olívaolaj használata, a rendszeres halevés, mely az érelmeszesedés megelőzése, késleltetése szempontjából igen fontos, alapvető része ennek az étkezésnek.

    Roberto Ferrari kiemelte a környező vidék mezőgazdaságát, ahonnan jó minőségű zöldség, gyümölcs kerül az ott lakók asztalára. A hal is népszerű, mert a Po folyóból az ízes, de nem drága "kékhal" sokféle módon készítve különleges fogás.

    A pékségtől az egyetemig

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A város központjában lesz a Megelőzés Otthona, ahol bárki kaphat felvilágosítást diétáról, életmódról. Tíz éven keresztül évente végeznek vizsgálatokat, a társadalom minden rétegének bevonásával, a háziasszonyoktól a piaci eladókig annak tanulmányozására, hogy a koszorúér-betegség kockázata hol, milyen formában érvényesül.

    Már két szakácskönyvet adtak ki az egészséges étkezés terjesztése végett. A helyi sütödékben készül a "Szív kenyere", mely sótlan, de rostban és omega-3-zsírsavakban gazdag pékárú. Az egyetem weboldalt készített: "Szív a középpontban" címmel. Itt minden információ megtalálható a szívbetegség megelőzésére. A helyi tv 2010-től naponta egy órányi műsorral járul hozzá ehhez a mozgalomhoz.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.11.08 20:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések. A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    Alkohol: nincs biztonsággal fogyasztható mennyiség

    A Lancet brit orvosi hetilapban megjelent tanulmány szerzői azt elismerték, hogy a mérsékelt fogyasztás talán véd a szívbetegségekkel szemben, ám ez az előny nem akkora jelentőségű, mint a rák és más betegségek kockázatának emelkedése.

    Hogy előzhetjük meg a méh- és darázscsípést?

    Mivel a nyaranta gyakran felbukkanó darazsak és méhek csípése bizonyos esetekben nemcsak fájdalmat, hanem allergiás reakciót is kiválthat, fontos, hogy tudjuk, miként előzhetjük meg a csípéseket. Íme, néhány praktikus tanács.

    A méhnyakrák megelőzésében fontos a szűrés

    A méhnyakrákszűrés fontosságát hangsúlyozta az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa kedden az M1 aktuális csatorna műsorában, hozzátéve, hogy ha a betegséget időben észreveszik, akkor az jó eséllyel gyógyítható.

    A testvérénél volt már trombózis? Legyen óvatos

    A mélyvénás trombózis számtalan embert érint manapság, melyért a nem megfelelő életmódon kívül a genetika felelős. A családi halmozódás sok beteg esetében megfigyelhető, így tanulmányok alapján fokozott óvatosságra intik azokat, kiknek testvére már átesett a problémán. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista így a genetikai szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.