Szívbetegségek: 60 perc életet menthet

Szerző: Oxygen Medical - Dr. Marton Anna, kardiológus

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek okozzák az elhalálozások több, mint felét. A statisztikai mutatók különösen elszomorítóak annak tudatában, hogy a szív- és érrendszeri betegségek esetében megelőzéssel, vagy időben történő beavatkozással teljes gyógyulás érhető el.

Napjaink nagy részét rohanásban töltjük, s az egész napos stresszt csak kevesen vezetjük le esténként mozgással. Zsírban, cukorban és sóban gazdag ételeket fogyasztunk, s a lakosság közel 30 százaléka dohányzik.

A felsoroltak mindegyike, a fokozott stressz, a mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás, az elhízás és dohányzás- külön-külön is nagy mértékben hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megjelenéséhez - mondta el dr. Marton Anna, kardiológus.

Az életmódbeli tényezők mellett kiemelten fontos az öröklődés szerepe, azok esetében, akiknél megfigyelhető a szív-és érrendszeri betegségek családon belüli halmozódása, fokozott a betegség kialakulásának kockázata.

Ön is veszélyeztetett?

A szív-és érrendszeri betegségek a 50 év alatti személyek esetében, férfiak körében jelentkeznek gyakrabban, míg 50 éves kor táján, a menopauza időszakához kapcsolódó hormonális változások miatt a nők esetében is gyorsan nő a gyakoriságuk, így ettől az életkortól a kockázat a két nem tagjai között közel azonos.

A szívinfarktus és stroke kialakulását életkortól függetlenül is növeli minden olyan betegség, mely az erek állapotát károsítja. Ide tartozik a szintén népbetegségnek számító elhízás, magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint és a cukorbetegség is.

Vannak azonban bizonyos, ún. néma, de kockázattal járó szívbetegségek, melyek gyakran hosszú ideig nem okoznak panaszt, váratlanul jelentkezhetnek és sajnos gyakran végzetes következményekkel is járhatnak, mint a több, kiváló sportolónk életét is követelő hirtelen szívhalál is.

Intő jelek

A szív- és érrendszeri betegségeket egyéntől, súlyosságtól és jellegétől függően már korai stádiumban is jelezhetik bizonyos tünetek, így ha korábban nem is tettük, az alábbiak észlelésekor forduljunk mielőbb szakorvoshoz!

  • Mellkasi fájdalom (mely sokszor csupán rövid, enyhe kellemetlen érzésként jelentkezik a mellkasban)
  • Légszomj, fulladás vagy alig feltűnő nehézlégzés érzés
  • Szívdobogás érzés, nyugalmi állapotban is magas pulzusszám
  • Szokatlan gyengeség, kimerültség érzés, fáradékonyság

Szűrővizsgálat: 60 perc szívünk védelmében

A megelőzés legbiztosabb módja, ha nemcsak a fenti tünetek észlelésekor, de tünetmentes állapotban is, évente elvégeztetünk egy komplex kardiológiai szűrővizsgálatot. A szűrés az alábbi lépéseket foglalja magában, s mindössze 60 percet vesz igénybe:

1.) vérvétel (nemcsak szív-érrendszeri rizikófaktorokra, hanem minden szervrendszerre is kiterjedő általános vizsgálat)
2.) jelen panaszok és korábbi betegségek átfogó, nem csak kardiológiai jellegű átbeszélése (=anamnézis felvétel)
3.) teljeskörű fizikális vizsgálat (nem csak kardiológiai jellegű)
4.) nyugalmi EKG
5.) szívultrahang
6.) terheléses EKG
7.) leletek és a teendők összefoglalása, átbeszélése írásban és szóban,
8.) szükség esetén gyógyszerfelírás és/vagy nem gyógyszeres életmódkezelési program összeállítása.

A szűrések alkalmával már idejében felismerhetjük a már említett rizikófaktorokat vagy kezdődő szív- érrendszeri szövődményeiket, így a súlyosabb kórképek kialakulása megelőzhető. Az esetleges gyógyszeres terápia optimalizálása mellett személyre szabott tanácsokat kaphatunk étkezési szokásaink átalakításához, illetve az állapotunknak leginkább megfelelő mozgásformákra vonatkozóan.

A rendszeres szűrés és komplex életmódterápia eredményességét igazolja a skandináv országok példája is, ahol így az addig szintén vezető haláloknak számító szív-és érrendszeri betegségeket 20 év alatt sikerült jelentősen visszaszorítani és a születéskor várható élettartamot évtizedekkel megnövelni.

(Oxygen Medical - Dr. Marton Anna, kardiológus)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Köszvényes rohamok Köszvényes rohamok

Életmódbeli változtatások is szükségesek a tünetek enyhítéséhez.

Észak-amerikai nagytermésű áfonya Észak-amerikai nagytermésű áfonya

Milyen előnyös hatásokkal rendelkezik? Milyen formában fogyaszthatjuk?

A cardiomyopathia (szívizom...

Az úgynevezett cardiomyopathiák (kardiomiopátia) a szívizom betegségei közé sorolhatók. A szívizomzat szerkezetileg és funkciójában is károsodik...

A délutáni alvás csökkenti a szív...

A délutáni alvás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Régóta ismert tény, hogy a szieszta jót tesz az egészségnek. Az emberi...

A szív- és érrendszeri betegségek...

A szív- és érrendszeri megbetegedések - a szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség - halálhoz, illetve rokkantsághoz...

Az aorta ér betegségei

A szív bal kamrájából az aortabillentyű után induló fő verőeret nevezzük aortának. Ez egy nagyon fontos és méretében is jelentős ér: ez az egy...

Hideg lábak: mi az oka és mit tehet...

Az őszi-téli időszaknak is megvannak a szépségei, de némi kellemetlenséggel is járhat. Szervezetünknek a hideg nagy megterhelést jelent, nemcsak a...

A szívelégtelenség típusai

Szívelégtelenségről akkor beszélünk, ha a szív a szervezetet már nem tudja megfelelően ellátni vérrel és oxigénnel, a szív teljesítménye nem...

Érelmeszesedés és szívroham - a...

Az életkor előrehaladtával az érelmeszesedés kockázata folyamatosan nő. A verőerek fala megvastagszik, szűkül az ér átmérője, mely akár a vér...

Egy gyakori keringési zavar: az...

A hosszú utazás és az új klímához való alkalmazkodás megterheli a szervezetet. Az arra érzékeny emberek keringési problémákkal reagálhatnak az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.