Új kutatás az aszpirinről

Szerző: MTI

A legendás láz- és fájdalomcsillapító aszpirinnak kis adagja is elég a koszorúér-tágítás utáni érelzáródás megelőzésére, a gyógyszer szedése ráadásul így biztonságosabb is.

A PCI-CURE nemzetközi tanulmány eredményeit az Európai Szívgyógyász Társaság folyóirata közölte.

Fontos tudni

Tilos 12, egyes kutatók szerint azonban 18(!) éves kor alatt acetilszalicilsavval (az aszpirin hatóanyagával) vagy ezzel rokon gyógyszerrel csillapítani a gyermek lázát. Ebben a korban ugyanis valószínű a Reye-szindróma kialakulása, ami egy potenciálisan életveszélyes kórkép, mely gyulladást és duzzanatot okoz az agyban, és elfajulást a májban. Bővebben: Miért ne adjunk aszpirint gyermekünknek?

Az évszázadnál hosszabb ideje, világszerte szedett aszpirin eredetileg fájdalomcsillapítónak készült. Lázas gyerekek és felnőttek is ezt a tablettát vették be megfázás esetén, de ma a szív- és érbetegek leggyakrabban használt gyógyszere.

Statisztikák szerint a világ gyógyszeripara évente 50 ezer tonna aszpirint gyárt, és ha ezt mind a hagyományos, féldekás tablettába préselnék, 100 milliárd darabot lehetne sorba rakni. Csak az Egyesült Államokban évente 16 ezer tonna aszpirint fogyasztanak, ami mintegy 80 millió tabletta bevételét jelenti.

A ma legtöbbet alkalmazott tabletta azonban a hagyományos gyógyszer hatóanyagának csak átlag egyötödét tartalmazza. Ebben óvatossági rendszabályok is szerepet játszanak, mert ezáltal a gyógyszer esetleges mellékhatásai ritkábban jelentkeznek. A most ismertetett vizsgálat egyik célja az volt, hogy megállapítsák: az aszpirin ilyen kicsiny adagja ugyanolyan hatásos-e, mint a korábban használt, nagyobb tabletta.

Koszorúértágítás után segít az aszpirin

A szívroham után ma gyakran végeznek koszorúér-tágítást. Ezt követően az ér nyitva maradásának biztosítása végett esetleg fémhálóból készült csövecske, sztent is kerül a szűkület helyére. Az aszpirin és más, véralvadást gátló szerek lehetővé teszik, hogy újabb alvadék ne zárja el ismét a koszorúeret.

A PCI-CURE tanulmányban csaknem háromezer beteg sorsát követték, akik szívinfarktus gyanúja miatt kerültek kórházba. A betegek egy része nagyobb aszpirin adagot szedett a koszorúér beavatkozás után, a másik csoport közepes méretű tablettát kapott, a harmadik csoport tagjai pedig a ma legtöbbet használt, kis adagú aszpirint szedték.

A vizsgálat egyértelműen bizonyította, hogy a kevés aszpirint tartalmazó készítménnyel kezelt betegek koszorúér tágítás után ugyanolyan jól gyógyultak, mint a nagyobb gyógyszeradagot szedők, ugyanakkor a mellékhatások jelentősen ritkábbak voltak, mint nagyobb gyógyszeradag alkalmazása esetén.

A gyógyszeres kezelés biztonságosságát ugyanolyan fontos igazolni, mint a kedvező hatást. Az aszpirin esetében ez most bizonyítottnak vehető.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

Az aszpirin és amit nem tudunk róla

Ki ne hallott volna már a nagy múltú láz- és fájdalomcsillapítóról, az aszpirinről? Azonban, még ha - vény nélkül kapható gyógyszer lévén -...

Aszpirin - Tények és tévhitek

Gyakran hallani kisebb betegségre panaszkodó ismerőseimtől, nem vettem be gyógyszert, csak egy aszpirint. Több mint 100 éve hűséges társunk ez a...

Az aszpirin rákmegelőző hatása

Egy kutatássorozat adatai szerint az egyik leggyakrabban alkalmazott fejfájáscsillapító segíthet egy sor daganatos megbetegedés megelőzésében is.

Aszpirinnel a vastagbélrák ellen

Az aszpirin szedése nemcsak a vastagbélrák visszatérésének esélyét csökkenti, hanem annak kockázatát is, hogy a betegségbe belehaljon a páciens -...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.