• A Waon-terápia

    Szerző: MTI

    A csökkent teljesítőképességű szív állandó kezelést igénylő szívelégtelenséggel jár együtt, de japán kutatóknak egy új módszerrel, infraszaunával sikerült a szívműködés erejét javítani. A Waon-terápia a beszámolók szerint nem csak hatásos, hanem kellemes is a betegeknek.

    Ohori Takasi és munkatársai 41 szívbeteget kezeltek hetenként öt alkalommal ismételt infraszaunázással. A vizsgálat résztvevői negyedóráig üldögéltek a száraz, meleg levegőjű kabinban, majd még fél órán át hevertek takaróba burkolva.

    A japán kutatók hangsúlyozzák, hogy gyakorlatilag mindenféle orvosi beavatkozás: műtét, gyógyszerek bevétele, a legkülönbözőbb beavatkozások sora vagy fájdalmas, veszélyes, vagy kellemetlen. Az infraszaunázás viszont a vizsgálat valamennyi résztvevőjének véleménye szerint igen megnyugtató, ellazító élmény volt.

    Hirdetés

    Gyaloglási próba

    A szubjektív benyomásnál a krónikus szívelégtelenségben szenvedők eredményei bizonyultak még jobbnak. Az első szaunázás előtt, majd a három hetes kezelés végén sokféle vizsgálattal igyekeztek objektív módon fölmérni a kedvező változásokat.

    A Waon-kezelés hatására a szív teljesítményének mérése ultrahang segítségével igazolta, hogy a szív több vért tudott továbbítani, mint korábban. Ezt bizonyította a hatperces gyaloglási próba is.

    Ennek az a lényege, hogy a páciens sík talajon saját járási ütemében gyalogol és a vizsgáló megméri azt a távolságot, amelyet a hat perc alatt a vizsgálati alany megtesz. Ha a beteg állapota javul, a kiszabott időn belül több métert tud megtenni. Ez így történt ebben a tanulmányban is - olvasható az American Journal of Cardiology szaklapban.

    Az artéria tágulásának mérése

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Számos laboratóriumi mérést végeztek: a betegséggel kapcsolatos hormonok vérszintje arányosan csökkent a kezelés előrehaladásával, és ez párhuzamos volt a gyaloglási teljesítmény és a szívműködés erejének javulásával. Ugyancsak jobb lett az erek tágulékonysága. Ennek mérésére ötletes, fájdalmatlan és bármikor ismételhető technikát dolgoztak ki ausztráliai szívgyógyászok.

    A kar verőereinek átmérője ultrahangos műszerrel bármikor megmérhető. Azt is látni lehet, hogy valamilyen beavatkozás után, például szaunázást követően milyen mértékben tágul az artéria, mennyivel növekszik ez a kedvező változás. Az infraszauna jelentősen fokozta az erek tágulékonyságát. Ezzel párhuzamosan a betegek állapota lényegesen javult.

    A szívelégtelenség


    Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúér betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon. A szívelégtelenség és tünetei>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.10.20 23:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ödéma - Mi okozhatja?

    Az ödéma számos betegség előrehaladott stádiumában megjelenhet. Gyakran előfordul szívelégtelenség, elégtelen veseműködés, májbetegségek és fertőző betegségek mellett is.

    Túl az akut leukémián

    Az akut leukémiák esetén, mint a legtöbb rosszindulatú daganatos betegségnél, az öt évet tartjuk a kritikus határnak abból a szempontból, hogy a beteg megnyugodhat, mert nagy eséllyel meggyógyult. Természetesen akár öt éven túl is lehet visszaesés, de a mindennapokban és az orvosi ellenőrzések gyakoriságában kezd beállni egy rendszer, mely leginkább közelít az egészséges emberek életéhez.

    Dagad a lába? Van megoldás! - Ez állhat a hátterében

    A vizes, dagadt, ödémás láb jelensége mögött több ok is meghúzódhat, így mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni a pontos diagnózisért. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont specialistája az egyik lehetséges okra, a szívelégtelenségre és az ödéma kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

    Pangásos szívelégtelenség - Milyenek a kilátások?

    A szívelégtelenség olyan betegség, amely sajnos egyre súlyosabbá válik – különösen kezelés nélkül. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa szerint azonban megfelelő, gondosan felépített életmóddal és orvosi kezeléssel jelentősen javíthatók az életkilátások.

    Légszomj - Milyen betegségekre utalhat?

    A nehézlégzés egy olyan tünet, amelyet bárki megtapasztalhat az élete során, nem kell komolyabb betegség hozzá - gondoljunk csak a megterhelő fizikai munkákra, a sportolás utáni pillanatokra vagy a nagy lelki megrázkódtatáskor jelentkező fulladásérzetre. Ezek mellett azonban számtalan betegség állhat a hátterében, ezért fontos a körülmények és a kiváltó okok tisztázása.

    A szívelégtelenség típusai

    Szívelégtelenségről akkor beszélünk, ha a szív a szervezetet már nem tudja megfelelően ellátni vérrel és oxigénnel. A szív teljesítménye nem elegendő ahhoz, hogy fedezze a szervezet igényeit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.