• A Waon-terápia

    Szerző: MTI

    A csökkent teljesítőképességű szív állandó kezelést igénylő szívelégtelenséggel jár együtt, de japán kutatóknak egy új módszerrel, infraszaunával sikerült a szívműködés erejét javítani. A Waon-terápia a beszámolók szerint nem csak hatásos, hanem kellemes is a betegeknek.

    Ohori Takasi és munkatársai 41 szívbeteget kezeltek hetenként öt alkalommal ismételt infraszaunázással. A vizsgálat résztvevői negyedóráig üldögéltek a száraz, meleg levegőjű kabinban, majd még fél órán át hevertek takaróba burkolva.

    A japán kutatók hangsúlyozzák, hogy gyakorlatilag mindenféle orvosi beavatkozás: műtét, gyógyszerek bevétele, a legkülönbözőbb beavatkozások sora vagy fájdalmas, veszélyes, vagy kellemetlen. Az infraszaunázás viszont a vizsgálat valamennyi résztvevőjének véleménye szerint igen megnyugtató, ellazító élmény volt.

    Hirdetés

    Gyaloglási próba

    A szubjektív benyomásnál a krónikus szívelégtelenségben szenvedők eredményei bizonyultak még jobbnak. Az első szaunázás előtt, majd a három hetes kezelés végén sokféle vizsgálattal igyekeztek objektív módon fölmérni a kedvező változásokat.

    A Waon-kezelés hatására a szív teljesítményének mérése ultrahang segítségével igazolta, hogy a szív több vért tudott továbbítani, mint korábban. Ezt bizonyította a hatperces gyaloglási próba is.

    Ennek az a lényege, hogy a páciens sík talajon saját járási ütemében gyalogol és a vizsgáló megméri azt a távolságot, amelyet a hat perc alatt a vizsgálati alany megtesz. Ha a beteg állapota javul, a kiszabott időn belül több métert tud megtenni. Ez így történt ebben a tanulmányban is - olvasható az American Journal of Cardiology szaklapban.

    Az artéria tágulásának mérése

    Számos laboratóriumi mérést végeztek: a betegséggel kapcsolatos hormonok vérszintje arányosan csökkent a kezelés előrehaladásával, és ez párhuzamos volt a gyaloglási teljesítmény és a szívműködés erejének javulásával. Ugyancsak jobb lett az erek tágulékonysága. Ennek mérésére ötletes, fájdalmatlan és bármikor ismételhető technikát dolgoztak ki ausztráliai szívgyógyászok.

    A kar verőereinek átmérője ultrahangos műszerrel bármikor megmérhető. Azt is látni lehet, hogy valamilyen beavatkozás után, például szaunázást követően milyen mértékben tágul az artéria, mennyivel növekszik ez a kedvező változás. Az infraszauna jelentősen fokozta az erek tágulékonyságát. Ezzel párhuzamosan a betegek állapota lényegesen javult.

    A szívelégtelenség


    Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúér betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon. A szívelégtelenség és tünetei>>

    (MTI)

    Módosítva: 2011.10.20 23:23, Megjelenés: 2011.10.20 23:23
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Aki légúti tüneteket tapasztal, az ne menjen közösségbe!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdolna

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Szívelégtelenség - Okok és típusok

    A szívelégtelenség kialakulhat gyorsan egy szívinfarktus után, de fokozatosan, lassan is magas vérnyomás vagy koszorúér-betegség talaján, és egy kóros szívbillentyű is vezethet a betegség kialakulásához.

    Magasvérnyomás-betegségem van?

    A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) napjainkban és a jövőben is nagy jelentőségű népegészségügyi probléma lesz. A kórkép a lakosság 30-45%-át érinti, előfordulása az életkor előrehaladtával fokozatosan nő. Magas morbiditása és mortalitási kockázata miatt a korai felismerés és megfelelő kezelés kiemelten fontos a betegek számára.

    Agyi érelmeszesedés

    Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

    A szívelégtelenség és tünetei

    Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúér-betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon.

    Élet szívelégtelenséggel

    Gyakran a pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegek arra panaszkodnak, hogy fáradtan ébrednek, mivel éjszaka vízszintesen feküdve nehezükre esik a légzés, illetve gyakran fel kell éjszaka kelniük, hogy a gyógyszerek miatt keletkezett nagyobb mennyiségű vizeletet kiürítsék.

    Szívelégtelenség esetén is hatásosak az omega-3-zsírsavak

    Az omega-3-zsírsavakkal kapcsolatosan megjelent egyre több kedvező eredmény miatt elképzelhető, hogy több szív-és érrendszeri betegség megelőzéséről és kezeléséről szóló irányelvet is átdolgoznak a kardiológiai fórumok.

    Élet szívelégtelenséggel II.

    A szívelégtelenség kezeléséhez folyamatos párbeszédre van szükség Ön és orvosa között. Legyen őszinte, amikor nem tartja be az orvos utasításait az étrend, az életmód és a gyógyszerek terén, hiszen az őszinteség az Ön érdekeit szolgálják.

    Szívelégtelenségben elhunyt a válogatott kosaras

    Életének 22. évében elhunyt Morgen Ferdinánd, az élvonalbeli Atomerőmű SE kosárlabdázója.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.