Légfrissítők: Szívritmuszavart okozhat a belélegzett izobután

MTI
megjelent:

Egy indiai bevásárlóközpontban egy fiatal nő váratlanul összeesett és látszólag meghalt. Utólag kiderült, hogy a halálos szívritmus-zavart a légfrissítőben lévő gáz okozta, de a gyors segítség hatására a hölgy túlélte a kalandot, a kezelőorvosok pedig mindenki okulására részletesen leírták a különös esetet.

A 25 éves asszony férjével sétált a bevásárlóközpontban, amikor hirtelen összeesett. A férj tudta, hogy az újraélesztés késedelem nélküli elkezdése életet menthet. A földre fektetett asszony mellkasát percenként százszor összenyomva pótolta a szívműködést.

Az ilyen forgalmas nagy helyeken ma már világszerte van az újraélesztéshez alapvetően fontos elektromos eszköz, defibrillátor. Ezeknek a félautomata műszereknek a használatát voltaképp megtanulni sem kell, mert a defibrillátor kinyitásakor pontosan "megmondja", mit kell használatához tenni és ez rajzon is látható.

Életet mentett a defibrillátor

A hirtelen szívhalál legtöbbször annak a következménye, hogy a szív vért pumpáló, ritmusos tevékenysége megszűnik: a szív remegni, fibrillálni kezd, ezáltal az életfontosságú szervek, az agy és a szív vérellátása megszűnik. A defibrillátor áramütéssel megszünteti ezt a fibrillációt és helyreáll a szívműködés. Itt is ez történt. A hölgy szíve remegett, fibrillált. Az első áramütésre nem volt változás, de a harmadik ütés megszüntette a ritmuszavart.

A gyorsan kiérő rohammentők a beteget a szívkórházba vitték, ahonnan öt nap múlva gyógyultan távozott. Mint kiderült, a ritmuszavart a légfrissítőben lévő gáz okozta, melyet a fiatal nő véletlenül a befújó cső közelében belélegzett.

A beteg véréből ki is mutatták az izobutánt, melyet manapság világszerte alkalmaznak a hűtőszekrényekben vagy a legkülönbözőbb kozmetikai illatporlasztókban. Ez a szokásos használati módok esetén nem jelent veszélyt.

Szentil Kumaran professzor és munkatársai azért írták meg részletesen az esetet a Journal of Electrocardiology szakfolyóiratban, hogy az ezzel foglalkozó ipari szakemberek is igyekezzenek az izobután alkalmazását kerülni.

Szívritmuszavarok (arrhythmia)

A legtöbb embernél kialakulhat időnként szabálytalan szívverés, ilyenkor érezhetjük úgy, hogy szívünk egy ütést kihagyott, vagy össze-vissza ver. Az arrhythmiák általában veszélytelenek, de vannak olyan formái, amik súlyos tüneteket okozhatnak, sőt néha az életet veszélyeztethetik. Bővebben a szívritmuszavarokról

(MTI)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok (arrhythmia)

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívritmuszavar
A legtöbb embernél kialakulhat időnként szabálytalan szívverés, ilyenkor érezhetjük úgy, hogy szívünk egy ütést kihagyott vagy összevissza ver. Az arrhythmiák általában veszélytelenek, de vannak olyan formáik, amik súlyos tüneteket okozhatnak, sőt néha az életet veszélyeztethetik.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.