Gyulladás állhat a szívbillentyű-betegségek hátterében

Medipress
megjelent:

A svéd Karolinska Intézet munkatársai szerint egy speciális gyulladásos tényező fontos lehet az aortastenosisnak nevezett billentyűszűkület kialakulásában. Az eredmények felvetik gyulladáscsökkentő szerek lehetőségét a betegség kezelésében.

Az aortastenosis (aotra sztenózis) a leggyakoribb szívbillentyű-betegség, amit a mészlerakódások okoznak, vastagítván a billentyű vitorláit, nehezítve a vér elfolyását, ami többletterhet ró a szívizomzatra. Leggyakrabban idős korban alakul ki, azonban lehet veleszületett fejlődési rendellenesség következménye is.

A szűkületet jelenleg sebészi módszerrel kezelik, azonban a Circulation hasábjain közölt tanulmány szerint gyógyszeresen is lehet kezelni a betegség előrehaladását.

A kutatók sebészeti úton eltávolított szívbillentyűket tanulmányoztak, és a meszes billentyűkben immunsejteket, valamint speciális gyulladásos anyagokat, leukotriéneket találtak. A legkifejezettebb gyulladásos folyamatot azon betegekben találták, akiknél a korábban elvégzett ultrahang a legvastagabb billentyűket mutatta ki.

A kutatók sejtenyészeti körülmények között kimutatták, hogy a leukotriének stimulálják szívbillentyűből származó sejtek meszesedését.

Ugyan vannak hasonlóságok az érelmeszesedéshez és az aortastenosishoz vezető kórfolyamatokban, azonban az érelmeszesedésben szenvedő betegek esetén sztatin-gyógyszerek segítségével alkalmazott zsírcsökkentő kezelés az aortabillenytűk meszesedését nem gátolta.

Magnus Bäck és munkatársai szerint az újonnan felfedezett mechanizmus révén megnyíló gyógyszeres beavatkozás azonban akár a szívműtétet is szükségtelenné teheti.

A szteroidok alkalmazási módja
A gyulladáscsökkentő hatású kortikoszteroidokat széleskörű felhasználási területük miatt sokféle módon lehet alkalmazni. Sok esetben célszerű a helyi alkalmazás, mivel így összességében elég kevesebb mennyiséget alkalmazni belőle, és a mellékhatások valószínűsége is kisebb. A szteroidok alkalmazási módja

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.