Szőrtelenítés: végleges szőrtelenítési eljárások

healzz
megjelent:

A gyantázás és az epilálás fájdalmas, a borotválás csak rövid ideig tartó eredményt hoz, a szőrszálak viszont bosszantóak. A végleges szőrtelenítésről dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza beszélt.

A végleges szőrtelenítés szezonja

A nagy lépésre a kevésbé napsütéses hónapok a legalkalmasabbak, mert az alkalmazott kezelések mellett nem szabad napozni, szoláriumozni. Minél sötétebb a bőr, annál inkább elnyeli a használt optikai energiát és pigment-károsodások alakulhatnak ki, sötétebb, vagy világosabb foltok jelenhetnek meg a bőrön. Néhány hónap alatt azonban helyreállhat az eredeti bőrszín, ám csak abban az esetben, ha nem provokáljuk napfénnyel – tájékoztat dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza.

A szőrtelenítés előtt néhány fontos szabályt be kell tartanunk, amelyekkel növelhetjük a kezelés hatékonyságát. Ilyen például a napozás és szoláriumozás 3-4 hetes tilalma a kezelések megkezdése előtt és annak teljes időszaka alatt, és ez még az önbarnító készítményekre is vonatkozik.

Az első kezelés előtti 6 hétben már csak borotvával szabad szőrteleníteni, hiszen a szőrtüszőben aktívan növekvő szőrszál kezelését lehet csak hatékonyan elvégezni, ezért a gyantázás, csipeszelés nem megengedett. A kezelés előtt a bőrt alaposan meg kell tisztítani, a kezelés napján lehetőleg kerüljük az illatos krémeket, testápolókat, sminket az érintett bőrfelületen.

IPL vagy ELOS?

Az IPL (Intense Pulse Light) nagy energiasűrűségű, villanásokban leadott, nem egységes fényű besugárzást jelent. Ez a fény a lézerrel szemben nem egy pontba érkezik, hanem szétszóródva áthalad a bőr rétegein, elnyelődik az útjába került szövetekben - legyen az tágult ér, pigmentfolt vagy szőrszál - és így fejti ki a kívánt hatást.

Fontos tudni, hogy ezt az eljárást nem csak orvos alkalmazhatja és kevésbé hatékony, mint a lézerfény, ráadásul a mellékhatások is sokszor súlyosak lehetnek (hegesedés), főleg, ha nem megfelelő szakember használja.

Tovább IPL (intenzív pulzáló fény, villanófény terápia)

Az ELOS (Elektro Optical Synergy) a dióda lézerfény és az elektromos energia együttes erejét használja. A dióda lézer egyébként is az egyik legspecifikusabb a szőrtelenítésben, de a két technológia még tovább erősíti egymást a kozmetológiai kezelések során. A készülék további előnye, hogy folyamatosan visszajelez a kezelőnek a bőrterület állapotáról, így a lehető leghatékonyabb dózissal történhet a kezelés mellékhatások nélkül.

Az ELOS technikával működő lézerkészülék az optikai energiával megcélozza a kezelni kívánt képletet, ebben az esetben a szőrszálat, és előmelegíti a szőrtüsző sejtjeit, majd a szükséges többletenergiát, elektromos energia alkalmazásával, bőrkímélő módon adja le, így sikeresen alkalmazható világosabb, vékonyabb szőrzetnél, illetve sötétebb bőrtónusnál is.

Tovább Az ELOS szőrtelenítési eljárás

Szőrtelenítési módszerek

Ahogy közeledik a nyár, és rövidülnek a nadrágok és a szoknyák, egyre nagyobb hangsúlyt kap az, hogy hogyan lehetne leghatékonyabban megszabadulni a nem kívánt szőrszálaktól. Az alábbiakban a leggyakrabban alkalmazott szőrtelenítési módszerek előnyeit és hátrányait mutatjuk be. A módszerekről orvosi szemmel.

Egy alkalom nem elég

Bármelyik technológiával működő eljárást választjuk, a besugárzott fény hőkárosodást okoz a szőr növekedéséért felelős sejtekben, így leállítja a szőrnövekedést. Tudnunk kell, hogy a szőrnövekedés ciklusos, egy adott testtájon jelen vannak aktívan növekvő (anagén), átmeneti fázisú (katagén) és nyugvó (telogén) fázisban lévő szőrszálak is.

Minden tartós szőrtelenítési módszer csak az aktívan növekvő szőrtüszőkben képes létrehozni roncsoló hatást, mivel ekkor a szőrszál még szorosan csatlakozik a szőrtüszőhöz. A további fázisokban a szőrszál már nem kapcsolódik közvetlen a szőrtüszőhöz, hanem kifelé vándorol a szőrtüszőnyíláson át. Így ekkor hiába kezeljük a szőrszálat, az energia nem jut el a szőrtüszőhöz és nem tudja elroncsolni azt. Ebből következik, hogy egyszerre nem lehet az összes szőrszál növekedését megszűntetni.

A kezelések számát, hatékonyságát befolyásolja a szőrzet sűrűsége, a szőrszálak vastagsága és színe, a bőrtípus, hormonális hatások, az alkalmazott készülék minősége, a kezelő szaktudása.

Kezelés előtt-után

A kezelés előtt tesztkezelés is történik, hogy megállapítsa a megfelelő energiaszinteket és bőrreakciókat. Ha a szőrszálak nem ideális nagyságúak (ez az egy-két napos, „borostás” állapot), akkor leborotválják, majd megtisztítják a felületet és letakarják az esetleges anyajegyeket, hideg zselével kenik be a kezelt bőrterületet. A kezelés alatt a páciens kezelőágyon fekszik, szemén védőszemüveggel, enyhe csípő, égő érzést észlel, melyet a kezelőfejben lévő hűtés is enyhít.

A kezelés után néhány óráig számolni kell a bőr kipirosodásával, amit a hűsítő krémek, zselék enyhíthetnek. Ezután még néhány napig nem ajánlott a kezelt területen a kozmetikumok használata, a fedetlen testrészeket védeni kell magas faktorszámú fényvédővel még enyhe napsugárzás ellen is.

Fokozott szőrösödés nőknél

A fokozott szőrnövekedés (hirsutismus, hypertrichosis) mind férfiak, mind nők esetében előfordulhat, a jelenség mégis leginkább a nőket nyugtalanítja. A szőrszálak mennyiségének megnövekedése, megvastagodása, színük sötétedése mind a szőrszálak nagyobb mennyiségének látszatát kelti, holott tényleges szőrösödésről csak az első esetben beszélhetünk. Mi okozhatja?

(Forrás: healzz)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.