Tiltólistán a mefedron

Medipress
megjelent:

Az Európai Unió pénteken betiltotta a potenciálisan halálos mefedron kábítószert. A miau-miau néven is ismert drogot 12 EU-tagállamban az interneten árulják. A 15 EU-tagországban már illegálisnak minősített mefedron csak Nagy-Britanniában és Írországban 37 halálesettel hozható összefüggésbe, két halálesetet pedig egyértelmuen a szer okozott az EU-ban.

Újabb életveszélyes drog a piacon
Az ÁNTSZ szerint a mefedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.
Újabb életveszélyes drog a piacon>>

„Jó látni, hogy az EU kormányai készek a gyors cselekvésre annak érdekében, hogy betiltsák ezt a veszélyes kábítószert” – nyilatkozta Viviane Reding, az EU igazságügyi biztosa, miután a 27 tagú blokk elfogadta a tilalmat. „Ezt a drogot az interneten árulják, gyakran valamilyen ártatlan néven, például növénytápszerként vagy fürdősóként. A fiatalokat nem szabad bolonddá tenni. Ezek a drogok nagyon károsak.” A döntés értelmében a mefedron eloállítása és forgalmazása is tilos, és a szabály megszegése bűncselekménynek minősül egész Európában.

A por, kapszula illetve tabletta formában növénytápszerként vagy fürdősóként árusított szer hatása az ecstasyhoz és a kokainhoz hasonlít, grammja azonban mindössze 10-15 euróba kerül.

A kismacska vagy zsuzsi becenéven is ismert anyagot Ausztriában, Belgiumban, Nagy-Britanniában, Dániában, Észtországban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Lettországban, Luxemburgban, Máltán, Lengyelországban, Romániában és Svédországban is betiltották. A lisszaboni Kábítószer és Kábítószerfüggoség Európai Megfigyeloközpontja által készített kockázatértékelés azt mutatta, hogy a mefedron akut egészségügyi panaszokat okozhat, és függoséghez vezethet. A szernek nincs meghatározott egészségügyi határértéke és ismert törvényes, humán felhasználási célja.

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.