Új szer a kokainfüggőség kezelésére

MTI
megjelent:

Valószínűleg a kokainfüggőség is kezelhető az alkoholbetegség gyógyítására használt kudzunövény egy kivonatával - mutattak rá amerikai kutatók.

A tudósok patkánykísérletekkel mutatták ki, hogy a futónövényből származó szer alkalmas lehet a kokainfüggőség kezelésére.

Jelenleg nincs hatékony gyógymód a kokainfüggőség megszüntetésére - hangsúlyozták a Nature Medicine című folyóiratban publikált munkájukban a Gilead Sciences Inc. kutatói.

Az Ázsiából származó kudzua múlt században terjedt el az Egyesült Államok délkeleti részén, ahol kezdetben a talaj megkötésére használták, ám később az ázsiai természetgyógyászat mintájára az alkoholfüggőség kezelésében alkalmazták sikerrel.

A Gilead tavaly a CV Therapeutics Inc. átvételével került képbe, mivel a CV szakemberei a kudzuból egy olyan szintetikus kivonatot állítottak elő, amelynek hatására a kokainfüggővé tett kísérleti patkányok nem adagoltak maguknak több kábítószert, sőt a visszaesésüket is megakadályozta.

A szintetikus kivonat, amelyet ALDH2 (aldehid-dehidrogenáz-2) gátlóenzim néven jelöltek meg a tudósok, a tetrahidropapaverolin (THP) vegyület szintjét emeli, amely a szakemberek szerint megakadályozza, hogy a kokainvágy miatt az agyban felszaporodjon a dopamin.

A sikeres kísérleti eredmények nyomán a tanulmány szerzői azt a következtetést vonták le, hogy ez a szintetikus kivonat potenciálisan az emberi kokainfüggőség kezelésére és a visszaesés megakadályozására is alkalmas lehet.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.