Dohányzás: a megszokás miatt nehéz lemondani róla

Medipress
megjelent:

A dohányosok nikotintartalmú tapasszal és rágógumival próbálják meg legyőzni a cigaretta utáni vágyat – gyakran sikertelenül. A Tel Aviv-i Egyetem kutatóinak új tanulmányából kiderül ennek oka, sőt az eredmények új, pszichológiai alapokon nyugvó leszoktatási programok kidolgozásához is alapot adhatnak.

A Journal of Abnormal Psychology folyóiratban közzétett tanulmányban Dr. Reuven Dar pszichológus azt állítja, a cigaretta utáni sóvárgás erőssége nem a függőséget okozó nikotin élettani hatásaival, hanem a dohányzás pszicho-szociális összetevőivel van összefüggésben. „Vagyis nagyobb szerepe van az elhatározásnak, mint magának a dolognak” – mondja Dr. Dar.

A kutatók férfi és női légiutas-kísérőkön vizsgálták a dohányzási szokásokat és a sóvárgás mértékét két út során, kérdőívek segítségével. Az egyik egy tengerentúli, 10-13 órás repülőjárat volt, a másik pedig rövidebb, 3-5 órás. A repülés időtartama nem befolyásolta a sóvárgás mértékét, azonban a rövidebb járatok esetén ahogy közeledett a landolás, úgy erősödött a sóvárgás, ezt a tengerentúli járatok esetében nem tapasztalták. Ezt a kutatók azzal magyarázzák, hogy a sóvárgást nem a nikotinmegvonás, hanem a pszichológiai tényezők okozzák.

Egy 2005-ös vizsgálatban Dr. Dar hívő zsidókat tanulmányozott, akiknek szombaton tilos volt rágyújtaniuk. Aznap reggel a sóvárgás kicsinek bizonyult a résztvevők körében, mivel tudták, hogy még legalább 10 órán át nem dohányozhatnak, azonban a nap végére a vágy egyre erősödött. Normál hétköznapokon a sóvárgás nem különbözött az ünnepnapitól, azaz nem függött a nikotinmegvonástól.

A kutatók szerint a nikotin kevésbé addiktív, mint például a heroin, amely valódi, biológiai alapokon nyugvó megvonási tüneteket hoz létre. Az emberek olyan rövidtávú hatások miatt kezdenek dohányozni, mint az orális fixáció vagy az összetartozás érzése, később pedig azokra a jelzésekre reagálnak, amelyeket a dohányzással hoznak összefüggésbe. Dr. Dar szerint ha megértjük, hogy a dohányzás nem függőség, hanem szokás, létrehozhatunk olyan leszoktató módszereket, amelyek a pszichológiai és viselkedési tényezőkre helyezik a hangsúlyt.

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.